XVII. évfolyam 6. szám - 2017. június

Május 20-án gyönyörű napsütésben, ideális körülmények között zajlott az idei lovas találkozó a VIP Lovardában. A Pilisi Lovasok Baráti Köre hosszú évek óta hagyományosan ezen a helyen tartja legnagyobb rendezvényét, melynek célja a környékbeli lovasok közösségének erősítése, valamint az, hogy a természet, lovaglás iránt érdeklődő fiatalok számára betekintést adjon a lovas sportok világába.

A találkozó fő szervezői – Tóth Bettina, dr. Saufert Gyula és Kormos Ferenc, nagy segítő csapattal a háttérben – rendkívül látványos és gazdag tartalommal megtöltött programot állítottak össze. Több száz érdeklődőt vonzottak a lovas ismeretterjesztő előadások és a különböző szakágakat bemutató versenyszámok.

Immár harmadik alkalommal került megrendezésre a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Táncegyüttes Pünkösdi jótékonysági bálja.

A Bergländer Buam zenélt a bál elején. Az első szünetben az iskolás csoport és a felnőtt csoport fellépését láthatták a vendégek. A bál további részében a Csolnoki Krigli Band zenekar szolgáltatta a talpalávalót. Mindkét zenekar ingyen játszott, ezzel is támogatva a táncegyüttest.

Évről évre beszámolunk róla, de elgondolkodtak már rajta, hogy valójában honnan is ered az esztendő azon napja, amely a fiatalokat hivatott megünnepelni? A legelső gyermeknapot Törökországban rendezték meg majdnem kétszáz évvel ezelőtt, 1920. április 23-án. A világ országaiban azóta is megtartják ezt az ünnepet, ám nációnként más és más napon. A legtöbb helyen június 1-jén (például Fehéroroszország, Észtország, Románia, Oroszország stb.), illetve november 20-án (Kanada, Franciaország, Görögország, Szerbia, Svédország stb.) rendeznek örömnapot a gyermekek számára. Hazánkban 1931-től van hagyománya a rendezvénynek, ám akkor még gyermekhétnek hívták és egy héten át tartott. Egynapos jellegét 1950-ben nyerte el, és jellemzően május utolsó hétvégéjén ünneplik.

Május utolsó péntekén gyermeknap alkalmából többféle meglepetésben volt részük a Pilisvörösvári Tipegő Bölcsőde apróságainak. Reggeltől ugrálóvár, állatsimogató és kézműveskedés várta a piciket a bölcsőde udvarán, a szülők pedig együtt tölthették velük a napot. A tavaly januárban megnyitott bölcsőde immár második alkalommal rendezett gyermeknapot. Idén újdonságnak számított az állatsimogató, melyet Czifra Péter állatkerti gondozó és állatfarm-tulajdonosnak köszönhettek a gyerekek. Egy kínai selyemcsirke, két nyuszi, egy tengerimalac és egy rakoncátlan süni „vállalta” a feladatot, hogy a gyerekek arcára mosolyt csaljon. A lurkók a simogatás, játszás közben színes tésztákból nyakláncot fűzhettek, majd elfogyasztották a tízórait. Gyerekek, szülők, bölcsődei nevelők egyaránt jól érezték magukat ezen a vidám délelőttön.

Polgármesteri Hivatal

Június 2-án, pénteken a Rákóczi utcai Német Nemzetiségi Óvoda, a Gradus Tagóvoda és a Széchenyi Utcai Tagóvoda dolgozói pedagógusnap alkalmából összegyűltek, hogy a nevelési év végén együtt töltsenek néhány órát, ami csak róluk szól. A délután a széchenyis óvó nénik vidám előadásával indult, akik a Négyszögletű Kerek Erdő szereplőinek bőrébe bújva szórakoztatták a lelkes közönséget. Ezután Juhászné Ligeti Katalin óvodavezető értékelte az évet, megköszönve mindenkinek – óvodapedagógusoknak, pedagógus asszisztenseknek és dadus néniknek ­ az egész éves munkáját, pozitív hozzáállását és helytállását. A kollégák szavazatai alapján kihirdetésre kerültek az év óvodapedagógusai, a különleges elismerést Kovácsné Somlai Nikolett, Papp Brigitta és Skorcov Melinda kapta. Az önkormányzat részéről Kimmelné Sziva Mária alpolgármester asszony köszöntötte néhány gondolattal az összegyűlt pedagógusokat. A város vezetése a jelképes virágcsokron kívül hidegtálakkal, valamint egy nagy tortával járult hozzá az ünnepi hangulathoz.

Polgármesteri Hivatal