XVII. évfolyam 5. szám - 2017. május

A Művészetek Háza aulájában nyílt meg Locher Mónika festménykiállítása április 9-én, vasárnap délután. A vörösvári művésznő, aki civilben óvónő, öt éve kezdett el festéssel foglalkozni, Magyar Ari festőtanodájában találta meg a saját útját és a stílust, ami legközelebb áll hozzá.

A költészet napját hazánkban József Attila születésnapján (április 11.) ünnepeljük. Ennek a jeles napnak kapcsán emlékeztünk meg Arany Jánosról a Művészetek Házában április 21-én.  A 200 éve született költő, író, műfordító életét a Teatro Társulat állította színpadra.

Az előadás központjában Arany életének és költészetének bemutatása állt, melyet legismertebb verseinek idézeteivel színesítettek az előadók. Kiemelkedő pontja volt Petőfivel való barátsága és szeretett barátjának elvesztése, mely mély nyomot hagyott költészetében is. Érzelmekben gazdag, átfogó előadást láthattunk, melynek most megidézzük egyes részleteit. 

Em, ú, ká, azaz MUK. Egy jelszó az elmúlt évezredből, amely az 1956-os forradalom bukását követően született meg. Ez a három betű valójában egy felhívást rejt magában, egészen pontosan: Márciusban Újra Kezdjük! Azon forradalmárok jelszava volt ez, akik hittek abban, hogy a felkelés megismételhető, a szovjet katonák pedig kiűzhetők Magyarországról. A MUK feliratot gyakorta házfalakra festették fel, valamint röpcédulák segítségével terjesztették a titkos üzentet. A mozgalom első ízben természetesen a fővárosra koncentrálódott, ám a későbbiekben az ország más pontjain is feltűnt.

Daniel Banulescu: A sátán a szívedre vadászik

vorosvari-ujsag-2017-05-00087 

Szívszorító és vicces kép Kelet-Európáról

Az idén már negyedik alkalommal találkoztak a környék művészeti iskolái Pilisvörösváron a zeneiskolában. Az ürömi, pilisborosjenői, solymári, pilisszentiváni, piliscsabai és saját résztvevőink kiegészültek a szegedi ProMusica Alapfokú Művészeti Iskola növendékeivel és tanáraival, ebben a tanévben létesített ugyanis partnerkapcsolatot a két iskola. Az együttműködés keretében nemrégiben mi látogatottunk el Szegedre a hagyományos tavaszi Kamara Hangverseny koncertjükre, most ők jöttek el hozzánk bemutatkozni.