XVII. évfolyam 5. szám - 2017. május

Das Projekt „Entdecke die Welt der Minderheiten”, das aus EU-Geldern von dem Bildungsprojekt Erasmus bis 2019 finanziert wird, setzt sich zum Ziel, Gymnasialschülern verschiedene Minderheiten näher zu bringen, d.h. die jeweilige Mehrheitsnation sowie die Entstehung, Geschichte und Kultur einer Minderheit pro Land kennen zu lernen.

Zum ersten Treffen der 24 Gastschüler und 6 Gastlehrer aus Bulgarien, der Türkei und Deutschland mit der ungarischen Erasmus-Gruppe kam es am 27. März im Schiller Gymnasium. 

A Vásár téri iskola örömmel csatlakozott április 28-án a magyarországi németek immár harmadszor meghirdetett, „Múltunk a jelenben, egy nap népviseletben” elnevezésű kezdeményezéséhez.

A „Tracht”, illetve „Volkstracht” kifejezést a német romantika alkotta meg. A népviselet a gazdaságban végzett munkához hordott ruházat ünnepi megfelelője volt. Német nyelvterületen a régiók szerinti különböző népviseletek valószínűleg a 16. században alakultak ki. A paraszti ruházat elemeinek népviseleti jellegű rögzülése valószínűleg a városi polgárság öltözékének kialakulásával párhuzamosan zajlott, és Németországban a francia forradalom után következett be. A francia forradalom ugyanis megreformálta az emberek öltözködését is: egy egységes divat megteremtésével megszüntette a társadalmi osztályok (nemesek, polgárok, parasztok) öltözködésében meglévő különbségeket is. A 18. század végére kialakult német népviseletek rögzültek, így lehetővé vált, hogy a népviselet alapján az egyes régiók, illetve törzsek képviselői az öltözetük alapján beazonosíthatóvá váljanak.

A Pilisvörösvári Templom Téri Német Nemzetiségi Általános Iskola a 2016/2017-es tanévben egy régebbi hagyományát elevenítette föl: újra indult a „Ki mit tud?”. A vetélkedő gondolata már az előző tanév végén is felmerült: látva a gyerekek ötleteit, kreativitását úgy döntöttünk, lehetőséget kínálunk ifjú tehetségeink számára, hogy bemutassák, ki miben ügyes. 

Az előkészületeket követően az első fordulóra április 6-án került sor, ahol a zsűri és a nézők majdnem száz gyermeket láttak fellépni. A meghirdetett kategóriák a következők voltak: 1. vers- és prózamondás, mesemondás, 2. ének és/vagy hangszeres előadás, 3. tánc, 4. egyéb (pl. bűvészkedés, kis színdarab stb.).