XVII. évfolyam 3. szám - 2017. március

A márciusi szám letöltése .pdf változatban

(40 oldal, 6 Mb.)

Az újság nyomtatott változatával teljesen megegyezik.

Február végén eltemettük a farsangot és vele együtt remélhetőleg egy időre a telet is. Melegednek a nappalok, lassan virágba borul a természet, és ez itt a Pilisben különösen szép tud lenni. Tavasszal pedig nemcsak a természet éled téli álmából, hanem kicsit mi, emberek is: többet járunk a természetbe, és megszaporodnak a városi programok is. Mostani számunkban megpróbáltuk összefogni az elmúlt időszak legfontosabb eseményeit, történéseit.

Új fejlemények vannak M0-ás ügyében, melyhez kapcsolódóan lakossági fórumot tartottak Vörösváron, ahova az érintett cégek vezetői is eljöttek. Hogy mi derült ki a fórumon, és milyen válaszok születtek a legfontosabb kérdésekben, azt a 25. oldalon olvashatják. Az is kiderül mostani számunkban, hogy milyen fejlesztéseket, beruházásokat tervez idén az önkormányzat, hiszen elfogadta a képviselő-testület az idei év költségvetését.

Színes oldalon számolunk be a farsangtemetésről, és még adósok voltunk egy ovis farsangi mulatsággal és a nyugdíjasok báljával, ami idén azért bírt különös jelentőséggel, mert itt zenélt utoljára együtt Vörösvár régi zenekara, a Bravi Buam. Természetesen a zenekar tagjaival is beszélgettünk az elmúlt évekről és döntésük okairól.

Elnökváltás történt a Kertbarát Kör élén, ennek kapcsán a volt és a jelenlegi elnökkel készült egy-egy beszélgetés, ezeket a 28. oldalon olvashatják.

Született néhány önkormányzati rendelet az elmúlt időszakban, melyek valószínűleg sokakat érinthetnek (a közösségi együttélésről, a piacról, a zöldfelületekről), érdemes az ezekről megtalálható írásokat behatóbban tanulmányozni, mert sok minden változott, többek között a szankciók is.

Természetesen, találnak rengeteg programot is, válogassanak kedvükre! Jó olvasást és szép tavaszt kívánok minden kedves olvasónknak!

Palkovics Mária

Átadták a Gyógytorna és fizikoterápiás rendelőt

Március 9-én átadták az új fizikoterápiás rendelőt, amely a Fő utca 122-ben található, a Szakorvosi rendelő és a gyógyszertár közelében. A felújítási munkálatok 2016. augusztus 16-án kezdődtek meg, és 2017. január 26-án fejeződtek be, a kivitelező a T-Invest ’91 Építőipari Kft. volt. A felújítás keretében az épületet akadálymentesítették, megújult a homlokzat, kicserélték a nyílászárókat, utólagos vízszigetelést végeztek, kicserélték az összes burkolatot, festettek, mázoltak, az udvarra térkőburkolat került. A helyi értékvédelmi szempontok maximális figyelembevételével elvégzett beruházás összesen nettó 35,5, azaz bruttó 45 millió forintba került. A fizikoterápia – gyógytorna reggel 7 órától este 19 óráig áll a betegek rendelkezésére. A fizikoterápiás rendelő telefonszáma változatlan: 06-30/268-1099. Az ünnepélyes megnyitóról, amelyre lapzártánk után került sor, további részleteket, képekkel illusztrálva következő lapszámunkban olvashatnak.

Fórum Pilisvörösvár településképi arculati kézikönyve és településképi rendelete elkészítésének megindításáról

Pilisvörösvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 30/2017. (II. 23.) Kt. sz. határozatával döntött arról, hogy a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet elkészítését, valamint a helyi építési szabályzat ehhez kapcsolódó módosítását megindítja.

A Városi „Napos Oldal” Szociális Központ Családsegítő Szolgálata ezúton szeretné megköszönni a „Piactér” szolgáltatás keretein belül nyújtott adományokat a pilisvörösvári védőnői szolgálatnak és külön köszönet névtelen felajánlóinknak is!

Segítsen, hogy segíthessünk!

Használható állapotú konyha-, szoba- és fürdőszobabútorokat, háztartási gépeket keresünk KÖZVETÍTÉSI CÉLLAL rászoruló nyugdíjasoknak, egyedülálló szülőknek, gyermekes családoknak! Felajánlásaikat várjuk a Városi Napos Oldal Szociális Központ, Pilisvörösvár Család- és Gyermekjóléti Központ 06-26/334-140-es telefonszámán.

 


ELADÓ TELEK

Pataksor u. 1606. hrsz.

1294 m2 beépítetlen, közmű­vesítetlen ingatlan, 20%-os beépítettséggel.

10 700 000 Ft

Információ: 06-26-330-233 / 130. mellék

• Elfogadta a képviselő-testület a 2017-es év költségvetését. Elsőként arra kérem, hogy néhány mondatban összefoglalva értékelje az elfogadott költségvetést.

A 2017. évi költségvetés mind tartalmát, mind nagyságrendjét tekintve eléggé hasonlít a tavalyihoz. Úgy értem ezt, hogy a főösszege hasonló a tavalyihoz (2,2 milliárd forint), biztosítja a kötelező feladataink ellátásához, az intézményeink zavartalan működéséhez és a városüzemeltetéshez szükséges forrásokat, és szintén a tavalyihoz hasonló összegben, mintegy 300 millió forintos nagyságrendben tartalmaz új, saját erős fejlesztéseket. Mindez nem kis dolog – nem mindenhol van így, és nálunk sem volt így mindig. Az előző évek eredményes gazdálkodásának, valamint annak a stabilitásnak és erőnek köszönhető ez, ami a vörösvári polgárok jóvoltából a képviselő-testületben hosszú évek óta biztosítva van.

ADÓFIZETÉSI HATÁRIDŐ! 

Ezúton tájékoztatom tisztelt adózóinkat, hogy a 2017. I. félévi helyi iparűzési adó, magánszemélyek kommunális adója és gépjárműadó befizetésének határideje:

2017. március 16.

A befizetéshez szükséges postai készpénz-átutalási megbízásokat az adóívvel együtt március hónap elején kézbesítettük Önöknek.

2017. február 9.

Emelkedtek a bérek a hivatalban

A köztisztviselői szférában Magyarországon nyolc éve nem került sor a bérek emelésére, míg több más ágazatban jelentősen emelkedtek a fizetések. A jól képzett, tapasztalt munkaerőt így a polgármesteri hivatal nem tudja megtartani, hiszen nem tudnak versenyképes bért ajánlani. Ezért most úgy döntött a képviselő-testület, hogy az önkormányzat a teherbíróképességével arányban saját forrásból megemeli a hivatali dolgozók bérét, és 10%-kal több bértömeget biztosít erre. (21/2017. határozat – 10 igen, 1 tartózkodás)

Változtak a zöldfelületek fenntartásával kapcsolatos szabályok

Városunk többnyire szűk utcáiban sok esetben akadályozzák a közlekedést, a parkolást, illetve a kereszteződésekben a beláthatóságot a közterületen ültetett fák, sövények. Az út és a járda között telepített virágágyások sok esetben jelentős területet sajátítanak ki az amúgy is szűkös közterületből. Az egymástól nem megfelelő távolságra ültetett fák közé nem lehet beparkolni. Az évtizedekkel ezelőtt ültetett sövények sok helyen nagyra nőttek, s a gyalogos közlekedést megnehezítik azzal, hogy leszűkítik a járdát. A hóeltakarítást is akadályozzák, mert a sövények miatt a járdáról nincs hová belapátolni a havat, illetve az úttestről a hótóló autó nem tudja hova túrni a havat. 

Március első hétvégéjén, szombatról vasárnapra virradóra ismeretlen tettesek barbár módon feldúlták a Bányász Emlékparkot. A bányászcsilléből kiemeltek egy 20 kilós követ, mellyel teljesen szétvertek egy padot, majd a mellette lévő szemetest úgy kidöntötték, hogy a térburkolatból több kő is kifordult a helyéről. 

A 2012. április 15-én hatályba lépett új Szabálysértési törvény megszüntette a jegyző szabálysértési hatósági hatáskörét, így azóta – bár több olyan rendelete is van önkormányzatunknak, amely kötelező magatartási szabályokat ír elő vagy tilalmakat tartalmaz – ezeknek a szabályoknak a betartatására, kikényszerítésére gyakorlatilag nem volt mód.

Előző számunkban közöltük, hogy Gromon István polgármester – már többedik alkalommal – a DMRV vezérigazgatójához fordult a Szabadság utcai vízvezeték ügyében, kérve a Vásár téri iskolától a Lőcsei utcáig tartó szakasz teljes cseréjét. A levélre a DMRV nevében Farkas Egonné főmérnök és Bartos Violetta Katalin üzemvezető az alábbi választ adta.

2017. február 21. napján érkezett az örömteli hír, miszerint a Szakorvosi Rendelőintézet és az Egészségház épületeinek energiahatékonysági felújítására a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz benyújtott KEHOP-5.2.9-16-2016-00056 azonosító számú pályázatunkat támogatásban részesítették. A pályázaton 60,59 millió forint pályázati támogatást nyertünk, ami 100%-os pályázati finanszírozást jelent.

vorosvari-ujsag-2017-03-00019

vorosvari-ujsag-2017-03-00018

Közfoglalkoztatás 

Február végével véget ért az az egyéves közfoglalkoztatási program, melyre 2016. március 16-tól 2017. február 28-ig állt szerződésben Pilisvörösvár Város Önkormányzata a Pest Megyei Kormányhivatal Budakeszi Járási Hivatalával. 

Március 4-én immár tizennyolcadik alkalommal rendezte meg a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestülete a Nemzetközi Kőkonferenciát. Az idei konferencián mintegy kétszáz szakmabeli vett részt, számos európai országból érkeztek érdeklődők, köztük az idén először Koszovóból is.

Mirk Tamás (harmonika), Bogár Attila (harsona) és Peller Zoltán általános iskola hetedik osztályában, énektanáruk biztatására ragadott hangszert és fogott bele a „csörömpölésbe”. Akkoriban számos suli-buli zenekart alapítottak országszerte az iskolákban, így természetes volt, hogy mindez Vörösváron is elkezdődjön. Az első fellépésre az iskola tanárijában került sor 1980. március 8-án, ahol a fiúk 12 számból álló műsort adtak elő nőnap alkalmából a tanárnők tiszteletére.

Nagy sikerű farsangi bált rendezett a Nyugdíjas Klub február 26-án a Művészetek Házában. A Bravi Buam zenekar tagjai ­ akik már évek óta játszottak a klubnak ­ bejelentették, hogy ezen a bálon búcsúznak a közönségüktől, 37 év után leteszik a lantot, így a belépőjegyeket már elővételben elkapkodták, és telt házas volt a bál. Késő estig vidáman roptuk a táncot, nagyon jól éreztük magunkat! Nagyon sajnáljuk a zenekar elhatározását, és jó egészséget kívánunk a további életükben!

Prohászka István
a Nyugdíjas Klub elnöke

A farsangi időszak lezárásaként télbúcsúztató mulatságot tartottunk óvodánkban. Ezen a napon nem a jelmezbe öltözés volt fontos. Vidám énekkel és tánccal, nagy zajongással örvendeztünk a tél végének, a tavasz jöttének. S hogy mi történt a bú-baj madzaggal? A rossz dolgot rákötöttük, mind egy szálig elégettük. Moldvai táncmuzsika és táncos lábú kecskebáb gondoskodtak jókedvünkről.

Megújult a Gradus Tagóvoda

2017. február 13. reggelén kétségbeejtő látvány fogadta a Gradus Tagóvodát nyitó karbantartót, dajkát és óvodapedagógust. 10-15 cm mély vízben gázolva keresték a baj forrását, melyet a konyhában meg is találtak: elrepedt a mosogatógép vízlágyítójának adagolója. A kifolyó víz elárasztotta az alsó két csoportszobát, a folyosót, a felnőttek öltözőjét és a konyhát. 

Faschingsbegräbnis 2017 im Haus der Künste in Werischwar

Zu den alten Sitten gehört im deutschsprachigen Raum und so auch bei den Ungarndeutschen das so genannte Faschingsbegräbnis, mit dem der Fasching bzw. Karneval zu Ende geht und die Fastenzeit eingeläutet wird. Gemeinsam ist in dieser Tradition, dass in der Nacht vor Aschermittwoch der Fasching zum Abschluss einer ausgelassenen, fröhlichen, nicht selten freizügigen Feier verabschiedet wird. An manchen Orten wird eine den Fasching symbolisierende Strohpuppe verbrannt, andernorts wird sie zu Grabe getragen. In Werischwar existiert diese Tradition in der Form des Begräbnisses von Fasching Toni, den eine Puppe symbolisierte.

Dátum

Program

Január 19.

Az elűzetés emléknapja 

Január 26. 

A magyar kultúra napja

Február 17. 

Wass Albert felolvasóest

Február 18.

Farsangi sváb bál

Február 19.

Asszonybál

Február 25.

Színházi előadás

Február 26. 

Farsangi bál

Február 28. 

Farsangtemetés

Március 1.

Hamvazószerda

Március 4. 

Babakiállítás

Március 11.

Színházi előadás

Március 11.

V. Pilisi ifjúsági fúvóstalálkozó

Március 15.

Nemzeti ünnep 

Március 19.

A Fúvószenekar tavaszi koncertje

Március 24.

M. É. Z. ír folk koncert és táncház

Március 25. 

Iskolakóstoló a Vásár Téri Általános Iskolában

Április 9

Virágvasárnap – barkaszentelés

Április 13.

Nagycsütörtök

Április 13.

A magyar költészet napja

Április 14.

Nagypéntek. Keresztútjárás
a Kálvárián

Április 15.

Nagyszombat.
Feltámadási körmenet

Április 16.

Húsvétvasárnap

Április 17.

Nyugdíjas locsolóbál

Dátum

Program

Április 17.

Húsvéthétfő, Locsolóbál

Április 17.

Nyugdíjas locsolóbál

Április 26. 

Nyílt nap a leendő óvodásainknak

Április 28. 

IV. Művészeti iskolai találkozó 

április 30

Májusfaállítás 

Május 1.

MAJÁLIS 

Május 21.

Elsőáldozás

Május 26. 

Sommerfest

Május. 27.

Tűzoltók gyermeknapja

Május 27.

Hősök napja 

Május 28.

Gyermeknap. Bérmálás.

Május 31.

Májusfabontás 

Június 2.

Sommerfest

Június 4.

Pünkösdi bál

Június 5.

Pünkösdhétfő
– Az Erdei kápolna búcsúja  

Június 9. 

Udvari vigadalom, énekverseny

Június 17.

Juniális

Június 18.

Úrnapja. Virágszőnyeg-készítés, körmenet.

Június 19.

Tanévzáró

Június 24

Ballagás, tanévzáró

Augusztus 11.

VÖRÖSVÁRI NAPOK
megnyitó ünnepség

Augusztus 12.

VÖRÖSVÁRI NAPOK
templomi koncert

Dátum

Program

Augusztus 13.

VÖRÖSVÁRI NAPOK 
Búcsúvasárnap 

Augusztus 14.

VÖRÖSVÁRI NAPOK
Búcsúhétfő 

Augusztus 15.

A nagytemplom búcsúja

Augusztus 20.

VÖRÖSVÁRI NAPOK Államalapító Szent István király ünnepe

Szeptember 4.

Bányásznapi ünnepség

Szeptember 30. 

Szüreti felvonulás és bál

Október 1.

Idősek világnapja

Október 7. 

Pilisvörösvári virágtalálkozó

Október 14.

Wenczl József-emlékest

Október 23. 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja. Fáklyás felvonulás. 

November 1.

Mindenszentek ünnepe

November 10. 

Márton-napi felvonulás

November 18.

Nyugdíjas évzáró

November 19.

Nemzetiségi délután

November 25.

Katalin-bál

December ?

A zeneiskola karácsonyi koncertje

December 22.

Városi karácsonyi műsor

December 24.

Szenteste. Pásztorjáték. Éjféli mise

December 25.

Karácsony

December 26.

Karácsony másodnapja

December 31.

Szilveszter. Év végi hálaadás.

Lakossági fórumot tartottak 2017. február 16-án a Művészetek Háza dísztermében az M0-ás autóút északi szektor 11. sz. főút és 10. sz. főút közötti szakaszának építési engedélyezési eljárásával kapcsolatban. A fórumot Gromon István polgármester kezdeményezte és hívta össze, bevonva a beruházó és a tervező cégek képviselőit, a környező települések polgármestereit és lakosságát is.  

A 46 esztendős Kovács László Kertbarát Kör a vörösvári kulturális élet egyik üde színfoltja, tevékenysége nélkül városunk is kevesebb lenne. A körnek majd tíz esztendő után új elnöke lett, mi pedig arra gondoltunk, hogy Ludvig Károly leköszönő elnökkel és utódjával, Gemela Elvirával is leülünk beszélgetni.

Végre itt a várva várt tavasz, lassan kezd éledni a természet.

A nyugalmi állapot után kiskertünkben célszerű elvégezni az időszakos kerti munkákat. Kezdjük először a díszfák és cserjék, valamint a gyümölcsfák metszésével. Fontos, hogy a 2 cm-nél nagyobb metszési felületet kezeljük le fasebkezelővel. Ezután következhet a lemosó permetezés, melyet rügyfakadás előtt el kell végezni. Lehetőség szerint igyekezzünk tápanyag-utánpótlással elősegíteni a növények ébredését, hogy erőteljes növekedéssel induljanak, és a megfelelő időben virágözönnel lássák el kiskertünket. Nagyon kellemes munkát kívánok mindenkinek!

Göldner Zsolt
kertészeti csoportvezető

Gondolatok a víz világnapján

Köztudott, hogy víz nélkül nincs élet. Március 22-én erre emlékezünk. A sok-sok égitest között mi, földi lények vagyunk a legszerencsésebbek. Kék bolygónk pazar vízkészlete életünk bölcsője. Már az anyaméhben dúskálunk a vízben, testünk nagy részét is ez az elem alkotja. Magyarország szerencsés, gazdag föld alatti és felszíni vízkészletben. Van bőven termál-, ásvány- és megbecsülendő, csapból folyó tiszta vizünk. De vajon még meddig? 

Magánszemélyek kommunális adójával kapcsolatos bejelentési kötelezettségek

A magánszemélyek kommunális adójával kapcsolatban felhívom figyelmüket, hogy amennyiben a kommunális adófizetési kötelezettség alá tartozó ingatlan eladásra, vételre, öröklésre, ajándékozásra, kisajátításra, telekalakításra, összevonásra kerül, úgy azt a polgármesteri hivatal adócsoportjához magánszemélyek kommunális adóbevallási nyomtatványon be kell jelenteni.

Új pályázati hírek a Templom Téri Német Nemzetiségi Iskolából

2015-ben nyertes, 11 pedagógus továbbképzését lehetővé tevő Erasmus+ mobilitási pályázatunk után 2016 februárjában újabb projekttervet nyújtottam be az iskolavezetés támogatásával a Tempus Közalapítványhoz. Májusban nagy örömmel vettük a hírt, miszerint a tervezetünket elfogadták. Országosan összesen 381 tanár kapott lehetőséget arra, hogy külföldi tanfolyamokon vegyen részt, ebből 10 fő a mi tantestületünkből került ki. Kollégáim mindegyike nyári kurzust választott.