XVII. évfolyam 3. szám - 2017. március

A márciusi szám letöltése .pdf változatban

(40 oldal, 6 Mb.)

Az újság nyomtatott változatával teljesen megegyezik.

Február végén eltemettük a farsangot és vele együtt remélhetőleg egy időre a telet is. Melegednek a nappalok, lassan virágba borul a természet, és ez itt a Pilisben különösen szép tud lenni. Tavasszal pedig nemcsak a természet éled téli álmából, hanem kicsit mi, emberek is: többet járunk a természetbe, és megszaporodnak a városi programok is. Mostani számunkban megpróbáltuk összefogni az elmúlt időszak legfontosabb eseményeit, történéseit.

Új fejlemények vannak M0-ás ügyében, melyhez kapcsolódóan lakossági fórumot tartottak Vörösváron, ahova az érintett cégek vezetői is eljöttek. Hogy mi derült ki a fórumon, és milyen válaszok születtek a legfontosabb kérdésekben, azt a 25. oldalon olvashatják. Az is kiderül mostani számunkban, hogy milyen fejlesztéseket, beruházásokat tervez idén az önkormányzat, hiszen elfogadta a képviselő-testület az idei év költségvetését.

Színes oldalon számolunk be a farsangtemetésről, és még adósok voltunk egy ovis farsangi mulatsággal és a nyugdíjasok báljával, ami idén azért bírt különös jelentőséggel, mert itt zenélt utoljára együtt Vörösvár régi zenekara, a Bravi Buam. Természetesen a zenekar tagjaival is beszélgettünk az elmúlt évekről és döntésük okairól.

Elnökváltás történt a Kertbarát Kör élén, ennek kapcsán a volt és a jelenlegi elnökkel készült egy-egy beszélgetés, ezeket a 28. oldalon olvashatják.

Született néhány önkormányzati rendelet az elmúlt időszakban, melyek valószínűleg sokakat érinthetnek (a közösségi együttélésről, a piacról, a zöldfelületekről), érdemes az ezekről megtalálható írásokat behatóbban tanulmányozni, mert sok minden változott, többek között a szankciók is.

Természetesen, találnak rengeteg programot is, válogassanak kedvükre! Jó olvasást és szép tavaszt kívánok minden kedves olvasónknak!

Palkovics Mária

Átadták a Gyógytorna és fizikoterápiás rendelőt

Március 9-én átadták az új fizikoterápiás rendelőt, amely a Fő utca 122-ben található, a Szakorvosi rendelő és a gyógyszertár közelében. A felújítási munkálatok 2016. augusztus 16-án kezdődtek meg, és 2017. január 26-án fejeződtek be, a kivitelező a T-Invest ’91 Építőipari Kft. volt. A felújítás keretében az épületet akadálymentesítették, megújult a homlokzat, kicserélték a nyílászárókat, utólagos vízszigetelést végeztek, kicserélték az összes burkolatot, festettek, mázoltak, az udvarra térkőburkolat került. A helyi értékvédelmi szempontok maximális figyelembevételével elvégzett beruházás összesen nettó 35,5, azaz bruttó 45 millió forintba került. A fizikoterápia – gyógytorna reggel 7 órától este 19 óráig áll a betegek rendelkezésére. A fizikoterápiás rendelő telefonszáma változatlan: 06-30/268-1099. Az ünnepélyes megnyitóról, amelyre lapzártánk után került sor, további részleteket, képekkel illusztrálva következő lapszámunkban olvashatnak.

Fórum Pilisvörösvár településképi arculati kézikönyve és településképi rendelete elkészítésének megindításáról

Pilisvörösvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 30/2017. (II. 23.) Kt. sz. határozatával döntött arról, hogy a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet elkészítését, valamint a helyi építési szabályzat ehhez kapcsolódó módosítását megindítja.

A Városi „Napos Oldal” Szociális Központ Családsegítő Szolgálata ezúton szeretné megköszönni a „Piactér” szolgáltatás keretein belül nyújtott adományokat a pilisvörösvári védőnői szolgálatnak és külön köszönet névtelen felajánlóinknak is!

Segítsen, hogy segíthessünk!

Használható állapotú konyha-, szoba- és fürdőszobabútorokat, háztartási gépeket keresünk KÖZVETÍTÉSI CÉLLAL rászoruló nyugdíjasoknak, egyedülálló szülőknek, gyermekes családoknak! Felajánlásaikat várjuk a Városi Napos Oldal Szociális Központ, Pilisvörösvár Család- és Gyermekjóléti Központ 06-26/334-140-es telefonszámán.

 


ELADÓ TELEK

Pataksor u. 1606. hrsz.

1294 m2 beépítetlen, közmű­vesítetlen ingatlan, 20%-os beépítettséggel.

10 700 000 Ft

Információ: 06-26-330-233 / 130. mellék

• Elfogadta a képviselő-testület a 2017-es év költségvetését. Elsőként arra kérem, hogy néhány mondatban összefoglalva értékelje az elfogadott költségvetést.

A 2017. évi költségvetés mind tartalmát, mind nagyságrendjét tekintve eléggé hasonlít a tavalyihoz. Úgy értem ezt, hogy a főösszege hasonló a tavalyihoz (2,2 milliárd forint), biztosítja a kötelező feladataink ellátásához, az intézményeink zavartalan működéséhez és a városüzemeltetéshez szükséges forrásokat, és szintén a tavalyihoz hasonló összegben, mintegy 300 millió forintos nagyságrendben tartalmaz új, saját erős fejlesztéseket. Mindez nem kis dolog – nem mindenhol van így, és nálunk sem volt így mindig. Az előző évek eredményes gazdálkodásának, valamint annak a stabilitásnak és erőnek köszönhető ez, ami a vörösvári polgárok jóvoltából a képviselő-testületben hosszú évek óta biztosítva van.

ADÓFIZETÉSI HATÁRIDŐ! 

Ezúton tájékoztatom tisztelt adózóinkat, hogy a 2017. I. félévi helyi iparűzési adó, magánszemélyek kommunális adója és gépjárműadó befizetésének határideje:

2017. március 16.

A befizetéshez szükséges postai készpénz-átutalási megbízásokat az adóívvel együtt március hónap elején kézbesítettük Önöknek.

2017. február 9.

Emelkedtek a bérek a hivatalban

A köztisztviselői szférában Magyarországon nyolc éve nem került sor a bérek emelésére, míg több más ágazatban jelentősen emelkedtek a fizetések. A jól képzett, tapasztalt munkaerőt így a polgármesteri hivatal nem tudja megtartani, hiszen nem tudnak versenyképes bért ajánlani. Ezért most úgy döntött a képviselő-testület, hogy az önkormányzat a teherbíróképességével arányban saját forrásból megemeli a hivatali dolgozók bérét, és 10%-kal több bértömeget biztosít erre. (21/2017. határozat – 10 igen, 1 tartózkodás)

Változtak a zöldfelületek fenntartásával kapcsolatos szabályok

Városunk többnyire szűk utcáiban sok esetben akadályozzák a közlekedést, a parkolást, illetve a kereszteződésekben a beláthatóságot a közterületen ültetett fák, sövények. Az út és a járda között telepített virágágyások sok esetben jelentős területet sajátítanak ki az amúgy is szűkös közterületből. Az egymástól nem megfelelő távolságra ültetett fák közé nem lehet beparkolni. Az évtizedekkel ezelőtt ültetett sövények sok helyen nagyra nőttek, s a gyalogos közlekedést megnehezítik azzal, hogy leszűkítik a járdát. A hóeltakarítást is akadályozzák, mert a sövények miatt a járdáról nincs hová belapátolni a havat, illetve az úttestről a hótóló autó nem tudja hova túrni a havat.