XVII. évfolyam 11. szám - 2017. november

A novemberi szám letöltése .pdf változatban

(40 oldal, 6 Mb.)

Az újság nyomtatott változatával teljesen megegyezik.

Október 27-én a Művészetek Házában szörnyűséges volt a hangulat. Rémes gyerekek kapartak, farigcsáltak vicsorgó töklámpásokat, ijedeztek a ijesztgetős szobában és készítettek apró rémségeket. A halloweeni buli mégis tök jó volt.

Az év végéhez közeledve valahogy midig megszaporodnak a programok, az események, nemcsak a város életében, hanem sokszor egyéni életünkben is. Mintha minden és mindenki be akarná pótolni azt, amit esetleg év közben elmulasztott vagy nem volt rá ideje. Talán ezért is tűnik úgy, hogy ez az időszak valahogy „pörög”. A város szempontjából azonban ez jó. Nem csupán azért, mert nekünk, szerkesztőknek könnyebb megtölteni az újságot, hanem azért is, mert ez azt jelenti, hogy változások zajlanak vagy éppen fejlődik a település. Ez nemcsak a környezetünkre igaz, hanem a közösségünkre is. E havi számunkban bőven találnak mindkét témával kapcsolatban írást. Beszámolunk természetesen a legújabb városi fejlesztésekről, felújításokról, de olvashatnak olyan cikkeket is, amelyek a közösségi élet egy-egy fontos szereplőjét, eseményét mutatják be. Ilyen például az október 23-ai ünnepség, ahol idén is többen kaptak kitüntetést a városért tett munkájuk elismeréseképpen. De ilyen az Oláhné Szabó Anitával készült interjú, a helyi, a hagyományőrzés iránt elkötelezett fiatalokból verbuválódott Heimatwerk tagjaival való beszélgetés vagy a 70 éve házasságban élő Kellner házaspár története.

Ezek mellett is rengeteg témával készültünk Önöknek. Az elmúlt hónapban zajlott a közmeghallgatás, és akik nem tudtak ott lenni, de érdekelné őket az elmúlt egy év, azok most találhatnak egy összefoglalót a legfontosabb tudnivalókkal. Megismerhetik városunk új körzeti megbízottját, Finta Balázst, és ebben a hónapban a káposztasavanyítás fortélyait ismerhetik meg Zsámboki Szabolcs segítségével.

Az olyan hagyományos, decemberi programokról is találnak részleteket, mint a karácsonyi koncert és az adventi műsor és vásár. Reméljük, találnak kedvükre való olvasnivalót ebben a hónapban is!

Palkovics Mária

Pilisvörösvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 232. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, illetve a képviselő-testület 38/2017. (II. 23.) Kt. sz. határozatában foglaltak szerint a Pilisvörösvári Polgármesteri Hivatal 2017. évi munkarendjében a 2017. december 21−29. közötti időszakra IGAZGATÁSI SZÜNETET rendelt el. (5 munkanap)

Az igazgatási szünet utáni első munkanap: 2018. január 2. (kedd)

Az igazgatási szünetre az éves szabadságok kiadása és költséghatékony működés érdekében volt szükség. Az igazgatási szünet alatt a Pilisvörösvári Polgármesteri Hivatal zárva tart, kizárólag anyakönyvi ügyeletet biztosítunk. Halálesetekkel kapcsolatos anyakönyvi ügyelet részleteit külön hirdetményben tesszük közzé.

Pilisvörösvár, 2017. október 24.

 

Dr. Krupp Zsuzsanna
jegyző

Elkészült a Városliget sétány közvilágítása

A képviselő-testület augusztus 3-i ülésén döntött a Bányató utca – Horgászsor utca sarkától a Sirály utcáig tartó Városligeti sétány közvilágításának kiépítéséről. A kivitelezés szeptember 4-én kezdődött és október 10-re már be is fejeződött. A kivitelezést az Álomszer Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. végezte, bruttó 14 383 003 forintért.

• Megtartotta évi rendes közmeghallgatását az önkormányzat. Nagy tömegek nem voltak, de sokan fordultak kérdéssel, javaslattal Önökhöz. Mik voltak a legfontosabb kérdések a lakosok részéről?

A kérdező szempontjából nyilván az a legfontosabb kérdés, amit ő tesz fel, s az a legfontosabb probléma, ami őt személy szerint érinti. Egy Mandula utcai lakos az útjuk rossz állapotát panaszolta; egy Piliscsabai utcai lakos az utcájuk 10-es úti kicsatlakozásánál végzett aszfaltfelmarást bírálta; egy Béke utca lakos a DMRV telephelyről kiszűrődő éjszakai zajt panaszolta; egy Szabadság utca lakos a csapadékvíz-elvezető árok kitisztítását kérte; egy Fő utca lakos azt panaszolta, hogy nem kap engedélyt a háza előtt álló fa kivágásához.

Október 17-ei rendkívüli ülés

Pályázat a Ligeti óvoda felújítására

Pályázat benyújtásáról döntött a képviselő-testület a Ligeti Cseperedő Óvoda épületének felújítására. Az 1981-ben átadott épület az elmúlt harminchat év során nagyon elöregedett, sok tekintetben felújításra szorul. 2016-ban már próbált erre pályázati úton pénzt szerezni az önkormányzat, de sikertelenül. Szeptemberben új pályázati felhívás jelent meg a meglévő, működő, 100%-os önkormányzati tulajdonú óvodák elavult, leromlott műszaki állapotú intézményi infrastruktúra-fejlesztésére. A pályázat keretében energetikai korszerűsítés esetén lehetőség van támogatást szerezni eszközbeszerzésre, az udvar felújítására, szabadtéri zuhany kiépítésére, sportszoba kialakítására is. Egy önkormányzat csak egy intézményre nyújthat be pályázatot. Az elnyerhető támogatási összeg felújítás esetén minimum 30 millió Ft és maximum 150 millió Ft. A pályázat 85%-os intenzitású, azaz 15%-os önrész kell hozzá.

A megszokottól kissé eltérő napirendekkel tartotta meg idei közmeghallgatását városunk képviselő-testülete október 12-én, csütörtökön. Az önkormányzat elmúlt egy évéről szóló beszámoló mellett itt mutatta be Kálmán Kinga főépítész a Települési arculati kézikönyv és a Településképi rendelet tervezetét, és természetesen a közérdekű lakossági kérdések, hozzászólások sem maradtak el.

A Volánbusz Zrt. tájékoztatása szerint Budapesten, a Róbert Károly körút és a Váci út csomópontjánál zajló építkezés miatt várhatóan 2017. december 10-től ideiglenesen áthelyezik az Árpád híd autóbusz-állomást. A 10-es számú főút térségbe induló járatok ideiglenesen a Visegrádi utcában kialakított kocsiállásokról indulnak majd. Kérik az utazóközönséget, hogy a buszok pontos indulásáról és az esetleges menetidő-változásokról tájékozódjanak a Volán honlapján vagy a kihelyezett hirdetőkön.

Felhívom figyelmüket, hogy idén az utolsó zöldhulladék-elszállítás időpontja 2017. no­vember 23. napja. Ez az utolsó lehetőség arra, hogy a Zöld Bicske Nonprofit Kft.-vel elszállíttassák zöldhulladékos matricával érvényesített zsákban vagy zöldhulladékos zsákban, illetve 1 méternél rövidebb, zöldhulladékos matricával ellátott gallykötegben a kertekben keletkezett zöldhulladékot.

Dr. Krupp Zsuzsanna
jegyző

Iparűzési adó feltöltési kötelezettségének határideje

Felhívom tisztelt vállalkozóink figyelmét a 2017. évi iparűzési adó feltöltési kötelezettség teljesítésére.

Október 23-án Pilisvörösvárért emlékérmet vehetett át Oláhné Szabó Anita, a Cziffra György Alapfokú Művészetoktatási Iskola igazgatónője. Ebből az alkalomból beszélgettem vele az elismerésről, motivációról, családról, a tanításról és természetesen a zenéről. A beszélgetés számomra nagy élmény volt, remélem, olvasva is érződik az a sok pozitív energia és vidámság, amit én személyesen megtapasztalhattam.

Agatha Christie: Hercules munkái

A főhős azt a feladatot vállalta magára, hogy megszabadítja a társadalmat annak legrémisztőbb szörnyetegeitől.

A Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Fúvószenekar jogelődjét, a Mauterer-zenekart a XIX. század közepén (1850 körül) alapította meg Mauterer Jakab. Tőle fia, ifj. Mauterer Jakab vette át a zenekarvezetést, majd unokája, Mauterer János, aki 1896-tól 1953-ig (57 éven át) volt a zenekar vezetője. A vörösvári emberek ezt a fúvószenekart „Maura’ Pándá”-nak hívták, Mauterer Jakab kőműves foglakozása miatt. (Maurer = kőműves)

A magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseményére emlékeztünk október 23-án. A Hősök terén megtartott koszorúzás után a Művészetek Házában ünnepi műsorral és ünnepi beszéddel várták a megemlékező közönséget, valamint önkormányzati kitüntetéseket adtak át.

Október 14-én és 15-én Wenczl Józsefre emlékeztünk. A szombat esti emlékműsorban a neves koreográfus számos művét láthatta a közönség, köztük néhány régen nem táncolt, újratanult darabot is. Vasárnap kora délután mécsest gyújtottunk a temetőben a sírjánál. Délután került sor emléktáblájának felavatására a Művészetek Háza aulájában.

Napjainkban talán már nem is tudnánk úgy rábökni a falinaptár rubrikáira, hogy ne essen akkorra valamiféle világnap. De mi is tulajdonképen ez az ünnep? Nos, nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy ezek olyan, évről évre ismétlődő, globális vagy több nációra kiterjedő ünnepek, esetleg figyelemfelhívó napok, amelyeket jellemzően különböző nemzetközi szervezetek hirdettek meg. Az ilyen jeles dátumok közül mindenképpen kiemelkedik október elseje, az idősek, illetőleg a zene világnapja.

Első ízben szeptember elején, a vorosvarihirek.hu oldalon figyeltem fel a Kellner házaspárra, amikor az online újságban arról cikkeztek, hogy 95. születésnapja alkalmából köszöntötte fel Kimmelné Sziva Mária alpolgármester asszony a ház urát, jelenleg a legidősebb pilisvörösvári születésű férfit, Kellner Istvánt. Könnyen azt hihetnék, hogy mostani cikkünk apropója a majdnem százesztendős úr kapcsán jutott eszünkbe, de tévednének. Bár a kilencvenöt évbe belegondolni is elképesztő érzés, az említett cikkben inkább arra figyeltünk fel, hogy István a köszöntés előtti napon ünnepelte feleségével, Bachner Katalinnal 70. házassági évfordulóját.

Gyermekkoromban nekünk is volt egy darab földünk a „káposztaföldön”, svábul a Kraalándban. De micsoda föld volt az! Bár kicsi voltam, mikor még műveltük, de szép emlékeim vannak. A családom sokszor elvitt engem is magával. Megtermett ott aztán a répától a csemegekukoricáig minden. Sajnos a nyitottsága miatt sokan érezték jogos szüretelőnek magukat, ellopták a kemény munkával megtermelt zöldséget. Ekkor a család úgy döntött, abbahagyjuk a művelést. Ezután csak a nevét és a hozzá kapcsolódó történeteket emlegettük.

Pilisvörösvár Város Önkormányzata és a Bányász Szakszervezeti Szövetség Pilisi Nyugdíjas Alapszervezete minden évben a bányásznapon (szep­tember első hétvégéjén) megemlékezik az egykori pilisvörösvári bányászokról, az 1928-as pilisvörösvári bányászsztrájk résztvevőiről, a Pilisi szén- és ásványbányákban, valamint a dorogi szénbányákban bányamunkavégzés során meghalt pilisi mártír bányászokról.

A fiatalokból alakult Heimatwerk számos vörösvári által ismert formáció, hiszen nemzetiségi és városi önkormányzati ünnepségeken sokszor tanúi lehetünk hagyományőrző tevékenységüknek. Az alábbi interjúban az elnökség tagjait – Zsámboki Szabolcsot, Mirk Júliát, Fábián Dorkát és Richolm Eriket (a képen balról jobbra) – kérdeztük a Heimatwerk múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

Szeptember utolsó napjaiban került sor óvodánkban az immár hagyománnyá váló nemzetiségi projektre. Ezt az eseményt nagy izgalommal várják a gyerekek, hiszen ilyenkor „pörgős ruhácskában” lehet jönni, egész nap sváb zene szól, és táncolunk, amennyit csak lehet.

Az október 11-én megrendezésre került közmeghallgatáson Pilisvörösvár Német Nemzetiségi Önkormányzata (a továbbiakban: PNNÖ) áttekintette a tavalyi közmeghallgatás óta eltelt időszak tevékenységeit.

Az elmúlt évben a vörösvári német nemzetiségi kultúrával és oktatással kapcsolatban 17 ülésen 140 határozatot hoztak.

Felhívás adótartozásra indított végrehajtási eljárás lehetőségéről

Felhívom hátralékkal rendelkező adózóink figyelmét, hogy lejárt tartozás esetén az önkormányzati adóhatóság jogosult a tartozás összegére végrehajtási eljárásban azonnali beszedési megbízást, munkabér-, illetve nyugdíjletiltást, gépjármű forgalomból való kivonást, ingó- és ingatlanfoglalást, valamint jelzálogbejegyzést indítani.

Tájékoztatom tisztelt adózóinkat, hogy az adócsoport behajtási tevékenységét októberben már a 2017. szeptember 15-i határidős, lejárt fizetési kötelezettségekre is megkezdte.

Kérem fentiek szíves tudomásulvételét.

Dr. Krupp Zsuzsanna
jegyző

2017. október 3-án Gerstetten 27. alkalommal ünnepelte a Német Egység Napját. Roland Polaschek polgármester meghívására az ün­nepségen részt vettek a testvértelepülések, a franciaországi Cébazat és Pilisvörösvár delegációi is. Cébazat-t Flavien Neuvy polgármester, Pilisvörösvárt Gromon István polgármester és Feldhoffer János, a Német Nemzetiségi Önkormányzat tagja képviselték.

Karácsonyi ajándékutalványok kézbesítése

Pilisvörösvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2017-es évben is biztosítja a 70 éven felüliek részére a karácsonyi ajándékutalványt, fejenként 2500 forint értékben a 2017. évi költségvetési rendelet szerint.

Miután a Super 1600-as kategóriában megszerezte első rallycross bajnoki címét, bizonytalan ideig pihenés következik Wieszt Janko karrierjében, legalábbis ami az autóversenyzést illeti. Az utóbbi idényről és a jövőről beszélgettünk a fiatal, vörösvári pilótával.

Kevesen tudják, de városunk hírnevét a helyi sporthorgászok is tovább öregbítik. Például idény nyáron a Magyar Országos Horgász Szövetség klubcsapatok számára rendezett országos bajnokságán (augusztus 17­19., Szeged, Maty-ér) a vörösvári – amatőr – sporthorgászok az ötödik helyen végeztek a 19 – számos szponzorált, profi – csapatot tömörítő mezőnyben.