XVII. évfolyam 1. szám - 2017. október

Az októberi szám letöltése .pdf változatban

(32 oldal, 66 Mb.)

Az újság nyomtatott változatával teljesen megegyezik.

Idén kicsit elkésett a vénasszonyok nyara, és a szep­tember helyett az októbert tette a megszokottnál szebbé. Már ismerős, de újra és újra lenyűgöző látvány, ahogy a várost körülölelő hegyek, dombok szép lassan a magukra öltik az ősz csodás színeit, de azzal, hogy emellett az időjárás is szinte kora nyárira váltott, igazán elkényeztet bennünket. Használják ki, ameddig csak lehet, kiránduljanak, nézelődjenek, élvezzék a látványt, hiszen nem tudhatjuk, meddig tart. Ha rosszabbra fordulna az időjárás, akkor pedig forgassák az újságot, hiszen rengeteg programot találnak az elkövetkező egy hónapra, a koncertektől a színházon át egészen az előadásokig.

Nem sokkal megjelenésünk után kezdődnek is a programok az október 23-ai városi ünnepséggel. Itt idén is átadják a városi kitüntető címeket. Ahogy megszokhatták, a kitüntetetteket idén is bemutatjuk lapunk hasábjain, elsőként mostani számunkban Manhertz István díszítőszobrásszal olvashatnak egy beszélgetést.

Idén is nagyon jó hangulatban telt a város sokakat vonzó eseménye, a szüreti felvonulás és mulatság. Színes, képes beszámolónkban visszaidézzük a nagy sikerű rendezvény hangulatát. Közeledik november elseje, mikor is elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Az ünnephez kapcsolódó régi, kegyeleti hagyományokat elevenítjük fel Zsámboki Szabolcs segítségével.

Ezek mellett most is beszámolunk az elmúlt hónap legfőbb eseményeiről, fejlesztéseiről. Készülnek az utak, képeinken láthatják az elkészült Kálvária utcát, és olvashatnak a közeljövő terveiről.

Reméljük, ebben a hónapban is találnak kedvükre való olvasnivalót!

Palkovics Mária

Nemes Nagy Ágnes: Október

Most már félévig este lesz.
Köd száll, a lámpa imbolyog.
Járnak az utcán karcsú, roppant,
négy-emeletnyi angyalok.
S mint egy folyó a mozivászon
lapján, úgy úsznak át a házon.

Acetilén fényében ázik
az útjavítás. Lenn a mélyben,
iszamos, hüllő-hátu cső,
pára gyöngyösödik a kérgen,
s a városon, mint vér a gézen,
általszívódik a nyirok.

(részlet)

Jelentős változások a Tó-dűlőben

A képviselő-testület a szeptember 7-i ülésén döntött a Tó-dűlőben lévő, Pilisvörösvár 6227 hrsz.-ú, 1 ha 6153 m2 alapterületű ingatlan megvásárlásáról.

Tájékoztató

Tájékoztatom a lakosságot, hogy a Központi Statisztikai Hivatal Pilisvörösvár településen 2017. október 2. és december 15. között a háztartások életkörülményeinek feltárására irányuló, „Miből élünk?” című adatfelvételt végez.

A lakosság kétféle módon válaszolhatja meg a kérdőívet:

• Már jó ideje üresen áll a Fő utca 77. alatti ingatlan, melyet évekig a Raiffeisen Bank bérelt az önkormányzattól. Több próbálkozás is volt az ismételt bérbeadásra, de eddig sikertelenül. Most azonban úgy tűnik, sikerül kiadni a frekventált helyen lévő ingatlant. Kivel, milyen céggel sikerült megállapodást kötni?

2017. szeptember 28.

Újra lesz bérlője a Fő utca 77.-nek

A képviselő-testület még augusztusban döntött arról, hogy 1500 Ft/hó/m2 bérleti díjért (azaz 306 200 Ft/hó alsó limitáron) meghirdeti bérbeadásra a Fő utca 77. szám alatti ingatlant, melyet korábban a Raiffeisen Bank bérelt. A kiírt határidőig két pályázat érkezett: az egyik a General Immo Ingatlanhasznosító Kft.-től, a másik a Chimpex Hungária Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-től. Mindkét pályázat megfelelt a kiírásnak, s alapos mérlegelés után az önkormányzat a Chimpex Hungária Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek adta bérbe a helyiséget, 315 000 Ft/hó bérleti díjért, határozatlan időre, 3 havi kaucióval és 4 év felmondási moratóriummal. A nyertes pályázó vegyes kiskereskedést fog nyitni az épületben. (163/2017. határozat – 7 igen, 5 nem)

Az Országos Hulladék Ügynökség által indított országos „TeSzedd” akcióhoz negyedszer kapcsolódva Pilisvörösvár Város Önkormányzata, Solymár Önkormányzata és a Szebb Környezetünkért Egyesület 2017. szeptember 16-án, szombaton szemétgyűjtést szervezett a város két pontján.

Rend a lelke mindennek

Az elmúlt időszakban már több alkalommal írtunk illegális hulladéklerakással kapcsolatos tájékoztatókat, felhívásokat, de sajnos azt tapasztaljuk, hogy még mindig vannak olyan emberek, akik a hulladéktól a természetet károsítva szabadulnak meg, vagy esetenként saját ingatlanaikon halmozzák fel. Természetesen mind a két megoldás szabálytalan, esztétikailag zavaró, valamint környezet- és egészségkárosító hatása van.

Felhívás helyi iparűzési adóbevallási kötelezettségüket nem teljesítőknek

Ezúton hívom fel tisztelt vállalkozóink figyelmét, hogy a hivatal adócsoportja megkezdte a 2016. évi iparűzési adóbevallásukat nem teljesítő adóalanyok felszólítását.

Amennyiben az iparűzési adóbevallás benyújtását 2017. május 31-ig elmulasztották, akkor kérem, hogy azt felszólításunkra az önkormányzat adócsoportja felé mielőbb teljesíteni szíveskedjenek, ellenkező esetben az eredménytelen felszólítás után mulasztási bírság kiszabására kerül sor.

Shrabani Basu: Viktória királynő és Abdul


A királynő legközelebbi barátjának igaz története. Betekintést nyerünk Viktória királynő hosszú uralkodásának talán legbotrányosabb évtizedébe.

A hagyományokhoz híven az idei évben is megrendezésre került a szüreti felvonulás, valamint az esti bál. A csoportok már hetekkel a rendezvény előtt elkezdtek készülődni. Mindenki gondosan készítette a viseletét, csinosítgatta járművét, a felvonuló csoportok előkeresték tábláikat. A Werischwarer Heimatwerk tagságából vállalták idén is a bírói és bírónéi tisztséget. A bíróné Breier Katalin, a bíró pedig vőlegénye, Bátai Bence volt, így idén valóban közeli kapcsolat volt a bíró és a bíróné között. A kisbírói szerepben idén is Steckl Bálintot láthattuk. Az ünnepi hintót ismét Piehl János úr ajánlotta fel, ezúton is hálásan köszönjük neki!

Az idei október 23-ai városi ünnepségen az önkormányzat Pilisvörösvárért Emlékéremmel tünteti ki a 79 esztendős Manhertz Istvánt, helyi díszítőszobrász mestert, aki számos szobormásolatot készített már környékbeli településeknek, így több alkotása látható Vörösváron is, amelyek szebbé, lakhatóbbá, rangosabbá teszik lakhelyünket. A mesteremberrel vörösvári lakásán volt módunk beszélgetni, stílusosan egy Szűz Mária-szobor előtt, amely a család konyháját díszíti és István keze munkáját hirdeti.

A Vásár téri iskolából 2017. szeptember 17-én 25 vörösvári gyerek indult az ausztriai Karintia tartományban fekvő Turnersee mellé, Obersammelsdorfba, egyhetes nyelvi táborba. A csapat 20 tanulóval egészült ki, akik Budakesziről csatlakoztak a táborozókhoz. A tanulók a hét során délelőttönként oktatáson vehettek részt, délután kirándulások keretében ismerkedtek meg Karintia déli részének és Klagenfurtnak a nevezetességeivel.

Zwischen dem 11. und 12. 09. 2017 fand im Schiller Gymnasium eine Fortbildung des Ungarndeutschen Pädagogischen Instituts mit Unterstützung der ZfA statt. Titel der Fortbildung war: „Große Handpuppen ins Spiel bringen“. Der Leiter der interessanten und spannenden Fortbildung war der Theaterpädagoge, Puppenspieler und Autor Olaf Möller.

Augusztus végén az EGT Alap Szakmai látogatások című pályázati akció keretében a Templom téri iskolából öten 6 napot tölthettünk el Izlandon. Izland önmagában véve is az egyik legkülönlegesebb hely a világon, mi viszont a vendéglátó iskolánknak köszönhetően bepillantást nyerhettünk egy helyi iskola, az ott dolgozó pedagógusok és az oda járó gyerekek mindennapi életébe is.

I. rész

Új sorozatot indítunk sportrovatunkban, amelyben a helyi Herkules Fitness személyi edzői működnek közre. Célunk, hogy népszerűsítsük városunk lakói között az egészséges és helyes testmozgást. Elsőként a törzzsel kapcsolatos gyakorlatokat mutat be olvasóink számára Hargita Emese.

Ein Projekt der Schiller-Gymnasiastinnen und -Gymnasiasten

Wikipedia, die freie Enzyklopädie, im Internet jedem zugänglich und von jedem registrierten Nutzer frei erweiterbar, ist mittlerweile allerseits bekannt.

Dem breiten Publikum, und den älteren Generationen sind aber ihre Tochterprojekte schon weitaus weniger bekannt wie Wiktionary (freies Wörterbuch), Wikinews (freie Nachrichtenstelle), Wikiquote (freie Zitatsammlung) oder Wikivoyage, ein Portal mit Informationen zu verschiedensten Reisezielen.

Räder rattern
zählt die Zeitscherben
rauchschwere
abgestandene Luft
im Viehwaggon
Hinter ihnen
der Abschied –
Tiefgesenkte Blicke
Gewaltmarsch
von Stall zu Stall
Güterbahnhof
Geschimpfe
Dawai! nur Dawai!
Schrundige Lippen
wortlos
in der Ecke
Regungslose
Dawai! nur Dawai!

A Németországi Szövetségi Köz­társaság a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatán keresztül támogatta a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Fúvószenekar Közhasznú Egyesületet („Gefördert durch die Bundesrepublik Deutschland über die Landesselbstverwaltung der Ungarn­deutschen”) 1450 EUR-nak megfelelő (436 746 Ft) összeggel, melyet az egyesület 1 db új Yamaha YBL 421GE basszusharsona beszerzésére használhatott fel. A teljes vételár 640 000 Ft volt, a fennmaradó részt a zenekar saját forrásból biztosította.

Szeretnénk köszönetet mondani a Német Szövetségi Köztársaságnak, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának, valamint az egyesület támogatóinak. Szívesen vesszük a további pénzügyi felajánlásokat, hisz azok zenekarunk működését szolgálják – öregbítve ezzel városunk hírnevét.

Feldhoffer János
elnök

Die Deutsche Nationalitätenselbstverwaltung lädt Sie, Ihre Familie und Freunde am 19. November 2017 (Sonntag) um 17 Uhr zu einem besonderen Nationalitätennachmittag in den Theatersaal des Hauses der Künste ein.

Mitwirkende: Mitglieder der „Branauer Stimmungsparade” (Solisten, Duos, Chöre, Musikkapellen und Tanzgruppen aus Ratzpeter, Nimmesch, Maisch, Bawaz und Mohatsch)

Meghívó

A Német Nemzetiségi Önkormányzat szeretettel meghívja Önt, családját és barátait 2017. november 19-én (vasárnap) 17 órakor a Művészetek Háza Dísztermében megrendezésre kerülő rendhagyó Nemzetiségi Délutánra.

Közreműködnek: a „Branauer Stimmungsparade” tagjai (szólisták, duók, kórusok, zenekarok, tánccsoportok Újpetréről, Himesházáról, Majsról, Babarcról és Mohácsról)

Az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége Egyesület 2017. november 12-én (vasárnap) 15 órakor rendezi meg az északi régió 18. Német Nemzetiségi Regionális Kulturális
Gálaműsorát
a budaörsi sportcsarnokban.

A rendezvényre Pilisvörösvár Német Nemzetiségi Önkormányzata megfelelő számú jelentkező esetén buszt indít. Indulás: 2017. november 12-én 13.30-kor a Vásár térről.

Jelentkezni Sax Lászlónál lehet 2017. október 31-ig.

Elődeink jól tudták és vallották, hogy aki megszületik, annak meg is kell halnia. Ezáltal nem volt félelemkeltő dolog egy haláleset sem az idősebbek, sem a gyermekek körében. Persze egy szeretett személy elvesztése mindig gyásszal és szomorúsággal járt.

A fiatalok meghalhatnak, az öregeknek meg kell halniuk ­ tartja egy régi mondás. Az idős, vallásos ember mindennap felkészül a távozásra, mivel nem tudhatja, mikor következik el ez a nap. Ezzel egy időben a család is fel tud készülni, látják, ha elmegy az idő szeretteik felett. Egy ember hirtelen és váratlan halála azonban jobban megrendíti a hozzátartozókat.

Bizonyára emlékeznek még áprilisi lapszámunkra, amelyben beszámoltunk egy ifjú helybéli tehetségről, Spanberger Richárdról, aki kilencesztendős létére meglett játékosokat megszégyenítő tudással irányítja a különféle pepita színekre festett figurákat a sakktáblán. Bár a nyári időszak Ricsi édesapja szerint mindig nyugodtabb, és ezért a felkészülésről szól, mégis van miről beszámolni olvasóink számára a Templom Téri Általános Iskola diákjának utóbbi fél évével kapcsolatosan.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy júliusban a Pilis Cross Country Club (PCCC) bringásai igen jól szerepeltek az olaszországi Boario Termében rendezett mountain bike szakágon belüli XCO Európa-bajnokságon, s végül hatodik helyen zárták a rendezvényt. Akkor említettük, hogy ez a verseny egyfajta „főpróba” volt a szeptemberi világbajnokság előtt, amelyet az ausztráliai Cairnsben tartottak. Reménykedhettünk tehát a hazai csapat szép eredményében. Végül a Benkó Barbara, Dina Márton, Fetter Erik, Buzsáki Virág és Valter Attila (csak ő nem volt sohasem tagja a PCCC-nek) alkotta magyar válogatott 2 perc és 46 másodperc hátránnyal a kilencedik helyet érte el, ami igen parádés, megsüvegelendő eredménynek számít! A világbajnokságot egyébiránt a svájci csapatnak sikerült megnyernie, akik között olyan közismert nevek is megtalálhatóak voltak, mint Jolanda Neff vagy Nino Schurter.

K. M., fotó: PCCC

Már több ízben szóltunk a főnixmadárként újjáéledt pilisvörösvári felnőtt labdarúgásról az elmúlt hónapok során. Elérkezett az ideje egy rövid összegzésnek, vegyük tehát górcső alá, hogy milyen eredményeket tudhat magánénak a csapat, hiszen augusztus 27-én – majd ötesztendőnyi kihagyást követően – újfent felnőtt bajnoki labdarúgó mérkőzésre kerülhetett sor a Szent Erzsébet utcai focipályán, ahol a hazai csapat egy kiegyenlített mérkőzésen leikszelt Szigetmonostorral (3-3, gólok: László Márk, Nick Erik, Szőke Bertold).

Tájékoztató adófizetésről

Ezúton tájékoztatom tisztelt adózóinkat, hogy a 2017. II. félévi helyi iparűzési adó, magán­személyek kommunális adója és gépjárműadó befizetésének határideje

2017. szeptember 15-én lejárt.

Műszaki mentések

Szeptember 17-én árokba csúszott egy személygépkocsi a Csobánka felé vezető úton, a Határréti-patak hídja után. A gépkocsit átvizsgáltuk, személyi sérülés nem történt. Néhány nappal később a Ponty utcába vonult ki rajunk, ahol a nagy szélben leszakadt egy faág és teljes szélességében eltorlaszolta az utat. A közlekedési akadályt megszüntettük.

Kezdődik a fűtési szezon

A kémény potenciális veszélyforrás. A rendszeres ellenőrzéssel megelőzhetők a lehetséges veszélyhelyzetek, a kéménytűz és a szén-monoxid-szivárgás okozta mérgezés. Az élet- és preventív tűzvédelem érdekében a lakosság legfontosabb tennivalója, hogy tegye lehetővé az ingatlanba való bejutást, a kémény ellenőrzését.

A kémények rendszeres tisztíttatása nagyon fontos, hiszen a lerakódott korom begyulladhat vagy eltömítheti a füstcsatornákat. A statisztikák szerint sok esetben a kitakarítatlan kémények okozzák a kéménytüzeket. Ne próbáljuk házilag magunk, szakember nélkül javítani a kéményt, gázkészüléket, mert ahhoz speciális szerszám, alkatrész, kellő szakismeret szükséges.

Az elektromos fűtőberendezések üzemeltetése nagy energiafelvétellel jár, aki ilyenre vált, annak érdemes a lakás villamos hálózatát felülvizsgáltatni.

Kályhák, kandallók elé helyezzünk nem éghető anyagú tálcát és ellenőrizzük a füstcsövek rögzítettségét, a hősugárzók környezetéből a gyúlékony éghető anyagokat távolítsuk el. Kisgyermeket üzemelő kályhával, hősugárzó fűtőtesttel ne hagyjunk egyedül a helyiségben!

Amennyiben a legutolsó fűtés óta a lakásban átalakítás történt (homlokzati szigetelés, légtércsökkentéssel járó helyiségleválasztás, nyílászárócsere, elszívó berendezés üzembe helyezése), szakemberrel vizsgáltassuk meg a biztonságos szintű légcsere meglétét.

A szén-monoxid (CO) éghető anyagok (pl. fa, gáz stb.) tökéletlen égése során keletkezhet. Színtelen, szagtalan, mérgező, belégzése során a belélegzett mennyiségtől függően különböző tünetek jelentkezhetnek: enyhe fejfájás, émelygés, hányinger; lüktető fejfájás, álmosság, elmezavar, erős szívverés; eszméletvesztés, görcs, légszomj, halál.

A szén-monoxid-érzékelő elhelyezésének nagy jelentősége van. Az érzékelőt a padlótól, ajtótól, ablaktól, CO-forrástól legalább 1,5 méterre kell szerelni. Nyílt égésterű kazánjainknak „konkurenciái” lehetnek a különféle gépi szellőző berendezések. Ilyen szerkezetek a konyhai szagelszívók, a fürdőszobai páraelszívók, a kandallók, a klímaberendezések, vagy akár a szárítóberendezések, hiszen ha a helyiségből nem jut levegőhöz, és az ablak sincs nyitva, akkor a kémény lesz a légutánpótlás egyetlen forrása.

Összefoglalva, az élet- és vagyonbiztonságunk megőrzésének érdekében rendszeresen ellenőriztetni kell szakemberrel a lakásban lévő tüzelő- és fűtőberendezéseket, kéményeket, égéstermék-elvezetőket! Rendszeresen szellőztetni kell a lakást, illetve szellőztetőnyílásokat kell kiépíteni szükség esetén, az oxigénbeáramlás biztosítására!

Érdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Hirdetési díjak a VÖRÖSVÁRI ÚJSÁGBAN

A hirdetések grafikai tervezését is vállaljuk a hirdetési díj 30%-áért.

Az árak ÁFA-val együtt értendők.

 

Fekete-fehér

Színes

Hátsó borító:

120 000 Ft

1/1 oldal

48 000 Ft

60 000 Ft

1/2 oldal

24 000 Ft

30 000 Ft

1/4 oldal

12 000 Ft

15 000 Ft

1/8 oldal

6 000 Ft

7 500 Ft

1/16 oldal

3 000 Ft

3 750 Ft

apróhirdetés 500 Ft
(max. 200 karakter)

Október 2-án a Városi Napos Oldal Szociális Központban az idősek világnapja alkalmából kis ünnepségre került sor. Péntek Beáta intézményvezető asszony az időskor örömeit, bánatait megfogalmazó, szívhez szóló versekkel köszöntötte a jelenlévőket, majd Kimmelné Sziva Mária alpolgármester asszony szólt meleg szavakkal az idősekhez. Az alpolgármester asszony Böjte Csaba könyvéből idézett: „…folyamatosan veszítjük el dolgainkat: erőnket, szépségünket, ragyogó emlékezetünket, friss elménket, munkabírásunkat, de a legértékesebbet az idő nem veheti el, azt, hogy életünk minden pillanatában, még elerőtlenedve, megöregedve is képesek vagyunk szeretni.”