XVII. évfolyam 9. szám - 2017. szeptember

A szeptemberi szám letöltése .pdf változatban

(40 oldal, 8 Mb.)

Az újság nyomtatott változatával teljesen megegyezik.

Idén immár 11. alkalommal mérhették össze erejüket a csapatok a svábok betelepülésének emléket állító tutajhúzó versenyen. A verseny – a szokásokhoz híven – augusztus 20-án, a Vörösvári Napok záróakkordjaként zajlott a Kacsa-tónál.

Beköszöntött az ősz, és ezzel együtt egy újabb tanév is elkezdődött, így mostani számunkban képekkel illusztrálva számolunk be a vörösvári iskolák tanévnyitó ünnepségeiről. Kicsit azonban még visszatekintünk a nyárra is, hiszen jó néhány írást és fotót találnak a Vörösvári Napokról, amelyek az előző számból kimaradtak. Most ezt pótoljuk, olvashatnak koncertekről, a civil napról, ünnepi szentmisékről, partnerkapcsolati ünnepségről, a Zuzu-kupáról és a tutajhúzásról is.

Képekkel mutatjuk be azt is, hogyan haladnak a városban zajló legfontosabb felújítások, és az uszodával kapcsolatban is közöljük a legújabb fejleményeket. Kereken 60 éves évfordulót ünnepelt idén a vörösvári horgászegyesület, velük Kókai Márton beszélgetett múltról, jelenről, jövőről. Előző számunkban a Zrínyi utcai óvoda távozó vezetőjével készítettünk interjút, a mostaniban pedig az óvoda új vezetőjét ismerhetik meg. Emellett interjút olvashatnak Stockerné Fetter Anna tanítónővel, aki nemrégiben Németh László-díjat vehetett át, és Pándi Gáborral, aki immár 30 éve edzője a vörösvári kézilabdásoknak.

A Vörösvári Napok után a szeptember is tartogat bőven programokat, ezek ajánlóját is megtalálják hasábjainkon, de a legnagyobb tömeget megmozgató esemény ebben az időszakban a szüreti felvonulás és mulatság lesz. Ennek részletes felhívását megtalálják a 17. oldalon.

Reméljük, találnak hasznos információkat és kedvükre való olvasnivalót ebben a hónapban is!

Palkovics Mária

Áprily Lajos: Szeptember

Jaj, ezek a homályos reggelek,
amikor minden vágy a nyár után hal!
Huszonöt éve, fázós kisgyerek,
az iskolába indultam apámmal.
A kert fölött már leng a szürke szál,
hörögve gördül már a szomju hordó.
A kőfalnál lecsüggedt fejjel áll,
s sziromtalan borzong a napraforgó.

De túl a hegyről már a fény izen,
a nap hideg gyöngyös levélre csillan,
s felgyújtja borzongó, sötét szivem,
mint egy homályos kis körtét a villany.


Szerkesztőség: 06/30-228-0262
ujsag@pilisvorosvar.hu

A következő lapzárta: október 4. szerda
Tervezett megjelenés: október 21. szombat

Köszönjük, hogy az újságot árusítják:

Ági bolt, Bányató utcai kisbolt, Barkács­bolt, Büfé, CBA Profi-Hús Kft., Halmschláger élelmiszerbolt, Koller Elektronika, Kri­vinger zöldségesbolt,
Krausz mezőgazdasági bolt, Liget ABC, Margit minimarket, Mester hentesüzlet, Müller
kávézó, Művészetek Háza (porta), Rotburger söröző, Sváb pékség, Tácsik Pékség és Cukrászda, Városi Könyvtár, Waldek

Feszültség alá helyezik a vasúti felsővezetéket

Befejeződtek a vasúti felsővezeték kivitelezési munkái a Rákosrendező és Esztergom közötti szakaszon. A hálózatot 2017. szep­tember 15-én feszültség alá helyezik – egyelőre mérések és vizsgálatok céljából, s a mérési eredmények alapján határozzák meg majd a tényleges üzemkezdés időpontját.

A vasúti felsővezeték villamosenergia-ellátása 25 000 V, 50 Hz-es feszültséggel tör­ténik. A vezeték megközelítése vagy megérintése az esetek többségében azonnali halált, de legalábbis életveszélyes sérülést és maradandó károsodást okoz. A villamos berendezéseket életveszélyes és tilos megérinteni (közvetlenül vagy bármely tárggyal), illetve két méteren belül megközelíteni.

• Múlt havi számunkban a Vörösvári Napok előkészületeiről faggattam, mostanra pedig már lezajlott az esemény. Így most arra kérem, hogy értékelje a XXVI. Vörösvári Napokat.

Igazából az a fontos szerintem, hogy a vörösvári emberek hogyan értékelték a rendezvényt. A nekem mondott, illetve a hozzám eljutott értékelések döntő többségükben pozitívak voltak.

A magam részéről úgy gondolom, hogy a tavalyihoz hasonlóan nagyon jól sikerült az idei rendezvény is, sőt több területen előre is tudtunk lépni. Nagyon jól bevált a Kacsa-tó mögötti kerülőút, s ennek köszönhetően sokkal kevesebb volt a konfliktus az útlezárási pontoknál. Előrelépés volt, hogy az ideiglenesen kijelölt parkolókba és az illemhelyekhez az idén már közvilágítást is kiépítettünk. Mivel csak a sátorban rendeztünk zenés programokat, az idén jóval kevesebb volt a hangerő miatti lakossági panasz. A körhintásokat is sikerült rászorítani, hogy ne húszféle zenét szolgáltassanak, hanem csak közösen egyet, ez is javára vált a rendezvénynek. A kerekes kisvasút járattervét módosítottuk, így lényegében megszűnt a körbeutazás, és könnyebb volt feljutni a kisvasútra. A program szerintem az idén is nagyon változatos volt, és sok embert vonzott. Igyekeztünk a hagyományos német nemzetiségi programokat és a ma divatos programokat egyenlő arányban biztosítani, s ez szerintem sikerült is. A meghívott sztárvendégek pedig talán még a tavalyiaknál is nagyobb sikert arattak.

2017. szeptember 7.

Első féléves beszámoló a gazdálkodásról

Elfogadta a képviselő-testület az önkormányzat első féléves gazdálkodásáról szóló beszámolót. Az önkormányzat az idei első félévet a bevételi előirányzat 55,22%-os és a kiadási előirányzat 42,16%-os teljesítésével zárta. A féléves beszámoló adataiból következtetve az éves költségvetés a tervek szerint fog teljesülni úgy, hogy az intézmények működtetése, az alap- és vállalt feladatok ellátása biztosítva van, és emellett az év végéig mintegy 400 millió forint értékű fejlesztés fog megvalósulni. (147/2017. határozat – 8 igen, 2 nem, 1 tartózkodás)

A pilisvörösvári tanuszodaprojekt sikeresen vette az első akadályt, és bekerült a II. ütem első 15 támogatott projektje közé. A képviselő-testület felhatalmazása alapján a polgármesteri hivatal megindította a szükséges telekalakítási eljárásokat.

A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program II. üteme keretében, a 1281/2017. (VI.2.) kormányhatározat alapján Pilisvörösváron egy kétmedencés tanuszoda épül (egy úszómedence + egy tanmedence). Az úszómedence 15×25×1,9 méteres, a tanmedence 10×6×0,8 méteres lesz. A medencetéren kívül a fejépületben öltözők és egyéb kiszolgáló helyiségek is helyet kapnak.

vorosvari-ujsag-2017-09-00023

Felhívás magánszemélyek kommunális adójával kapcsolatos bejelentési kötelezettségekre

A magánszemélyek kommunális adójával kapcsolatban felhívom figyelmüket, hogy amennyiben a kommunális adófizetési kötelezettség alá tartozó ingatlan eladásra, vételre, öröklésre, ajándékozásra, kisajátításra, telekalakításra, összevonásra kerül, úgy azt a polgármesteri hivatal adócsoportjához, magánszemélyek kommunális adóbevallási nyomtatványon be kell jelenteni.

Augusztus 19-e van, szombat kora délután, a legtöbben a hét fáradalmait pihenik ki odahaza, ám a Kacsa-tó melletti halőrház udvarán lazításról szó sincs.

Szorgos horgászok pucolják, majd darabolják egymás után a gusztusosan kerekded pontyokat a másnapi halászléfőző versenyre, amelyen természetesen a házigazda Pilisvörösvári Horgász Egyesület csapata is képviselteti magát. Mindeközben én Izsák Mártonnal, az egyesület elnökével, illetőleg Berényi Bélával, a helyi pecások egykori titkárával – aki 35 éven át látta el ezt a tisztséget – beszélgetek. Témánk bőven akad, hiszen a horgász kompánia idén töltötte be a hatvanadik évét, amelyet az egyesület a nyár folyamán már méltóképpen megünnepelt.

Ahogy minden évben, idén is a Vörösvári Napok második napján, augusztus 12-én, szombaton a Német Nemzetiségi Vegyeskórus ünnepi koncertjével egybekötött búcsúnyitó szentmisén vehettek részt a vörösvári hívek. A misét Balla Sándor atya celebrálta.

Tájékoztatás a tüdőszűrő vizsgálatokról

Ezúton tájékoztatom a tisztelt lakosságot, hogy a munkaalkalmassági vizsgálatokhoz szükséges tüdőszűrést Pilisvörösvár és vonzáskörzetének lakossága számára az ÁNTSZ kijelölése alapján a Laktanya utcai Tüdőszűrő Állomás végzi.

Cím: 1033 Budapest, Laktanya utca 4.,
Telefonszám: 06-1-430-2450/330-as mellék.

Az elmúlt évben – bár nem feladata – a Pilisvörösvári Szakrendelő is vállalt térítés ellenében tüdőszűrést, de intézetünk röntgenberendezése sajnos nem bírta a megnövekedett terhelést, többször meghibásodott, ezért sajnos a továbbiakban a térítés ellenében végzett vizsgálatokat nem tudjuk vállalni.

Kérjük szíves megértésüket!

2017. augusztus 31.

Dr. Surjánné dr. Tóth Margit
igazgató

2017-ben is döntőbe került a 300 éves pilisvörösvári eperfa.

A vörösvári Templom téren álló eperfa a korábbi években már a második helyen is állt az „Év Fája” versenyben, most ismét itt a lehetőség, október 14-ig szavazhatsz a http://evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalon. Ha összefogunk, nyerhetünk.
A verseny legfőbb célja, hogy a természetvédelem és a közösség kapcsolatára hívja fel a figyelmet.
A hazai Év Fája gyógyító kezelést kap és részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el.

A győzelemhez a Te segítségedet is kérjük, szavazz a pilisvörösvári vén eperfára. Köszönjük!

SZKE

logo-szebb-kornyezetunkert

Szeptember elseje ezúttal nemcsak az iskolákban való becsöngetés miatt volt különleges Pilisvörösváron, hanem azért is, mert idén erre a dátumra esett a 67. magyar bányásznapi ünnepség, amelyre délután négy órakor került sor a Rákóczi utcánál található Bányász Emlékparkban.

Amint a címből is kiderült ­ hála és köszönet a szervezőknek ­, végre tiszteletét tette városunkban Nagy Feró és együttese. Nyilván nem mindenkinek okozott akkora örömöt a banda vasárnap esti fellépése, mint jómagamnak és néhány száz embernek, de ízlések és pofonok…

A Lőcsei utcai játszótér a nyári szünet alatt kedd délutánoként egy különleges program helyszíne volt. Az úgynevezett érzékenyítő programok felnőttek által irányított játékos foglalkozások, önkéntes iskolás gyerekek segítségével és speciális nevelést igénylő gyermeket nevelő családok részvételével.

A nyári szünetben kedd délutánonként kisebb csoport iskolás gyerek érkezett a Lőcsei utcai játszótérre, de nem azért, hogy a nyári szünetben valahogy elüssék az időt, hanem egészen más szándékkal. A nagyobbakhoz hamarosan kisebbek is csatlakoztak, és felnőttek vezetésével közös játékba kezdtek. A nagyobb gyerekek iskolás önkéntesek a két vörösvári általános iskolából és a piliscsabai Jókai Mór Általános Iskolából, a kisebbek pedig speciális nevelést igénylő gyermekek, akiknek az ilyen játékos foglalkozások könnyítik a beilleszkedést.

Augusztus 21-én a kitűzéssel megkezdődtek a Kálvária utca felső (hídon túli) szakaszán az útépítési kivitelezési munkák. A 334 méter hosszú szilárd burkolatú útszakasz megépítése bruttó 33 645 615 forintba kerül. A munkálatok megkezdéséről az utca lakóit szórólapok útján tájékoztatta az önkormányzat.

Avagy a Vörösvári táncosok az óceánon túl

Stefan Ihas, a Duna menti svábok Világszövetségének elnöke 2014-ben meghívta a vörösvári táncosokat egy amerikai turnéra. Akkor, ott, a 60 éves jubileumon még nem gondoltuk, hogy az „egyszerű” turnéból egy emlékút lesz. Wenczl József, szeretett és mélyen tisztelt koreográfusunk több éven keresztül dolgozott azon, hogy ezt a lehetőséget megkaphassuk. Tragikus körülmények között, sajnálatos módon a táncegyüttes évfordulójának 3. napján elhunyt. Az álmát valóra váltva idén augusztus 12. és 28. között a vörösvári táncosok részt vettek a Wenczl József emlékút–USA–Kanada–Donauschwabentreffen elnevezésű utazáson. Ezúton is köszönjük a szervezőknek, hogy az egész utazást az ő emlékének szentelték.

Augusztus 20-án a hagyományokhoz híven a Nagytemplomban került sor az ünnepi szentmisére és a kenyérszentelésre. A misét ezúttal Csobánci József nyugalmazott plébános celebrálta, aki pappá szentelése után 15 évig a vajdasági Bácskában, majd a svájci Zürichben magyar plébániákon a magyar híveket szolgálta. Az utolsó 34 évben a svájci püspök kérésére kizárólag német ajkúak papja volt. Így különösen nagy örömmel fogadta el Sándor atya meghívását az augusztus 20-ai ünnepi szentmisére, melyet magyar nyelven tartott meg a vörösvári híveknek.

Sportosan indult az idei tanév a Schillerben, hiszen a hagyományos évnyitó ünnepi beszédeken és a gólyák köszöntésén kívül a felújított sportpálya átadására is sor került, melyet azonnal birtokba is vehettek a diákok egy bemutató erejéig.

A rendhagyó tanévnyitón a tanulókon és az iskola tanárain kívül ezúttal meghívott vendégek is részt vettek. Eljött Soltész Miklós, az egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár, Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke, Tircsi Richárd, a Nemzetiségi Főosztály Nemzetiségi Kapcsolatok Osztályának vezetője és Gromon István, váro­sunk polgármestere.

A szakrendelőn már kicserélték a nyílászárókat, jelenleg az épület hőszigetelésén dolgoznak. Az energetikai korszerűsítés 46,6 millió forintba kerül, európai uniós támogatásból valósul meg.

A Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Általános Iskola szeptember 1-jétől a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Önkormányzat fenntartásában működik tovább. A tanévnyitó ünnepség alapvetően nem tért el a megszokottaktól: várakozó tekintetű elsősök, kedves alsó tagozatos diákok és rutinos felsősök zsongása töltötte be az iskola udvarát. A tanévnyitón Mézinger Éva igazgatónő, valamint Sax László, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is köszöntötte a jelenlévőket. Az ünnepségen részt vett Pándi Gábor alpolgármester, Sax Ibolya, a PNNÖ képviselője és Kökényné Kozma Zsuzsanna igazgatóhelyettes.

BA

Fetterné Stocker Anna, a Vásár Téri Általános Iskola tanítója Németh László-díjban részesült. A díj az oktatási miniszter által adományozható szakmai elismerés, mely azoknak az oktató-nevelő munkát végző pedagógusoknak adományozható, akik a gyermekek harmonikus személyiségformálásában huzamosan kiemelkedő munkát végeznek. Fetterné Stocker Anna – sokan úgy ismerjük: Ani néni – beszélgetésünk során szívesen emlékezett vissza a június 1-jei, Zeneakadémián zajlott ünnepségre.

A szép német szó: Kindergärtnerin, találóan fejezi ki óvónői, pedagógusi hivatásunk lényegét. Bimbódzó, nyiladozó kis emberi palántákat gondozni, nevelni felelősségteljes, csodálatos dolog.

Szeptemberben elkezdődik ismét egy nevelési-oktatási év új feladatokkal, kihívásokkal, folytonos külső és belső megújulással, akárcsak az élet körforgása… Emberi mivoltunkban a természet része vagyunk, így hát alkalmazkodnunk kell törvényeihez (ezt napjainkban a klímaváltozás kapcsán különösen érezzük), együtt kell és jól kell élnünk a természeti környezetünk adta lehetőségeinkkel. Az életmódunkat érintő jövőbeni kihívásokra idejekorán fel kell készíteni a következő nemzedékeket. A környezetkultúra alapozása, fejlesztése az oktatás minden szintjén fontos feladatként kell, hogy megjelenjen gyermekintézményeinkben.

Mustgáz!
A szüreti időszak kezdetével a borospincék veszélye

A szüreti időszak kezdetén az esetleges balesetek megelőzése érdekében fontos figyelmeztetni a lakosságot a must erjedésének veszélyeire. A mustgáz a must erjedése során felszabaduló szén-dioxid. Ez a gáz színtelen, szagtalan, a levegőnél körülbelül másfélszer nehezebb, zárt helyiségekben, a levegőt kiszorítva, a föld közelében terül el. Nagyobb koncentráció belégzése oxigénhiányos állapotot okozhat, ami kihat a központi idegrendszer működésére. Ennek jelei szédülés, hányinger, álmosság, mentális zavar és eszméletvesztés. Nagyon fontos ilyenkor a borospincét üzemeltetők odafigyelése, mivel a szén-dioxid a borkészítés folyamata során, erjedés közben szabadul fel olyan mennyiségben, hogy az gondot tud okozni. Sajnos sokan nem veszik komolyan, hogy a pincékben alattomosan terjedő mustgáz cselekvésképtelenné teszi az áldozatait, és halálos veszélyt jelenthet.

Múlt havi számunkban a Zrínyi utcai óvoda volt vezetőjével, Lovász Ferencnével olvashattak egy beszélgetést nyugdíjba vonulása alkalmából. Mostani lapszámunkban pedig az óvoda új vezetőjét, Manhercz Terézt kértem fel beszélgetésre az új munkaköréről, szakmai kihívásokról és az óvodapedagógusi pálya szépségeiről.

A Ligeti Cseperedő Óvoda Szabadság Úti Tagóvodájának Szent Márton Óvodai Alapítványa sikeres pályázatot nyújtott be A hazai és határon túli óvodai tehetség-kibontakoztató programok támogatása című pályázati kiírásra, s ezzel a Figyelj! Mozogj! Okosodj! projektjéhez 820 000 Ft vissza nem térítendő összeget nyert.

A hagyományoknak meg­felelőlen idén sem maradhatott el a Vörösvári Napok állandóvá vált programja, a Steckl János emléktorna, amelyre augusztus 20-án került sor. A szervezők idén rendhagyó módon nem az utánpótlás számára rendezték meg a megmérettetést, hanem ­ a vörösvári felnőtt foci újjáéledését propagálandó ­ felnőtt csapatokat hívtak meg a tornára. A házigazdákon kívül még két településről érkeztek csapatok a Szent Erzsébet utcai pályára, így lépett a gyepre a Hidegkút és a Hegyvidék csapata. A negyvenöt perces, körmérkőzéses rendszerben zajló meccsek sorát a Pilisvörösvári UFC és a Hidegkút SC kezdte meg, ahol csapatunk kettő góllal bélelte ki a vendégek kapujának hálóját. A hidegkútiak ezek után a Hegyvidék SE ellen maradtak a pályán, ahol négy góllal vereséget szenvedtek. A torna győztesének kiléte tehát az utolsó mérkőzésen dőlt el, ahol városunk fiai egy-nullás gólarányban vereséget szenvedtek, így a megmérettetést a Hegyvidék SE nyerte.