XIV. évfolyam 4. szám - 2014. április

25 év a muzsika szolgálatában

Az 1989-ben 18 taggal megalakult Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Fúvószenekar idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. E jeles ünnep alkalmából március 30-án örömkoncertet adtak a Cziffra György Zeneiskola koncerttermében, amelyen meghívott vendégelőadóként Peller Anna, Mirk Júlia, Mirk Szilvia, valamint Schuck Martin is fellépett.

Vörösvár nemcsak a budai régióban, de országos szinten is kiemelkedik német nemzetiségi egyesületeinek aktív és színvonalas teljesítményével. Nem csoda hát, hogy a Fúvószenekar koncertjére nagyon sokan voltak kíváncsiak. A terem már jóval a kezdés előtt megtelt, a balkonon és a galérián minden szék foglalt volt. Akinek nem jutott a teremben ülőhely, az a szélesre tárt ajtókban állva vagy a terem előtti aulából hallgatta áhítattal a zenei programot. A koncert ugyanis, amelyet Buzás Bálint karnagy nagy figyelemmel, pontosan, precízen, ugyanakkor mértéktartóan vezetett, még a zenében járatos érdeklődőkben is elismerést váltott ki.

A programot Sax Ibolya, a vörösvári NNÖ elnökhelyettese moderálta. Elsőként összefoglalta a Fúvószenekar történetét, kiemelvén mindazt a számos kitüntetést és elismerést, amelyekben a zenekar a rendszerváltozás utáni újjáalakulása óta részesült. A zenekar tevékenységének méltatását a koncertprogram első része követte. A koncert – ráadással együtt – összesen huszonegy zeneműből állt, két órán át tartott, de a közönség egy pillanatig sem unatkozott. A program ügyesen úgy volt összeállítva, hogy a zeneművek karaktere változó volt: hol egy induló, hol egy polka, hol egy keringő csendült fel. Sax Ibolya minden zeneszám előtt ismertette a zeneművek szerzőit, és röviden kitért a zeneszámok keletkezésének érdekességeire is. A közönség így megtudhatta, hogy Hunyaczek Richárd, aki zenészként Bécsben katonai indulók komponálásával foglalkozott és „99er Regimentsmarsch” című művét 1915-ben írta, 1877-ben Budapesten született. A hallgatóság tudomást szerezhetett arról, hogy a „Jeder echte Werischwarer” című polkát Spanberger Zsolt gyűjtötte és Buzás Bálint karnagy dolgozta fel. Az első zenei blokkban különösen az „Alte Kameraden” című dal nyerte el a közönség tetszését. Gyönyörű volt hallgatni, ahogy Peller Anna tiszta hangja hol a zenekarral együtt, hol a zenekartól elválva, de a zenével harmóniában szárnyal.

A program első része után került sor Rádler Gábor, Rusz Péter, Sebestyén Csaba, Tagscherer István, Stéhli György, valamint a zenekar 25 éves zenei tevékenységének a méltatására és a kitüntető oklevelek átadására. Az emlékérmeket Kreisz László, a Landesrat der Ungarndeutschen Chöre, Kapellen und Tanzgruppen elnöke nyújtotta át. A zenekar kitartó szorgalmáról, színvonalas művészetéről és a zenekari tagok ezzel párosuló szerénységéről mind Gromon István polgármester, mind Sax László NNÖ-elnök kedves szavakkal emlékezett meg. Szintén legjobb kívánságaikat és gratulációikat fejezték ki a pilisszentiváni zenekar és Vörösvár egyesületeinek a vezetői.

A koncert második részét instrumentális és énekes számok alkották. Az egyes zeneművek – indulók, polkák – kommentárja számos esetben a zenekar vezetőinek és tagjainak személyes élményeit, emlékeit, örömeit tükrözte, például, hogy a „Florentiner” indulójának a kottáját Peregi Márton vásárolta meg a zenekar számára. A második blokk zeneműveiben – Peller Annán, Feldhoffer Jánoson és Spanberger Zsolton kívül – Mirk Júlia és Szilvia, valamint xilofonon Schuck Martin is részt vett. A „Böhmischer Traum” című polka után az egyesület elnöke, Feldhoffer János köszönetét fejezte ki a koncerten fellépő vendégeknek, majd befejezésül és ráadásként a vörösvári közönség számára különösen kedves „Lahmkruam”-polka és az „Egerländer” induló következett, amely után a zenekar a koncert résztvevőit és a publikumot egy fogadás keretében vendégelte meg.

Isten éltesse a zenekar vezetőit, aktív és már visszavonult tagjait! Köszönjük szépen eddigi kiváló teljesítményüket és a március 30-i örömkoncert felemelő zenei élményét!

Müller Márta

A fúvószenekar
jelenlegi tagjai:

Karnagy: Buzás Bálint

I. szárnykürt:

Feldhoffer János (elnök)
Erdősi András
Rádler Gábor
Peller Gergő
Kohlhoffer Patrik

II. szárnykürt:

Feldhoffer Péter
Csuka Pál
Zsebe Attila

I. B. trombita:

Tóth Balázs

Tenor:

Sebestyén Csaba
Stéhli György

Bariton:

Tagscherer István
Gulyás Gergő

Fuvola:

Rusz Péter
Turay Gréta
Horváth Hanna
Szakács Dóra

Klarinét:

Metzger Éva
Peller Krisztián
Turay Gitta
Fetter László
Fetter Dóra
Tagscherer János

Tuba:

Jászkuti Oszkár
Nyírő János
Harmati Elek
Sárvári Kristóf

Harsona:

Ziegler István

Trombita:

Ziegler László
Fischer Bence

Dobok:

Jászkuti Balázs
Somfai Nándor
Nick László