XIV. évfolyam 2. szám - 2014. február

Dalolva negyed évszázada

Benedek János archív fotója

Koncerttel ünnepelte 25. születésnapját a Német Nemzetiségi Vegyeskórus február 9-én, vasárnap délután. A Zeneiskola színháztermében tartott hangversenyen ismert és kevésbé ismert dallamok csendültek fel a Vegyeskórus előadásában, az estét pedig a Cziffra György Zeneiskola Gyermekkórusa és az „A tempo” koncertfúvós zenekar színesítette.

Benedek János archív fotója

Benedek János archív fotója

A muzsika téged köszönt, jó barát – stílusosan ezzel a vidám dallal kezdte 25 éves jubileumi koncertjét a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Vegyeskórus, majd Lukács Krisztina titkár köszöntötte a megjelenteket az énekkar nevében, és mondott néhány szót a kórus történetéről. A teljes koncertet úgy építették fel, hogy a hallgatóság végigkövethesse a kórus elmúlt 25 évének történetét, fontosabb mozzanatait. A felcsendülő kórusművek ezekhez kapcsolódtak.

A vegyeskórus megalakulását 1989. január 30-ához, a település 300 éves jubileumi ünnepségéhez köti. 18 alapító taggal indult, Hidas Herbszt György vezetésével, mára pedig létszáma több mint 40 fő. A koncert kezdetén az elhunyt kórustagokról emlékeztek meg gyertyagyújtással és Manfred Bühler Dona pacem, Domine (Adj békét, Urunk) című kórusművével. A szomorú pillanatok után a Zeneiskola Gyermekkórusa lépett a színpadra, akik Mozart, Mendelssohn és Grieg műveit adták elő Hoósné Török Emese vezényletével, majd Praetorius Csengő hangú ének szól című dala következett, ismét a jubiláló kórus előadásában.

A kórus repertoárjában számos magyar népdal szerepel, és karvezetőiknek hála, a hagyományos kétszólamú népdalok mellett egyre több négyszólamú kórusművet is hallhatunk tőlük. Ezek közül néhány fel is csendült a jubileumi esten.  Bárdos Lajos Tiszai dallamok, Maros Rudolf Háros felől és Karai József–Weöres Sándor Ugrótánc című népdalcsokrát hallottuk. A népdalcsokorhoz illeszkedve az „A Tempo” fúvószenekar Brahms Magyar táncok című zeneművéből a VI. magyar táncot adta elő.

Ezután a szeretetről, szerelemről szóló összeállítás következett. Hallhattuk egy ismeretlen litván szerző dalát a kórustól, részleteket Bizet Carmenjéből a fúvószenekar előadásában, Hoós Sándor vezényletével, és két német dalt: Friedrich Alicher: Annchen von Tharau és Franz Schubert: Der Lindenbaum címmel, szintén a kórustól.

Természetesen a nemzetiségi kórus repertoárjából nem maradhatnak ki a sváb népdalok sem, így a mostani alkalommal is hallható volt néhány, melyek még Hidas György gyűjtéséből származnak.

Sikerek szerte az országban

Az énekkar rendszeresen vesz német nemzetiségi kórusok számára rendezett műsorokon és kórustalálkozókon az ország számos pontján. Jártak a Magyarországi Német Énekkarok I. Országos Fesztiváján több alkalommal Sopronban, a német kulturális héten, Budapesten, a Kongresszusi Központban, a fertőrákosi operagálán, Mohácson, a mohácsi vész 480. évfordulója alkalmából rendezett koncerten, és egyházzenei kórustalálkozókon Pécsett, Kőszegen és Pusztavámon.

A kórus rendszeres fellépője a városi rendezvényeknek is, részt vesznek a májusfa állításán és bontásán, a hősök napi megemlékezésen, a pünkösdi és az úrnapi misén, a Vörösvári Napokon, a szüreti felvonuláson és a nemzetiségi délutánon. A tavalyi év nagyszabású vállalkozása volt a szentiváni kórussal, az „A tempo”-val és Fers Márta operaénekessel létrehozott operagála, melyre most C. W. Gluck Orpheus és Euridiké című operájából a Szent lelkek éneke tétellel emlékeztek.

Elismerések

A vegyeskórust 1990 óta a Neubrandt házaspár, Neubrandt Ferenc és Piroska irányítják, akik munkájukért – első nem vörösváriként – megkapták a Pilisvörösvár emlékérmet 2012-ben. Vezetésükkel a kórus több minősítő hangversenyen is rész vett. 2000-ben és 2004-ben kiváló arany helyezést értek el, 2007-ben dicséretes arany minősítést, 2013-ban pedig arany minősítést kaptak. Pilisvörösvár Város Önkormányzata 2010. október 23-án a Német Nemzetiségi Vegyeskórus részére Pilisvörösvárért emlékérmet adományozott két évtizedes magas színvonalú énekkari tevékenységéért, valamint a német nemzetiségi hagyományok ápolása terén kifejtett kiemelkedő munkájának elismeréseként.

Záróakkordok

A műsor vége felé a köszönetek és a köszöntések következtek. 25. születésnapja alkalmából köszöntötte a kórust az „A tempo” fúvószenekar, a Nyugdíjas Klub és a Nosztalgia Dalkör, a Landesrat képviseletében Manfred Mayerhofer, a pilisszentiváni Vegyeskórus nevében Marlok Gyula, és a Pilisvörösvári Fúvószenekar. A városvezetés nevében Gromon István polgármester mondott köszönetet a tagoknak. Megköszönte nekik, hogy 25 éve fáradhatatlanul jelen vannak a város életében, hogy működésükkel nemcsak az ünnepek fényét emelik, de fontos szerepet játszanak a közösség építésében is: „Ők is nyertesek, mert egy közösséget hoztak létre. Hisz mindenki, aki tagja egy közösségnek, tudja, hogy mit jelent egyszerre mozdulni, egyszerre érezni és egyszerre cselekedni, ez milyen nagy boldogság mindenki számára. De ugyanakkor a város közösségét is építik.” A polgármester kifejezte abbéli reményét is, hogy minél többen csatlakoznak majd a jövőben a kórushoz, hiszen – mint mondta – a vörösvári zenekari kultúra már nagyon erős a városban, és jó lenne, ha a kórusok száma is növekedne: „Több kórusra, több kórustagra és még több éneklésre lenne szükség ahhoz, hogy Vörösvár még boldogabb közösség legyen.”

A Német Nemzetiségi Önkormányzat nevében Sax László elnök mondott köszöntőt, aki maga is tagja a kórusnak. Hangsúlyozta, hogy szeretettel várnak mindenkit, aki szeretne egy vidám közösséghez csatlakozni, és velük énekelni.

Jubileumi műsorukat három operarészlettel zárták. R. Wagner Lohengrin című operájából a Nászinduló, Händel Xerxeséből pedig a Largo hangzott el. Záró számként Verdi Nabucco című operájából a Zarándokok kórusát adták elő, majd vastaps kíséretében vonultak le a színpadról.

Ezúton gratulálunk mi is a 25 évhez, és ahogy az többektől is elhangzott, kívánunk mi is még legalább ennyi boldog születésnapot!

Palkovics Mária