XIV. évfolyam 2. szám - 2014. február

Motorra fel!

Fotó: Mód Péter

Jön a tavasz, hamarosan előkerülnek a garázsokból a motorkerékpárok. Ezzel egy időben megszaporodik a földtulajdonosok és a kirándulók bosszúsága, akik mély keréknyomokat találhatnak a lucernásban vagy az erdei sétautakon.

Kivéve, ha a terepmotorosok megfogadják Englerth Tibor tanácsát. A vörösvári endurocross versenyző ugyanis szeretné összefogni, szervezett keretek közé terelni azokat a vörösvári és környékbeli motorosokat, akiknek terepezésre alkalmas gépük van.

– Nem is hinnéd, hány motoros és quados van a városban és a környező településeken, akiknek a jelentős része nemcsak aszfaltos utakon, hanem terepen is használja a gépét – mondja Tibor. – Vörösvárról Závoczki Csaba és jómagam igazolt endurocross versenyzők vagyunk, rajtunk kívül versenyszerűen motorozik két-két piliscsabai és pilisszántói, illetve hat tinnyei sporttársunk is. Annak örülnék, ha még többen csatlakoznának hozzánk, hiszen ez számos előnnyel járna a motorosok számára.

• Mire gondolsz?

Először is arra, hogy mi engedélyezett, kijelölt terepeken, illetve pályákon, biztonságos körülmények között motorozunk. Nem teszünk kárt más földjében, nem rongáljuk a természetet, nem szemetelünk, nem zavarunk senkit. Ugyanakkor nagyon jól érezzük magunkat, baráti közösséget alkotunk, és nagyszerű élményekben van részünk. Ezt szeretnénk megosztani másokkal is.

• Mit jelent a többes szám, a mi?

A Váci Naszály Motorsport Egyesületet, amelynek az igazolt versenyzői vagyunk. Gondolkodtunk, hogy létrehozunk egy vörösvári motorsport egyesületet, de egyszerűbb így. A váciak örömmel befogadtak bennünket, és várják, várjuk az újabb jelentkezőket is. Jó csapatot alkotunk. Segítjük egymást, együtt járunk edzeni, versenyezni.

• Látom a szemedben a jó értelemben vett megszállottságot, azt, hogy nagyon szeretsz motorozni. Mikor kezdődött nálad ez a szenvedély?

Még gyerekkoromban. Tyukodi Lászlóékkal jártunk motocross versenyekre, nemcsak Magyarországon, hanem Csehszlovákiában és Lengyelországban is. Rendszeresen ott voltunk a piliscsévi nagy versenyeken, jártunk Cserénfán, vb futamon is. Olyan motorosokat láttam élőben, mint az osztrák Heinz Kinigadner és a belga Stefan Everts, akik világklasszisok voltak. Aztán 1988-ban elkezdtem ralizni is, Trabanttal versenyeztem. Voltam sofőr és voltam mitfahrer is, később autószerelőként különböző magyar csapatoknál dolgoztam.  Ezeket az autósportos éveket is nagyon élveztem. De a ’90-es évek végén a szívem visszahúzott a motorozáshoz. Néhány éve sikerült vennem egy Yamaha YZ 125-öt, amellyel a harmadosztályú endurocross bajnokságban szerepelek. Tavaly harmincadik lettem, de Závoczki Csaba például bronzérmes lett az abszolút értékelésben.

• Mit kell tudni az endurocrossról?

Nemcsak egy kör crosspályán motorozunk, hanem kijelölt terepútvonalakon is. Megyünk például erdőben is, ahol nagy szerepe van az ügyességnek, hiszen kaptatunk feljárókon, köves területeken, lejtőkön – mindenféle terepviszonyok között, ami adódik a természetben. A crosspályán van egy úgynevezett extrém szakasz, ahol például farönkökön, gumiabroncsokon, vizes árkon kelünk át, itt még nagyobb szükség van az ügyességre és az észre is. Nálunk az emberek megtanulnak ésszel és ügyesen motorozni, és megtanulják tisztelni a természetet is.

• Mi a legnagyobb élményed ebben a sportágban?

Az endurocross remek kikapcsolódást nyújt! A természetben motorozunk, ami nagy élmény, versenyzünk ugyan egymással, de barátok vagyunk – összeszámoltam, legalább 900 motoros űzi nálunk ezt a sportágat. Amely messze nem olyan drága, mint például a pályaversenyzés, az endurocross a kispénzű emberek számára is ideális választás.

• Aki kedvet kap ahhoz, hogy hozzátok csatlakozzon, hol talál rátok?

Az én telefonszámom: 06-20-240-6763, Závoczki Csabáé 06-20-399-1722, de megtalálnak minket a Facebookon is. Mindenkit várunk, a quadosokat is, aki szeretne egy jó közösséghez tartozni, szeretne szervezett körülmények között, kijelölt pályákon edzeni és versenyezni. S aki úgy akar hódolni a motorozásnak, hogy közben nem okoz kárt a földtulajdonosoknak, nem zavarja az emberek nyugalmát, és nem rongálja a természetet. Örülnék, ha Vörösvárról és a környékről még többen bekapcsolódnának az endurocrossba. A környékünkön több olyan kijelölt pálya van, például Piliscséven, Tokodaltárón, Esztergomban, ahol biztonságos körülmények között lehet gyakorolni, edzeni, versenyezni. Jó helyzetben vagyunk, már csak az hiányzik, hogy minél többen egymásra találjunk.

Nos, a magam részéről a legteljesebb mértékben egyetértek Englerth Tiborral. Tényleg jó volna, ha ettől a tavasztól kezdve a motorosok felfedeznék maguknak ezt a sportágat. Jót tennének vele önmaguknak, a környezetüknek és a természetnek is. Úgyhogy, motorra fel – de csak ésszel!

Várhegyi Ferenc