XIV. évfolyam 2. szám - 2014. február

Új fogorvos a szakorvosi rendelőben

A tavalyi év végén adtuk hírül kedves olvasóinknak, hogy dr. Breier László fogorvos visszaadta a praxisát. A helyét Balassa Katalin doktornő vette át, aki immár december óta látja el a körzetbe tartozó betegeket. Most – közel három hónap helyi tapasztalattal a háta mögött – arra kértük a doktornőt, meséljen egy kicsit magáról.

• Hogyan lett fogorvos?

Egész kicsi koromtól kezdve mindig orvos szerettem volna lenni, de nem vettek fel ’82-ben az általános orvosi karra, helyhiány miatt. El kellett mennem dolgozni valahová egy évre, és akkor egy fogászatra kerültem mint fogászati asszisztens. Itt pedig úgy megtetszett ez az ága az orvostudománynak, hogy aztán már nem is jelentkeztem máshova, csak a fogorvosi karra. ’88-ban végeztem, majd 17 évig gyerekfogászaton praktizáltam.

• Hol dolgozott?

A kőbányai gyerekfogászatot erősítettem, illetve pályakezdőként egy évig Tatabányán dolgoztam felnőtt fogászaton és szájsebészeten is, utána kerültem a gyerekfogászatra. 2008-ig Kőbányán, majd 2008-tól 2013-ig Gödöllőn dolgoztam, az is egy privát felnőtt praxis volt. 2005-től tehát csak felnőtt fogorvos voltam, egészen mostanáig, mert itt, Vörösváron a körzetemben gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt foglalkozom.

• Hogyan került ide, Vörösvárra?

Budakeszin születtem, csak a családi viszonyaim úgy alakultak, hogy elkerültem a környékről. Nagyon örültem, hogy itt lehetőségem nyílt megvásárolni Breier doktor úr praxisát, mert a környéken szeretnék letelepedni újra.

• Merre? Vannak esetleg konkrét tervek?

Konkrét terv még nincs, tavasszal kezdjük majd a környéket feltérképezni, hogy hol tudnánk hozzájutni egy telekhez vagy egy kisebb házhoz. Gödöllőt nem tudtam megszeretni, nem nőtt annyira a szívemhez, mint Budakeszi és környéke.

• Pár hónapja vette át a praxist. Mik az eddigi tapasztalatai?

Igen, december elején kezdtem. Úgy látom, van egy nyitottság a betegek részéről, ennek nagyon örülök. De gondolom, mert Breier doktor helybéli, és sokan gyerekkorától ismerik, kötődnek hozzá érzelmileg, ezért ez nem mindig könnyű helyzet, a fogorvoshoz gyakran ragaszkodnak az emberek. Egy bizalmi kérdés a fogászat, jobban szeretnek a betegek olyan orvoshoz menni, akit régebben ismernek. Tehát a váltás semmiképpen nem könnyű a páciensek részéről.

• De azért jönnek…

Jönnek, jönnek, szerencsére másfél hétre előre tele van a naptárunk. Remélem, minél több embernek sikerül elnyernem a bizalmát itt, Vörösváron. Ezen dolgozom. Vajda doktornővel vagyok váltásban, és Breier doktor úr teljes körzetét vettem át.

• Fogorvosként van-e valamilyen hitvallása? Mit tart szépnek, fontosnak ebben a munkában?

Fogászattal kapcsolatos hitvallásom talán legfontosabb eleme a páciens félelemének, fájdalmának minimalizálására való törekvés és a beavatkozások mibenlétének, pontos lépéseinek világos, laikusok számára teljesen érthető és elfogadható magyarázata a kezelések előtt, közben és után is. Szeretem a szakma kihívásait, azt, hogy nincs két pontosan ugyanolyan beavatkozás, hisz minden páciens csak rá jellemző, egyedi módon működik együtt velünk a kezelések során. Arra törekszünk az asszisztensemmel együtt, hogy a beteggel közösen elért végeredmény mindkét fél számára pozitív élmény legyen

• És hogy érzi itt magát?

Nagyon szeretek itt lenni. Szeretem ezt a környéket, a tájat, régen sokat kirándultam a Pilisben. A közlekedés most egy kicsit nehéz, de szerencsére engem nem érintenek a forgalmi dugók, hiszen amikor sokan mennek a főváros felé, én akkor jövök kifele, és fordítva. Úgyhogy időben ideérek. Most még Újpesten lakom, félóra alatt át is érek Vörösvárra.

• Meséljen egy kicsit a családjáról is!  

Van egy 20 éves fiam, aki idén kezdi az orvosi egyetemet, ő is fogorvos szeretne majd lenni. Férjem meghalt 4 évvel ezelőtt. Van egy új párom, aki szintén ragaszkodik ehhez a környékhez. Tehát a döntésemben ez is közrejátszott – vele együtt szeretnék valahol itt élni, és ez a környék minden szempontból vonzó a számunkra.

• Mivel foglalkozik szívesen a szabadidejében?

Szabadidőmben nagyon szeretek kirándulni, biciklizni, a kertben tevékenykedni, ha pedig elfáradtam, az olvasás tölt fel, vagy a kézimunkázás. Szeretek kötni és horgolni is.

• Köszönöm az interjút!

Palkovics Mária

vorosvariujsag_2014_02_112