XIV. évfolyam 1. szám - 2014. január

Karácsonyi fúvóskoncert

Teltház előtt tartotta meg 2013-as karácsonyi koncertjét a Német Nemzetiségi Fúvószenekar. Az együttes advent második vasárnapjának délutánjára hívta a közönséget a Művészetek Háza dísztermébe, vendége ezúttal a Pilis Brass Band volt, a zeneiskola fúvószenekara.

Előremutató a hagyományőrzésben, hogy az ismert és kedvelt darabok mellett új és modern művek is terítékre kerültek a délután során, ugyanakkor a hagyományos dallamok kedvelőinek sem kellett csalódniuk. A koncertet a vendégzenekar kezdte, Kozek Balázs vezényletével. Azon művek mellett, amelyeket már többször hallottunk tőlük (Johann-polka, Kufsteiner Lied), különlegességgel is készültek az alkalomra. A kortárs cseh Pavel Bures tubaművész modern hangzású, a zenei humort sem nélkülöző darabja egy swing-jellegű résszel kezdődött, majd egy, a vége felé egyre gyorsuló indulóval folytatódott. A szólót Sárvári Kristóf fújta – mi máson, mint tubán.

A második részben a házigazda együttesé volt a színpad, Buzás Bálint vezényelt. A fúvószenekari hagyományok ápolása jegyében a jól ismert Alte Kameraden c. indulóval kezdték műsorukat, majd a Vörösvári Rezgőspolka következett. Eljátszották a Lencsipolkát is, amivel – a VI. Országos Fúvószenekari Fesztiválon elért kiemelt arany fokozatnak köszönhetően – a Landesrat ötödik cédéjén fog szerepelni a zenekar.

Ezután az „új egerlandi” stílus felé kalandoztak el, a két polkához Feldhoffer János és Spanberger Zsolt énekelt. Újabb színfoltot jelent az együttes repertoárjában az operett: Ábrahám Pál és Fricsay Richárd „Az utolsó Verebély-lány” című művéből játszottak részletet.

Az októberi gerstetteni út alkalmával három új darabbal lett gazdagabb a zenekar: egy indulóval, egy polkával és egy keringővel, ezeket most a vörösvári közönség is meghallgathatta. Kifejezetten a karácsonyra is több új számot tanultak meg: Karl Auer Zwischenspiel és Hans Hartwig Festlicher Choral című művét.

A koncert harmadik részében a két zenekar közösen zenélt. Az elmaradhatatlan Böhmischer Traum, a Lahmkruam Polka és a Radetzky Marsch után karácsonyi énekek csendültek fel, amibe már a hallgatóság is bekapcsolódott.

Ezen a délutánon ismét sok idősnek és fiatalnak szerzett örömet a fúvószene. Az adventi készülődés idején egy jókedvű, hangulatos másfél órát tölthettünk együtt.

Sólyom Ágnes