XIV. évfolyam 7. szám - 2014. július

TRINA III és fél

A TriNa Orchestra fúvószenekar Gerstetten és testvérvárosai, vagyis a franciaországi Cébazat és Pilisvörösvár zenét tanuló fiataljaiból jött létre 2011-ben. Ekkor találkozott először és töltött együtt egy hetet próbákkal, majd adott koncertet az együttes Németországban. A zenészek között kialakult jó kapcsolatok láttán, a nagy sikerű hangverseny után döntöttek úgy a három város vezetői, hogy ezt a programot folytatni kell. Így 2012-ben Cébazat, majd 2013-ban Pilisvörösvár adott otthont e nagyszabású vállalkozásnak.

A tavaly nyári magyarországi tábor a hároméves program lezárását jelentette volna, de már akkor megfogalmazódott a résztvevőkben a folytatás gondolata. A megbeszélések során úgy döntöttek a felek, hogy 2014-ben szünetet tart a program.

A három év lezárásaként az addig elhangzott művekből egy összefoglaló TRINA-CD kiadására készült a csapat. Szlovencsák Péter, iskolánk igazgatóhelyettese rögzítette a koncerteket, majd készítette el a végleges zenei anyagot a kiadványhoz. A munkálatok közben jött az ötlet, hogy 2014 májusában Gerstettenben szerveznek egy lemezbemutató koncertet. Erre jó alkalom volt a Gerstetten és Cebazat közötti partnerkapcsolati rendezvény, amin a francia város több mint nyolcvan delegáltja, köztük a város alpolgármestere és elöljárói is részt vettek. A meghívást nagy örömmel fogadtuk, és május 29-én Pilisvörösvárról is elindult a 19 fős küldöttség: zenészgyerekek, tanárok és a magyarországi szervezők.

vorosvari-ujsag-2014-09-037

Fotók: Dominique Jouvet

Nagyon nagy szeretettel fogadtak bennünket a gerstetteni tűzoltószertár udvarán. Kis várakozás után a francia buszok is begördültek a térre, s hatalmas örömmel üdvözölték egymást a TriNA Orchestra tagjai. Az első estét a vendéglátó családoknál töltötték a gyerekek, majd a pihenés után másnap elkezdődtek a próbák. A darabok összeállítására nagyon rövid idő állt rendelkezésre, így az esti grillpartira eléggé fáradtan érkeztek. Az este folyamán már egy nagy baráti társaság beszélgetett a tűz körül. A következő nap nagy kihívás volt azok számára, akik csatlakoztak a túrázó vendégekhez. A több kilométeres gyalogtúra után egy festői szépségű várba érkeztünk. A kilátás feledtette velünk a fáradságot.

Az esti koncertet mindenki nagy izgalommal várta. A beszédeket követően hatalmas taps mellett vonult be a zenekar. Már az első hangok felcsendülése után éreztük, hogy csodálatos munkát végeztek. Kiváló együtthangzás, dinamikai árnyalatok, hatalmas energia és emocionális erő áradt a közönség felé. A karmester, Yann Maniez egyénisége, kisugárzása, profizmusa révén a megszólalás minden eddiginél átütőbb volt. A kezdeti feszültség egyre oldódott, és érezhető volt, hogy a közönség együtt lélegzik a zenekarral. Azon ritka pillanat egyikének részesei lehettünk, melyben a közösségi érzés minden más fölé emelkedik, hiszen magyar, német és francia szíve együtt dobogott ezért a csapatért, és ezért a programért.vorosvari-ujsag-2014-09-039

Kitörő taps, óriási siker. A közönség nem engedte le a színpadról a fiatalokat. Három ráadást is játszottak. A meglepetés a legvégén bemutatott kisfilm volt.

A TriNa Orchestra 2015-ben folytatódik, egy gyönyörű helyen, az ochsenhauseni Landesakademie épületében.

Oláhné Szabó Anita
igazgató