XIV. évfolyam 5. szám - 2014. május

EP-választás május 25.

2014. május 22. és 25. között az Európai Unió 400 millió választópolgára adhatja le voksát, és szavazhat az új Európai Parlament összetételéről. Magyarországon 2014. május 25-én nyolcmillió magyar szavazó dönthet arról, ki képviselje hazánkat a 2014-2019 közötti európai parlamenti jogalkotási ciklusban.

Választási rendszer

A választáson Magyarország területe egy választókerületet alkot. A választás arányos választási rendszerben, listás szavazással történik. Egy választópolgár egy listára szavazhat. Listát a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény szerint bejegyzett pártok állíthatnak. A mandátumok kiosztása a D’Hondt-módszer alapján történik. A mandátumkiosztásban csak azok a listák vehetnek részt és szerezhetnek mandátumot, amelyek több szavazatot kaptak, mint az összes listára leadott összes érvényes szavazat 5%-a. A listáról a jelöltek a párt által eredetileg bejelentett sorrendben jutnak mandátumhoz. A választás eredményeképp dől el, ki lesz az a 21 fő, aki 2014 és 2019 között hazánkat képviseli az Európai Parlamentben.

Az Európai Parlament összetétele most első ízben azt is meghatározza, hogy ki vezeti majd az Európai Bizottságot. Az új szabályok értelmében az uniós kormányok vezetőinek az európai választások eredménye alapján kell javaslatot tenniük a bizottság következő elnökének személyére. Az európai politikai pártok már a választások előtt megnevezték jelöltjüket erre a vezető pozícióra. Így tehát a választópolgárok szavazataival az is eldől, hogy ki lesz az Európai Bizottság következő elnöke.

vorosvari-ujsag-2014-05-018Milyen kérdésekkel foglalkoznak a képviselők a választások után?

Milyen témákkal foglalkozik az Unió a következő öt évben? Mire költi az adófizetők pénzét? – A válasz attól függ, hogyan alakulnak az erőviszonyok az Európai Parlamentben, és ki vezeti majd az Európai Bizottságot.

Az európai politikai pártok 2014 tavaszán véglegesítik programjukat, de a pénzügyi rendszer stabilizálása, Európa versenyképességének növelése a világpiacon és a munkahelyteremtést ösztönző lépések bizonyára még több évig a megoldandó feladatok között szerepelnek. A Parlament foglalkozni fog fogyasztóvédelmi és környezetvédelmi kérdésekkel, és a képviselők döntenek majd az Egyesült Államokkal megkötendő kereskedelmi és befektetési megállapodás elfogadásáról vagy elutasításáról is. Az EU költségvetése egyike lesz a fontos témáknak, mert az új Parlamentnek kell majd felülvizsgálnia a 2014-2020 közötti keretköltségvetést, különös tekintettel annak méretére, finanszírozására és felhasználásának céljára.

Elections2014.eu

Aki további részletekre kíváncsi az Európai Parlamenttel és a közelgő választásokkal kapcsolatban, az keresse fel a 2014-es európai parlamenti választások honlapját: http://www.elections2014.eu/hu. Az unió valamennyi hivatalos nyelvén elérhető weboldal az európai politikai pártokról, a tagállami választási törvényekről és az EP főbb jogalkotási tevékenységéről nyújt tájékoztatást – multimédia, infografikák, statisztikák segítségével. Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája Facebook- és Twitter-oldalán keresztül igyekszik folyamatos és naprakész információkkal és érdekességekkel szolgálni a fiatalabb korosztály számára is.vorosvari-ujsag-2014-05-020

EP-tudnivalók tabletre

A májusi EP-választások előtt jelent meg a „Box your EP” tablet-alkalmazás, amelynek segítségével szórakoztató módon fedezhetik fel a felhasználók, hogy milyen hatással van mindennapjaikra az Európai Unió. Ehhez csupán különböző dobozokba kell bekukkantani, és a dobozok tartalmát elrendezni. A különböző témadobozok bemutatják, hogy az EP döntései miként befolyásolják mindennapjainkat, ha például internetezünk, külföldre utazunk vagy éppen élelmiszert vásárolunk. Az alkalmazás tartalmazza a legfontosabb tudnivalókat is a közelgő választásokról, a kvízjátékon pedig mindenki lemérheti, hogy mennyit tud Európáról. Az interaktív, egyedi alkalmazás Ipaden és android tableteken is elérhető, az EU 24 hivatalos nyelvén, így magyarul is. n