XIV. évfolyam 5. szám - 2014. május

Májusfaállítás 2014

Kötelekkel, daru segítsége nélkül állították idén a májusfát a Főtéren

Ha nyitott szemmel járunk a környéken, a kerítések mentén imitt-amott feltűnnek a szalagokkal díszített májusfák, amit fiatalemberek állítottak április utolsó éjszakáján, titokban választottjuknak. Bizonyára nem kerülte el a figyelmünket az a hatalmas májusfa sem, mely a Fő téren, a városháza előtt nyújtózik a magasba. Ezt cseppet sem titokban, nem is az éj leple alatt állították, hanem sok ember szeme láttára, zeneszóval és tánccal kísérve.

Idén először emberi erővel, és nem daruval állították fel a sok méter magas májusfát. De ne szaladjunk ennyire előre. Április hónap szeszélyes időjárása sokakat aggodalommal töltött el, hogy vajon fog-e esni az eső, vagy meg lehet tartani az ünnepi műsort a városháza előtti téren. Az idő kegyes volt, napsütés és térzene – melyet a Nemzetiségi Fúvószenekar tagjai szolgáltattak – csalogatta az érdeklődőket a Fő térre.

A műsort a Német Nemzetiségi Vegyeskórus nyitotta, Neubrandt Ferencné Piroska és Neubrandt Ferenc vezényletével. Ezután következtek a táncok. A sort a Széchényi utcai óvodások műsora kezdte, majd egyre nagyobbak következtek: a Templom téri Általános Iskola második osztályos tanulói, utána pedig a Német Nemzetiségi Tánccsoport. Legvégül fehér ingbe, fekete mellénybe öltözött fiatalemberek hozták meg a fát, melyre a szereplő gyerekek színes szalagokat kötöttek. Németországban hagyomány, hogy táblákat is kötnek rá, Ziegler István maga készített el két táblát, az egyikre Pilisvörösvár címere, a másikra a Magyarországi Németek címere került. Ezután rákötözték még a koszorút, kiflit és egy üveg bort, majd következett a nem kis mutatvány: kötelek segítségével felhúzták a magasba az immár szépen feldíszített fát. A sikeres faállítást hatalmas ováció és taps övezte!

A májusfaállítás kivitelezéséről Zsámboki Szabolcsot kérdeztük:

• Hogyan és kinek jött az ötlet, hogy bár évekig daruval állították a májusfát, most kötelekkel és emberi erővel oldjátok meg?

Nemrégiben alapítottunk egy csoportot sváb fiatalokból. Egyikünk, ifj. Ziegler István vetette fel, hogy őseink mindig kézi erővel állították a fát, és ha régen, illetve sok településen ma is működik ez, miért ne tehetnénk meg mi is daruskocsi nélkül?

Tizenhárman állítottuk a fát: Ziegler István, Manhertz Walter, Manhertz Albert, Siklósi Krisztián, Fetter Krisztián, Török Zoltán, Ludvig Marcell, Ludvig Martin, Mátrai Zsolt, Krupp István, Bálint Balázs, Lipták Dániel és jómagam.

• Hogyan készültetek rá?

Segítségként internetes videókból vettünk ötleteket, és beosztottuk, ki hova álljon, és mit csináljon. A fa a Ziegler család kertjében állt, így a favágást két lelkes segítővel maga végezte reggel 5-kor, majd egy traktorral a Mirk család kertjébe szállították a fát. Itt gyülekeztünk az ünnepség előtt, és innen már a vállunkon vittük a fát a helyszínre.

• Nehéz volt felállítani? Nem kellett attól tartani, hogy lezuhan valakire?

Mivel ez volt az első alkalom, nem volt annyira könnyű, de az idei tapasztalatok birtokában jövőre biztos könnyebben megy majd. Mivel minden oldalról többen fogták a fát kötéllel, nem kellett félni, hogy rádől valakire, ráadásul a fa környékéről arrébb is lettek állítva a nézők.

• És végül: milyen élmény volt? Jövőre is bevállaljátok?

Fantasztikus élmény volt, főleg, amikor elkezdett tapsolni az egész nézősereg. Minden egyes állítót büszkeséggel és örömmel töltött el, hogy kézi erővel sikerült felállítanunk ezt a fát. Jövőre és az elkövetkezendő években is tervezzük, hogy mi, vagy legalábbis fiatalemberek állítsák a májusfát.

Valahányszor elhaladok a fa mellett, örömmel tölt el, hogy felélesztettük ezt a szép hagyományt.

Komáromi-B. Hajnalka