XIV. évfolyam 5. szám - 2014. május

PCCC 2014 biztató kezdetek

Az elmúlt években megszoktuk, hogy a Pilis Cross Country Club két versenyszezon között sem tétlenkedik. Az egyesület ráadásul idén újra nagy fába vágta a fejszéjét: Pilisvörösváron megrendezi a 2014-es Cross Country Országos Bajnokságot. Erről a rendezvényről kértünk tőlük információkat, és arról is érdeklődtünk, hogyan telik mostanában egy hegyikerékpáros tele.

Bármennyire is hihetetlen, kerékpározással! – mondja Szakszon Péter, a klub sajtófelelőse. – Enyhe telünk volt, így az alapozás időszakát egész jó arányban tekeréssel tölthették sportolóink. Persze nincs ez mindig így, hiszen más sportokkal kiegészítve kell fenntartani, illetve növelni az edzettségi állapotot. A versenyzők különféle sportágakat űznek télvíz idején, idén úszással, futással, step aerobic-kal, kosárlabdával, falmászással és spinninggel tartották formában magukat az országúti bringázás mellett. Több versenyzőnk az utánpótlás válogatott keret tagjaként külföldi edzőtáborokban is készülhetett: Portugáliában, Horvátországban, illetve Olaszországban.

• Hogyan sikerült a felkészülés, és milyen eredményekkel indult az idei év?

Felkészülési időszakban rendezik az európai nemzetek – így hazánk is – a cyclocross bajnokságot. Ez tulajdonképpen a hegyikerékpár őse. Ez a szakág az országúti versenyzők szezonon kívüli szórakozásából indult sok évtizeddel ezelőtt. Kos-kormányos kerékpárral kell enyhe, földutas, leginkább sáros terepen teljesíteni a távot. Idén remekül szerepeltünk cyclocrossban. Benkó Barbara megnyerte a felnőtt női futamot, ezzel negyedszer védte meg a magyar bajnoki címét. A 19 év alattiaknál két PCCC-s állhatott a dobogóra: Dina Márton a legfelső dobogóról gratulálhatott testvérének, Dina Dánielnek, aki mindössze 15 másodperccel lemaradva lett második. A legfiatalabbak is figyelemreméltóan teljesítettek: Fetter Erik első helyen, míg Buzsáki Virág másodikként végzett a 17 év alattiak korosztályában. Hozzá kell tennünk, mindketten U15-ös versenyzők, de ennek a korcsoportnak nem hirdettek külön versenyt.

A hegyikerékpáros – XCO – Magyar Kupa sorozat első állomását április utolsó hétvégéjén Eresztvényen rendezték meg.  A helyszín csodás környezetben, északi határunk tövében található. Az esős előeste sárdagasztó pályát hozott létre, de ez tette igazán izgalmassá, élvezetessé a versenyt minden kategóriában. Hétszer is dobogón láthattuk az izgalmas futam végén versenyzőinket: U9 fiú: Szakszon András 3., U15 fiú: Fetter Erik 1., U15 lány: Buzsáki Virág 1., U17 fiú: Hajba Gergő 3., U17 lány: Kertész Csenge 3., U19 férfi: Dina Márton 2., CC Fun felnőtt nő: Göltl-Zelenij Linda 1. helyen végzett.

Zárójelben megjegyzem, hogy Fetter Erik teljesítménye komoly bizakodásra adott okot, hiszen nemcsak megnyerte kategóriáját, de az azonos pályán versenyző, egy korosztállyal fölötte induló U17-es győztes Valter Attila mindkét köridejét is felülmúlta!

Üröm az örömben, hogy nemcsak helyezéseket befolyásolt a versenyzőket komolyan próbára tevő csúszós terep, sajnálatos esemény is történt. Meggyesi Gergő U23-as indulónk a táv felénél, a 6. helyről volt kénytelen feladni a versenyt egy komolyabb bukás miatt.

Májusban Fetter Erik újra nagyszerűen versenyzett, hiszen Grazban megnyerte az U 15-ös korosztály versenyét.

• Gratulálok a lányoknak és a fiúknak! De most beszéljünk az OB megrendezéséről. Ha jól emlékszem, városunk immár harmadik alkalommal adhat otthont a hegyikerékpáros Országos Bajnoki futamának.

Így van! Büszkén és örömmel vállaltuk ismét az év legfontosabb versenyének megrendezését.

• Nem unja már a mezőny, hogy egy év kihagyással újra nálunk kell versenyezniük?

Azt gondolom, nem. A korábbi versenyekről kapott visszajelzések erősítik a döntésünket, miszerint büszkén vállalható, színvonalas futamot rendezhetünk újfent. Az elmúlt évek tapasztalatai azt bizonyítják, hogy a korábbi versenyeink igen sikeresek és népszerűek voltak. Mind a hazai, mind a külföldi versenyzők szívesen jönnek hozzánk megmérettetni magukat. A technikás, de mégis élvezetes vörösvári pályát a versenyzők és a közönség is szereti.

• A mieink által jól ismert pálya nem jelent majd jogosulatlan előnyt a számukra?

Semmiképp! Merőben új OB pályát építünk. Mindenkinek ismeretlen nyomvonallal, számos mesterséges akadállyal, technikai elemmel tarkított profi pályával kívánjuk ezt a versenyt élvezetessé és felejthetetlenné tenni mind a versenyzőknek, mind a nézőknek!

• Aki kíváncsi a futamra, hol és mikor szurkolhat a versenyzőknek?

A futam július 19-20-án lesz, a nyomvonala jelenleg engedélyeztetés alatt áll. Amit elárulhatunk, hogy Pilisvörösvárról és Piliscsabáról is pár perc sétával megközelíthetőek lesznek a pálya egyes szakaszai. Továbbá több helyen úgynevezett fotós pontokat is kialakítunk, ahol bárki látványos képeket készíthet. Bízunk benne, hogy nemcsak a versenyzőknek, de a nézőknek is felejthetetlen lesz ez a derbi.

• A versennyel kapcsolatosan hol tájékozódhatnak az érdeklődők?

A véglegesített versenykiírást – reméljük rövidesen – közzétesszük honlapunkon. A www.pccc.hu oldalon emellett a legfrissebb, egyesületünkkel kapcsolatos híreket is elolvashatják.

Nos, a versenyzőknek további jó eredményeket, a rendezőknek pedig sikeres szervezést kívánunk!

V.F.