XIV. évfolyam 3. szám - 2014. március

Farsangtemetés

Eltemettük a farsangot. Több tréfával, mint sírással, annak ellenére, hogy a jajveszékelő „siratóasszonyok” idén is kitettek magukért. A bálok, mulatságok segítettek átvészelni az idei nem túl kemény, inkább unalmas telet. Az utolsó alkalom a húshagyókeddi farsangtemetés volt.

Kicsikkel-nagyokkal megtelt a Művészetek Háza nagyterme kedd este hat órára. Ahhoz képest, hogy a felnőtt korosztály jó része mögött legalább két munkás nap áll, az arcokon nem a fáradtság látszott, hanem sokkal inkább a vidámság és a várakozás.

A mulatságos színpadi bemutatók előtt komolyabb dolgokról is szó esett: A szervező Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Önkormányzat megragadta az alkalmat, és a jelenlévőknek felajánlotta segítségét a német listára való regisztrációban. A terem bejárata előtt információt és kitöltési segítséget is kaphatott bárki, aki érdeklődött. „Nincs választás” – mondta Ritter Imre, az Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetségének és a Pest Megyei Német Önkormányzat elnöke, aki meghívást kapott a rendezvényre. Igyekezett megnyugtatni mindenkit, akinek kétségei vannak a regisztráció felől: annyi szavazaton, amennyi a magyarországi németség képviselőjének mandátumához szükséges, nem fog múlni egyetlen országgyűlési képviselői hely sem – mondta.

A batyukból kikerült az étel-ital, bor, üdítő, pogácsa, sütemény. Annyi szék és asztal megtelt, hogy a táncparkettnek alig maradt hely a színpad előtt. Amíg a fúvószenekar fújta a talpalávalót, már készülődtek a fellépő csoportok. A legtöbben táncos produkcióval készültek, de volt prózai előadás is. A színpadon a legkülönfélébb stílusok és nációk követték egymást. A Nosztalgia Dalkör tagjai görög szirtakit táncoltak – egyre gyorsuló tempóban. A Szabadság utcai óvoda dolgozói és szülői Dél-Afrikát idézték, futballhoz öltözve, közben Shakira énekelte a hangszórókból a 2010-es labdarúgó-világbajnokság hivatalos dalát: „Waka Waka”. Szintén nagy sikert aratott a nemzetiségi tánccsoport ír sztepje, a kockahasú, kalapos Michael Flatley-hasonmással, aki bravúros szólótáncot mutatott be. Utánuk hat színes parókás, napszemüveges hölgy következett, a dél-koreai énekes Gangnam Style dalára adtak elő egy koreográfiát. Ha nem mondják be, ki sem derül, hogy a Rákóczi utcai óvodások szüleit láthattuk a jelmezben.

A tánccsoport tagjai Hamupipőke meséjét vitték színre – némileg egyszerűsített, ám igen mókás feldolgozásban. Utánuk Majnek Lilla, Sörös Éva és Sörös Annamária mondtak el egy-egy verset és anekdotát, megkacagtatva a közönség svábul értő részét. A vegyeskórus körutazásra vitte a nézőket – Mekkából Kolumbiába, egy fergeteges otthonkás zumba-bemutatóval.

Az este további részében a Német Nemzetiségi Fúvószenekar, majd a Schwabenkraft zenéjére lehetett még egy utolsót táncolni. A zene szünetében Mester Matyika, Sax Lacika és Mátrai Zsoltika adott elő egy bolondos jelenetet egy bébibuliról. Röviddel 10 óra után pedig nagy jajveszékelés közepette eltemették Farsang Tónit. „Liewi Saufpriede! A traurigi Gschicht is heit kscheng: te Fosching Tuani is kstoam!” „Ó wé, ó wé, wer wird mei Schornsteinloch pucn!” „Elmúlt a farsang, el-el, kinek használt, kinek nem. Nekem használt, neked nem? Én táncoltam, te meg nem.”

A nagy mulatságoknak ezennel vége. Mostantól itt az ideje kicsit elcsendesedni, befelé fordulni, összeszedni magunkat, böjtölni, erőt gyűjteni – akár a nagyböjt, akár a tavaszi fáradtság ürügyén. Hogy mire a cseresznyefák virágba borulnak, mi is ismét teljes pompánkban virítsunk.