XIV. évfolyam 11. szám - 2014. november

Idősek napja a Művészetek Házában

Az idősek napjára igen sokan gyűltek össze október 5-én, vasárnap délután a Művészetek Háza színháztermében. Minden évben szép, igényes műsorral kedveskednek az időseknek ezen a rendezvényen, nem csoda hát, hogy szívesen jön, aki tud.

Hálásak lehetünk, amiért városunkban sok idős ember lakik, akik évtizedeken át tettek azért, hogy élhető, jó hely legyen Pilisvörösvár. Figyelmesség, gesztus feléjük minden évben egyszer, hogy őket köszöntjük, ünnepeljük.

Balasi Anikó, a Művészetek Háza igazgatója köszöntötte először a megjelenteket, majd – mint minden évben – először a legifjabbak derítették fel műsorukkal a jelenlévők arcát. Bizonyára sokak unokája, dédunokája is szerepelt a műsorban, de egy mosolygó gyermek önkéntelenül is mosolyt csal mindenki arcára.  A Német Nemzetiségi Általános Iskola 2.b  és 3.a osztályosai először versekkel köszöntötték a nagymamákat, nagypapákat. Lev Tolsztoj meséje után pedig sváb mondókákat, történeteket adtak elő.

A gyerekek műsora után Prohászka István, a Nyugdíjas Klub elnöke mutatta be röviden a Klubot, annak működését és egyesületeit. Ezután felvonult a színpadra a Nosztalgia Dalkör – akik szintén a Nyugdíjas Klubon belül működnek. Két nosztalgia-szám után népdalokat, végül egy vidám német dalt adtak elő. Körükből lépett elő Kimmelné Sziva Mária alpolgármester asszony, hogy verssel köszöntse a megjelent időseket.

Ezt követően Gromon István polgármester úr lépett a színpadra. Elmondta, hogy alpolgármester asszonnyal minden évben ebben az időszakban olyan időseket látogatnak, akik betegségüknél vagy koruknál fogva nem tudnak eljönni erre az eseményre, és beszélgetnek velük.  A fura öreg című vers felolvasása után néhány jó tanácsot adott az idősebbeknek: „soha ne hagyjanak abba semmilyen tevékenységet”, „soha ne hagyják abba a nevetést”, „ne csak másnapra, hanem hosszútávra tervezzenek”, és ne hátra nézzenek, hanem mindig előre!

Ezután három 95 éves embert köszöntött személyesen. Gáborházi Károlynét, Margit nénit, aki óvónőként évtizedekig nevelte az ifjúságot, Dobozi István atyát, a Szent Erzsébet otthon lakóját, aki két évvel ezelőtt ünnepelte rubint miséjét, papságának 70. évét. Végül László Józsefnét, Erzsi nénit, aki az Ásványház lakója annak megépítése óta. Férjével együtt az Ásványbányában dolgozott. Polgármester úr személyen kis ajándékkal, virággal, borral köszöntötte őket.

Ezután következett a délután következő fénypontja: a Pesti Operett Társulat vezetője, Udvarhelyi Boglárka és énekes társa, Poplényi Péter előadása. Olyan ismert operettekből adtak elő dalokat, mint a Marica grófnő, a Csárdáskirálynő, Cigányszerelem. A 7-re ma várom a Nemzetinél című dalnál megénekeltették a közönséget is, nem is akárhogy, mikrofonba! A Nosztalgia Dalkör tagjai és mások lelkesen énekelték az ismert számot.

A műsor ezennel véget ért, de voltak, akik maradtak még egy kis evés-ivással egybekötött beszélgetésre.

Komáromi-Bauknecht Hajnalka