XIV. évfolyam 1. szám - 2014. október

Manhercz Krisztián világbajnok

Forrás: www.waterpolo.hu
Fotó: Dobos Sándor

Sok minden belefér szűk egy hónapba. Manhercz Krisztián augusztus közepén világbajnok lett a magyar ifjúsági vízilabda válogatott tagjaként, a hó végén pedig Európa-bajnoki ezüstérmet nyert a junior válogatottal.

Két érem ilyen rövid idő alatt, különböző korosztályokban, ez már valami. S Krisztián még csak 17 éves, az ifjúsági válogatottban is ő a legfiatalabb, a junioroknál meg végképp. Tehetségét az is mutatja, hogy a tavalyi bajnokságban már helyet kapott a Vasas OB-I-es felnőtt csapatában is, idén pedig az ugyancsak első osztályban szereplő Szeged Beton játékosa lett. Itt bátyjával, Ádámmal játszik egy csapatban – a két vörösvári fiatalember sokat tehet a Szeged sikeréért.

Az alábbiakban Krisztián fantasztikus nyarát idézzük fel az ő segítségével:

Az isztambuli világbajnokság előtt három felkészülési tornán vettünk részt, amelyeken szerencsére a csapatnak és nekem is jól ment a játék – mondja Krisztián. – Az egyik tornán gólkirály lettem, a másik kettőn pedig megválasztottak a torna legértékesebb játékosának. Szicíliában elsők, Montenegróban és Szegeden másodikak lettünk.

• Jó kezdés a vb előtt, az biztos. Hogyan alakultak a dolgok Isztambulban?

A spanyol, az egyiptomi, az amerikai és a kazah válogatottal kerültünk egy csoportba. Az amerikaiakkal kezdtünk, amely a spanyol mellett a másik komoly ellenfelünk volt. Két negyed után 6-4-re vezettek is, ekkor egy kicsit idegesek lettünk, de a folytatásban feljavultunk, s végül 5 góllal megvertük őket. A kazah és az egyiptomi válogatott ellen simán győztünk. A spanyolok ellen a csoportelsőség volt a tét. Az elején jól játszottunk, a harmadik negyedben viszont volt egy holtpontunk, a spanyolok ekkor 6-4-re vezettek. A negyedik negyedben azonban másfél perccel a vége előtt feljöttünk egy gólra, 5 mp-el a lefújás előtt pedig sikerült kiegyenlítenünk, így megszereztük a csoportelsőséget.

• Elég izgalmas már eddig is! Mi történt ezt követően?

A négy közé jutásért könnyű mérkőzésen legyőztük Törökországot. Az elődöntőben meglepetésre az oroszokkal játszottunk, a másik ágon a spanyolok és a szerbek mérkőztek egymással. Az oroszok kemény, erős játékosokkal érkeztek, olyan válogatottak, mint Montenegró és Olaszország nem jutottak be a legjobb négy közé, ők viszont igen. Nehéz meccset játszottunk ellenük, az elején ők vezettek, de ezúttal is sikerült fordítanunk, és végül 5-3-ra nyertünk.

• Jött a döntő, a spanyolok ellen. Nem izgultatok előtte?

Örültünk, hogy őket kaptuk, mert úgy gondoltuk, hogy jók leszünk ellenük. Előtte kétszer is büntetőkkel jutottak tovább, szóval nem voltak egyértelműen jobbak az ellenfeleiknél, bár Horkai György szövetségi kapitány figyelmeztetett bennünket, hogy ebből nem szabad kiindulni, mert a döntő teljesen más műfaj.

• Igaza volt?

Igen. Csak egy perccel a mérkőzés vége előtt tudtunk egyenlíteni. Egy olyan emberelőnyös figurát játszottunk meg, amelyet előtte csak edzéseken gyakoroltunk, így egyik ellenfelünk sem tudott rá felkészülni. Mérkőzésen most vettük elő először, és úgy megleptük vele a spanyolokat, hogy mozdulni sem tudtak rá. A rendes játékidő döntetlennel ért véget, így következtek a mindent eldöntő ötméteresek. A kapusunk, Vogel Soma rögtön az első lövésüket hárította, mi viszont nem rontottunk, így a büntetőpárbajban megnyertük a világbajnokságot. Óriási élmény volt, nagyon örültünk a győzelemnek!

• Neked személy szerint hogy ment a játék?

A döntőben nem voltam elég jó, de a vb összességében jól sikerült, beválasztottak az All Star csapatba is.

• Egy héttel az U18-as vb arany után egy korosztállyal feljebb, a junioroknál folytattad. Hogy bírtad ezt a terhelést?

Szerencsére pár nap alatt sikerült magam kipihenni. Kellett is az erő, mert az ifi csapatból én voltam az egyetlen, aki bekerült a junior válogatottba is, és ez azért már egy másik szint. Jó messzire utaztunk, Grúziában, Tbilisziben rendezték meg az Európa-bajnokságot.

• Ott hogyan jutottatok el a döntőig?

A spanyol, a szlovák és a holland válogatottakkal kerültünk egy csoportba. A hollandokat nyögvenyelősen, a másik két csapatot könnyen vertük. A negyeddöntőben 9-8-ra legyőztük Montenegrót, az elődöntőben pedig a mumusnak számító Olaszországgal játszottunk. Az elmúlt években egyszer sem sikerült legyőznünk őket. Ezúttal is nagyon rosszul kezdtünk ellenük, a harmadik negyedben már 7-3-ra is vezettek. Mégis sikerült felállnunk, kiegyenlítettünk, és 3 másodperccel a vége előtt én lőttem a győztes gólunkat. Az egész meccsen csak egyszer vezettünk, de szerencsére pont a legjobbkor. Aznap volt 10 éve, hogy az athéni olimpia döntőjében a magyar válogatott szintén nagy hátrányból állt fel a szerbek ellen és végül nyert. Úgy látszik, ennek a mi esetünkben is így kellett lennie.

• Jött a döntő, a szerb válogatott ellen. A győzelmi sorozatotok itt megszakadt, de nem vallottatok kudarcot.

Szerintem sem. A szerbek az Eb-n 12-0-ra verték Görögországot, 10-5-re a horvátokat, mindenki tudta, hogy nagyon erősek. A döntőben 4-1-re elhúztak, de az utolsó negyedre már 5-5-tel fordultunk. Akkor lőttek egy vitatható gólt, és onnan kezdve már valóban nem volt esélyünk. A végjátékban nekik jött ki jobban a lépés, megérdemelten nyerték meg az aranyérmet.

• Azt hiszem, sokan cserélnének veletek, ez az ezüstérem nagyon sokat ér. Hogyan értékeled az Eb-n nyújtott teljesítményedet?

13 góllal, Sedlmayer Tamással holtversenyben gólkirály lettem, én voltam a csapatból az egyetlen, aki minden mérkőzésen betalált. Úgyhogy nem panaszkodom, jól ment a játék.

• Szívből gratulálunk az eredményekhez és a teljesítményedhez! A korosztályos sikerek után azonban most már a felnőtt OB-I-ben kell bizonyítanod. Hogy érzed magad Szegeden?

Remekül! Újjáalakult a csapat, sok a fiatal, itt van a bátyám, Ádám is, úgyhogy minden rendben van. Remélem, az eredményeinkkel sem lesz gond.

• Úgy legyen! További sok sikert kívánunk!

Köszönöm szépen!

Várhegyi Ferenc