XIV. évfolyam 1. szám - 2014. október

Szüreti mulatság

Minden év szeptemberének fénypontja a hónap utolsó szombatja, amikor minden korosztály népviseletbe öltözve felvonul városunk útjain. Kissé borongós napra virradt szeptember 27-e, de csak azért, hogy délután háromkor meglepetésként kisüssön a nap a felvonulókra.

Évről évre egyre többen öltöznek népviseletbe, a néhány hónapos, karonülő kisbabától kezdve lányok, fiúk, nők és férfiak.

Szokás szerint lovasok vezették a menetet, utánuk jöttek a mazsorettek, az óvodák, iskolák, tánccsoportok és egyesületek képviselői. A szerencsésebbek lovaskocsin tették meg a távot, de volt, aki virágokkal és termésekkel feldíszített traktorra ült. A zenét az „a Tempo” Koncertfúvós Zenekar és a Német Nemzetiségi Fúvószenekar szolgáltatta. Sokan voltak kíváncsiak, és nézték az utcán állva a felvonulást, de sokan kísérték is a menetet a Búcsú tértől a gimnázium udvaráig.

Bár egyik-másik utcasarkon kínálták borral, üdítővel a felvonulókat, és a lovaskocsikról is került elő finom házibor, a sokaság nagy örömmel fogadta a gimnázium udvarán felállított sátrakban kínált lilahagymás zsíros kenyeret, bort és üdítőt.

Mire a menet megérkezett a gimnázium udvarára, már sokan ültek a színpad előtt felállított székeken, és várták a hagyományos szüreti műsort. A zenekarok bevezető játéka után Gromon István, városunk polgármestere átadta a város kulcsát a bírónak és bírónénak, hogy ők felügyeljék a rendet a mulatság ideje alatt. Ezzel pedig kezdetét is vette a vigadalom, sok-sok zenével és tánccal. A színpad előtt helyet foglaló közönséget Balasi Anikó, a Művészetek Háza igazgatónője köszöntötte, majd német nyelven Manhertz Walter mondott humorral átszőtt rövid beszédet. Őt Sax László követte, aki rigmusaival szintén megnevettette a közönséget. Ezután a táncos programok következtek.

Az idei program kissé eltért az eddigiektől. A különböző, szürethez kapcsolódó foglalatosságokat – szőlőpréselés, kézműves játszóház – most is ki lehetett próbálni, de ezúttal a közönség soraiban ülők is bekapcsolódhattak a műsorba. A mazsorettek műsora után a Német Nemzetiségi Táncegyüttes iskolás csoportja lépett a színpadra, akik táncuk után a színpad előtt táncházat rögtönöztek. A közönség kezdeti meglepetését hamar a lelkesedés váltotta fel, és sokan csatlakoztak a táncolókhoz. A táncház után a Leányvári Német Nemzetiségi Tánccsoport táncait láthattuk, akiket a Leányvári Sramli Zenekar kísért. Az ő műsorukat is táncház követte, ahogy a solymári Hétlépés Tánccsoport is táncra bírta a közönséget. A színpadi produkciókat a vörösváriak zárták, a nap azonban ezzel még nem ért véget. Az emberek még egy ideig beszélgettek a gimnázium udvarán finom borokat kortyolgatva, majd a mulatság a Művészetek Házában, a bálban folytatódott, ahol a talpalávalót a Werischwarer Burschen húzta.