XV. évfolyam 8. szám - 2015. augusztus

Megkezdte működését a felújított szennyvíztelep

Hét év sok nehézséggel tűzdelt munkájának befejezéséhez érkezett július végén az önkormányzat. Augusztus 14-én sikeresen megtörtént a felújított és bővített szennyvíztelep és csatornahálózat műszaki átadás-átvétele és üzembe helyezése.

Kész a csatornázás

vorosvari-ujsag-2015-08-000202015. január 20-án már megkezdődött az új szennyvíztelep féléves próbaüzeme, de közben még folytatódtak a járulékos kivitelezési munkák a telepen, és a csatornaépítés is javában zajlott. Július 30-ra mindkét kivitelező készre jelentette a munkát: elkészültek a telepen belüli utak és a kezelőépület, megépült egy kb. 2,5 kilométeres nyomóvezeték, összesen kb. 4,5 kilométernyi gravitációs gyűjtővezeték, 70 db házi átemelő, és a régi vezetéken is sok kisebb és néhány komolyabb felújítás történt. Mindezek után pedig megtörtént a csatornaépítéssel érintett utcákban az utak helyreállítása, amelynek keretében a „halas-madaras” utcák jó minőségű, martaszfaltos burkolatot kaptak.

Késett az átemelő átadása

Elkészült a Csendbiztos utcai új átemelő is, ahol július 30-án a délelőtti órákban üzempróbát végeztek. Azaz csak végeztek volna, de a helyszínen a műszaki ellenőr, a mérnök és az önkormányzat képviselői megállapították, hogy az elektromos munkákkal kapcsolatban az üzemeltető által készített hibalistán szereplő tételek kb. felének javítása nem történt meg, és a kivitelező érintésvédelmi mérési jegyzőkönyvet sem tudott bemutatni, emiatt a tisztavizes próbát hivatalosan nem lehetett lefolytatni. A kivitelező saját felelősségre házi próbát tartott, amely során a szivattyúk el lettek indítva, de elektromos probléma miatt ez a próba sem volt sikeres, a műszaki átadás-átvételi eljárást eredménytelennek nyilvánították. A kivitelező azóta pótolta a hiányosságokat, kijavította a hibákat, és augusztus 14-én sikeresen megtörtént az üzembe helyezés.

A Csendbiztos utcai átemelő

A Csendbiztos utcai átemelő

Lezárult a projekt

A szennyvízprojekt keretében 94,95%-os, 1,1 milliárd forint összegű európai uniós pályázati támogatással, 53,2 millió forint önrésszel és további 52,5 millió forintos pályázaton kívüli önkormányzati résszel egy teljesen új és korszerű szennyvíztisztító telep jött létre, amelynek köszönhetően a korábban jellemző szennyvíztisztítási problémák megszűnnek. Az új telep az év bármely időszakában teljesíteni tudja a jogszabályban előírt követelményeket és határértékeket. A biológiai tisztítómedence befedésével megvalósult a mesterséges szagelszívás, így a telep környékén élőknek ezentúl nem jelentenek majd gondot az eddig jelentkező kellemetlen szagok. A szennyvíztisztító telep befogadóképessége 2 100 m3/nap kapacitásúra nőtt – a korábban engedélyezett 500 m3/nap teljesítményről –, így fel lehetett oldani az éveken át fennállt rákötési tilalmat. A fejlesztéseknek köszönhetően az újonnan csatornázott részeken 359 belterületi ingatlan tud rákötni a szennyvízhálózatra. „A fejlesztéssel a város szennyvíztisztítással kapcsolatos gondjait a számítások és az előrejelzések szerint az elkövetkező 30 évre sikerült megoldani” – foglalta össze az eredményt városunk polgármestere, Gromon István.

Előzmények

2008-ban készült el az előzetes megvalósíthatósági tanulmány és a szennyezéscsökkentési ütemterv, és adta be az első fordulós európai uniós pályázatot az önkormányzat. 2009-ben érkezett az értesítés, hogy az első fordulós pályázat sikeres volt. Az elnyert támogatásból 2010-ben elkészültek az engedélyes tervek, majd 2011-ben benyújtották a második fordulós pályázatot. 2012-ben a második fordulós pályázat is nyert, így 2013-ban megindult a közbeszerzés a kivitelezők kiválasztására, majd megkötötte az önkormányzat a kivitelezői szerződéseket. 2014 márciusában indult meg a szennyvíztelep, 2014 októberében pedig a csatornahálózat kivitelezése.