XV. évfolyam 8. szám - 2015. augusztus

Megmentett örökségünk

A restaurált falikarok
(Fotó: Nyíri Gábor)

Vörösvári műkincsek a Magyar Nemzeti Múzeumban

A Magyar Nemzeti Múzeum mint az iparművészeti restaurátorok képzésében résztvevő intézmény Megmentett műkincsek címmel 2001 óta mutatja be a végzős hallgatók diplomamunkáit. A kiállítás célja a fiatal restaurátorok munkájának is­mertetésén túl, tudatosítani, hogy minden ránk maradt tárgyi emlék műfajától, pillanatnyi piaci értékétől függetlenül kulturális örökségünk része – olvasható a kiállítássorozatról a múzeum honlapján. E remek kezdeményezésnek köszönhetően tekintheti meg bárki október 15-ig a múzeum Pulszky-termében plébániatemplomunk hajdani falikarjait is.

A most restaurált, korábban többszörösen átfestett-javított, majd a legutolsó beavatkozás során bearanyozott kovácsoltvas gyertyatartó falikar pár a pilisvörösvári római katolikus templom korábbi, barokk berendezéséhez tartozhatott, a belső tér megvilágítását szolgálva.

vorosvari-ujsag-2015-08-00002

Szerző Réka munka közben
Fotó: Sipos Tamás

Szerző Réka néhány hónappal ezelőtt kereste meg levélben Gromon István polgármestert, majd e sorok íróját is, hogy segítséget kérjen a falikarok történetével kapcsolatban. Sajnos mi keveset tudtunk segíteni neki, mert se ábrázolást, se dokumentumot nem ismertünk róluk. Mindössze néhány fotóval szolgálhattunk a templombelsőről, de azok is jóval azután készülhettek, miután a falikarokat leszerelték eredeti helyükről. A fiatal restaurátor azonban nem adta fel, tovább kutatott. Lelkesedésére mi sem jellemzőbb, hogy a templom padlására is felment, hátha talál valami korabeli tárgyat, amely stílusban illeszkedik az általa megmentett gyertyatartókhoz. 

Nos, ha eredettörténetét nem is sikerült teljes mértékben felderítenie a fali karoknak, néhány fontos mozzanatára fényt derített. A két tárgy feltehetően a templomból került egy gyűjtő, Eisenstädter Ödön birtokába, aki 1913-ban eladta azokat a Magyar Nemzeti Múzeumnak. Azon belül a Magyar Történeti Múzeumba került. A múzeum 1937-ben a tárgyakat az Iparművészeti Múzeumnak adta át. Jelenleg az Ötvös osztály gyűjteményét gazdagítják.

Hatalmas hirdetővászon lóg a Pollack Mihály építette múzeum oszlopai között: „Megmentett műkincsek 2015”. Olyan időszaki kiállításra hívja a felirat az érdeklődőket, ahol pályakezdő restaurátorok munkáit tekinthetik meg. Minden kiállítási tárgy egy-egy megmentett, újjávarázsolt gyöngyszeme a magyar kultúrának, őseink tárgyi emlékeinek. Az egyik műkincspár különösen érdekes és értékes nekünk, vörösváriaknak. Szerző Réka, a Magyar Képzőművészeti Egyetem fém-ötvös restaurátor specializáció hallgatója diplomamunkaként egy olyan 18. századi festett fali gyertyatartókar párt varázsolt újjá nagy lelkesedéssel, kitartással és szakértelemmel, amely a vörösvári plébániatemplomban volt használatos egykoron.

A fali karokról és restaurálásuk céljáról így ír Szerző Réka diplomamunkájában: „A műtárgyak felületét különböző eredetű szennyeződések borították, hiányos és helyenként deformálódottak voltak. A festékrétegek lepattogzottak, főleg azokon a helyeken, ahol a deformáció vagy az alapfém korróziója meglazította. Munkám célja volt a falikarok további állapotromlásának megakadályozásán túl azok egykori megjelenésének, színvilágának tanulmányozása.”

Fogarasy Attila