XV. évfolyam 5. szám - 2015. május

Fedettpályán is újra a dobogón

Ujvári Barbaráról legutóbb az országos díjugrató magyar bajnokság kapcsán írtunk: 2014-ben ifjúsági kategóriában felért a dobogó legfelső fokára. Azóta eltelt egy fél év, így az elmúlt időszak összegzésére kértük fel. A válaszok Portugáliából érkeztek.

• Az országos bajnokságon nyár végén arattad eddigi legnagyobb hazai sikeredet. Mi történt az elmúlt hónapokban? 

Sport és tanulás között egyensúlyozok. A legfontosabb, hogy egyetemista vagyok, nappali képzésre járok a PPKE-re, nemzetközi tanulmányok szakra. A versenysporttal járó utazások már nagyon fiatalon nyitottá tettek a világra, így szinte adott volt a szakválasztás. Itt nagyon jó humán alapot kapok, de a mai komplex világ megértése végett beiratkoztam a hágeni távegyetemre is, ahol közgazdaságot tanulok németül. Közben elkezdtem külpolitikai kérdésekben publicisztikát írni, első írásomat a Magyar Nemzet közölte. Ezt az irányvonalat most saját angol nyelvű blogomban folytatom. Maradék időmben lovas szakedzői képzésre járok, ha minden jól megy, idén be is fejezem. 

• És mi a helyzet a versenysporttal? 

Teszem a dolgom, mint eddig. A nyári szezon lecsengése után dönteni kell a sportágamban: pihentetem a lovakat, vagy továbbra is versenyben tartom őket. Az elmúlt években ősszel és télen részt vettem a környező országokban téli versenyeken is, idén azonban inkább itthon dolgoztam, és csak kisebb belföldi versenyekre mentem el. Több oka van ennek: a tanulás, Thália kancám életkora, és nem utolsósorban a hideggel járó megpróbáltatások ember és állat számára. Felépítettem egy edzéstervet mind Thália, mind Stakkato’s Star B (Staky) számára, és ennek mentén haladtam velük. Ennek a munkának az eredményét a március végi fedettpályás országos bajnokságon tudtam felmérni, ami egyben a versenyszezon nyitánya.

• Ahonnan egy ezüstéremmel tértél haza, hibátlan teljesítménnyel. 

Így van, Tháliával az egész versenyhétvége alatt kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottunk. Mind az elő-, mind a középdöntőben nulla hibaponttal és jó időeredménnyel mentünk, így bizakodva tekintettem a döntő elé. Az a pálya is jól sikerült, a végén négyen szálltunk versenybe az aranyéremért. Ekkor következett az összevetés, ahol utolsóként léptünk pályára Tháliával annak tudatában, hogy két versenyző egy-egy verőhibát vétett, egy hibátlanul ment. Mi is hoztuk a hibátlan pályát, de az első ugrást nagyon meglovagoltam, így a lendület miatt a második ugrásnál egy kis ív helyett csak nagyot tudtam fordulni, amiért másodpercekkel fizettem. Ez az ezüstérmet jelentette. 

• Csalódás ez neked?

Dehogy! Ennek a sportágnak az egyik szépsége, hogy nincs papírforma, ritkán lehet duplázni, éveken keresztül bajnoknak lenni. Nem ritkán századmásodpercek döntenek. Amúgy évekkel ezelőtt, 15 évesen már voltam országos fedettpályás bajnok. 

• Mi a helyzet Stakyval? 

Ő az én tündéri kicsi kancám, akit most először vittem el országos bajnokságra. A versenyszabályzat ugyanis lehetővé teszi, hogy több lóval induljon egy versenyző, csupán a döntőben lehet egy lóval rajthoz állni. Staky nagyon szép stílusban ugrik, és mindkét nap csak egy-egy verőhibát követett el, ami valójában az én saram volt. Gyönyörű volt a debütálása egy ilyen szintű megmérettetésen. Annyi elismerést kaptam a sporttársaktól, hogy az szinte boldogabbá tett, mint a dobogós helyezésem. 

• Őt is te edzed? 

Igen, változatlanul magam edzem a lovaimat, saját edzéstervem alapján készülök. Nagy felelősség ez, hiszen Tháliát majdnem készen kaptam, akit „csak” szinten kell tartani a neki megfelelő mozgásmennyiséggel és -formával, valamint táplálkozással, míg Stakyt az alapoktól kellett felépítenem. Vele úgymond a bölcsitől jutottam el az érettségiig. Amikor megismertem, egy visszahúzódó, suta, félénk kis jószág volt. Akkor még Sorrynak hívták, de átkereszteltem a felmenői után Stakkato’s Star B-re. Már az ókori rómaiak is tudták: a név determinál! A többi meg csak munka… Ő teljes egészében az én nevelésem, ezért vagyok rá nagyon büszke!

• Mik a további terveid 2015-re?

Ami a versenysportot illeti, jöhet bármilyen verseny, amit időben, felkészülésben össze tudok egyeztetni a tanulással. A nyári országos bajnokság a hazai versenyszezon csúcsa, jó lenne rajthoz állni. A korosztályos Európa-bajnokságon való részvétel a magyar csapat számára elérhetetlen.  

• Végezetül: miért Portugáliából jönnek a válaszaid?

Az országos bajnokság után és húsvét előtt volt néhány szabad(abb) napom, amikor a lovaknak pihenőt adok, és magamnak is. Ilyenkor irány a nagyvilág!

V. F.