XV. évfolyam 1. szám - 2015. október

36 éve a vörösváriak szolgálatában – Interjú Dr. Vajda Éva fogorvossal

Vörösvár Szakorvosi Rendelőjében 1979 óta dolgozik kitartóan egy fogorvosnő. Idén, 36 év fáradtságos munkája után visszavonul, leadja a praxisát. Ennek apropóján beszélgettünk Dr. Vajda Évával a hivatásáról, és erről a közel négy évtizedről, amit a háta mögött tudhat.

• Hogyan emlékszik vissza az elmúlt 36 évre?

Semmi egyebet nem csináltam, csak dolgoztam 36 évig. Jól éreztem magam Vörösváron, különben nem maradtam volna ennyi ideig. Nem a kényelem tartott itt. Megszerettem az itteni embereket, és örömmel vettem, amikor ez kölcsönös volt. 

• Hogyan változott Vörösvár, a szakma az elmúlt évtizedek alatt?

Vörösvár igen sokat fejlődött, és persze a szakma is korszerűsödött. Régen még a „lábbal hajtós fúrógéppel” kezdtük, azóta technikailag nagyon sokat változott a fogászat, modernizálódtak a felszerelések. Mindez megkönnyítette az orvosok, és nem utolsósorban a betegek életét is, sokkal rövidebb ideig tartanak a beavatkozások. 

• Változtak a leggyakoribb problémák is az évek során? Megfigyelhető valamilyen tendencia?

Nem, gyakorlatilag ugyanazt kérik az emberek. Persze bejöttek új dolgok, mint az esztétikai fogászat, a fogfehérítés, tehát a divat itt is nagy szerepet játszik. A betegségek azonban nem változtak. Sajnos a foghiány elég nagy azóta is, ami anyagi okokra is visszavezethető. De összességében kijelenthető, van, aki törődik magával, és van, aki kevésbé. Ez igaz a múltra és a jelenre egyaránt.

• Mi volt a legnagyobb élménye Vörösváron?

Konkrétan egy dolgot nem tudnék kiemelni, de jó érzésekkel távozom. A kollégákkal is jó viszonyt ápoltunk mindig is. A mostani gyógyszertár volt régen az orvosi rendelő, az alagsorában volt a fogászat. A pályám kezdetén ott dolgoztunk a háziorvosokkal együtt. Eleinte tehát nem itt a Szakorvosi Rendelőben működtünk, akkor tudtunk ide átköltözni, amikor ez a hely megnyílt. Itt aztán összeverbuválódtak a dolgozók, nagyon emberséges volt a légkör. Nemcsak kollégák voltunk, de törődtünk is egymással. 

• Mik a tervei a következő évekre?

Valamennyit biztos, hogy pihenni fogok, az unokáimmal leszek sokat. 2 unokám van, egy fiú-lány ikerpár. Ezek mellett, ha az egészségi állapotom engedi, lehet, hogy fogok még dolgozni egy-két napot, azonban mindez nem tőlem függ. Ez a munka állandó jelenlétet kíván, folyamatosan helyt kell állni, ezt viszont az egészségi állapotom jelenleg nem engedi. Nem szeretném, ha emiatt linknek tűnnék, hogy megígérek valamit, de nem tudom teljesíteni. Ez nálam mindig fő szempont volt, hogy ha megbeszéltem egy időpontot, akkor ott is legyek akkor, és végezzem a feladatom. Így nem tudom, mit hoz még a jövő.

• Mit üzen a vörösváriaknak?

Köszönöm mindazoknak, aki belém fektették bizalmukat. Ártani nem akartam senkinek, csak segíteni. Remélem, hogy sikerült ennyi év alatt egypár embernek…

Szűcs Emese