XV. évfolyam 1. szám - 2015. október

Hagyományos borkészítés a Sváb Sarokban

A Sváb Sarok szép, boltíves borospincével rendelkezik. Csapatunk férfi tagjaival elterveztük, hogy rendbe hozzuk, hogy ne csak egy gödör, hanem egy igazi, autentikus borospince legyen belőle. Az előző tulajdonosok sajnálatosan bevakolták a termésköveket, ami természetesen erősen omladozott. Ezt hosszas munkával sikerült eltávolítani, így tud lélegezni a pince, el tudja szívni a felesleges nedvességet. Ezután következett a szellőző kinyitása (cigaretta csikktől macskatetemig minden volt benne). Ezt a jövőben elkerülendően, az utca felől ráccsal lezártuk. Majd jött a pince kitakarítása, a föld-padló egyenlítése és döngölése. Szerencsére a két hosszú gerenda megmaradt a pincében, nagyobb munka a pince berendezésének gyűjtése volt. Hála Istennek, önzetlen felajánlók még mindig vannak. Hordókat kaptunk Fetter Györgytől, Peller Józseftől, Ludvig Károlytól és Neubrandt Andreától. A töltikét, szűrőkosarat Peregi Teri néni, a lopót Szauer Terézia, a prést Peller József adományozta nekünk. A szőlő Neszmély mellől érkezett, olaszrizling mellett döntöttünk, köszönet Mirk Tamásnak, hogy elhozta nekünk! Ludvig Karcsi bácsi a kezdetektől a végéig figyelt ránk, szakmai tanácsokkal és segítséggel látott el bennünket! A kádakat Karcsi bácsi biztosította nekünk a préselés idejére, a darálót Tamás adta nekünk kölcsön. A folyamat végére kaptunk egy szép nagy, fadongás taposókádat Wippelhauser Ágnestől. Mint látszik, hiányosságaink még vannak, fa szőlődaráló és demizsonok hiányában vagyunk. Törekszünk arra, hogy mindenhez az autentikus eszközt használjuk. Csapatunk nevében hálásan megköszönöm a felajánlóknak és segítőknek, mindazt a hozzájárulást, amivel segítettek minket eme hagyomány továbbörökítésében, első Sváb Sarkos borunk elkészítésében.

Most beszéljenek helyettem a folyamatok alatt készített fotók! 

Zsámboki Szabolcs