XV. évfolyam 1. szám - 2015. október

Idősek napja

Már hagyomány, hogy október elején Vörösváron is köszöntik a város időskorú lakosait. Az ünnepséget a Művészetek Házában tartották, ahol az intézmény igazgatónője az alábbi beszéddel köszöntötte a szépkorúakat.

Október elseje az Idősek világnapja. Ebből az alkalomból köszöntjük mindazokat az embereket, akik hosszú élet munkáját, tapasztalatát tudják maguk mögött. Segítségükkel ápoljuk a hagyományainkat, így száll generációról-generációra a sok tudás. Szeretettel gondolunk rájuk, de nemcsak ezen a napon, hanem az év minden napján, hiszen szeretetükkel, bölcsességükkel ők is mindig rendelkezésünkre állnak. Idős koruk tapasztalatával, tudják mi a rossz, amit el kell kerülni a következő generációnak. A mi feladatunk, hogy lehetővé tegyük számukra az időskorhoz méltó életet, támaszt nyújtsunk nekik a pihenés éveiben. Vigyázni kell rájuk, hogy a hosszú évek kemény munkája után örömteli nyugdíjas életet élhessenek. Érezzék, hogy nem hagyjuk magukra őket, hogy fontos részei életünknek. 

Álljon itt ebből az alkalomból egy ismeretlen szerző írása: 

Fotó: Prohászka István

Fotó: Prohászka István

„Ha eljön majd a nap, amikor már öregnek látsz, pedig még nem is leszek az, kérlek, légy hozzám türelmes és próbálj megérteni!

Ha leeszem a ruhámat, ha nem tudok rendesen felöltözni. légy türelmes. Jussanak eszedbe azok az idők, amikor én tanítottalak erre!

Ha beszélek Hozzád, és ezerszer elismétlem ugyanazt a dolgot, ne szakíts félbe, hallgass végig. Amikor kicsi voltál, ezerszer kellett elolvasnom ugyanazt a mesét, míg el nem aludtál!

Ha nem akarok megmosakodni, sem ne szégyeníts meg, sem ne feddj meg érte. Jusson eszedbe az a millió ötlet, amit kitaláltam, hogy rá tudjalak venni a mosdásra! 

Ha látod, hogy milyen tudatlan vagyok a technikai újdonságokkal kapcsolatban, adj elég időt, és ne nézz rám gúnyos mosollyal. Megtanítottalak sok mindenre, hogy egyél jókat, öltözködj szépen, hogy hogyan nézz szembe az élettel!

Ha néha nem emlékszem dolgokra vagy elvesztem beszélgetésünk fonalát, adj gondolkodási időt, hogy eszembe jusson, és ha még sem sikerül megtennem, ne légy ideges, és ami a legfontosabb, az nem a mondanivalóm, hanem az, hogy veled legyek, és figyelj rám. 

Ha valaha nem akarok enni, ne erőltesd! Jól tudom, hogy mikor kell ennem és mikor nem. Ha gyenge lábaim nem engednek sétálni, nyújtsd a kezed, ugyanúgy, ahogy azt én tettem, amikor te tanultál járni.

És amikor egy napon azt mondom neked, hogy nem akarok tovább élni, hogy meg akarok halni, ne légy dühös, egyszer ezt is meg fogod érteni. Próbáld meg megérteni, hogy a koromat nem megéltem, hanem túléltem. 

Egy nap majd megérted, hogy minden hibám ellenére, mindig a legjobbat akartam neked, és hogy az utat szerettem volna előkészíteni neked. Nem érezhetsz sem szomorúságot, sem dühöt vagy tehetetlenséget, ha a közeledben vagyok. 

Mellettem kell lenned, próbálj meg megérteni, és segíts nekem, ahogy azt én tettem, amikor megszülettél. Segíts járnom, segíts befejezni az utam szeretettel és türelemmel. Megfizetlek majd egy mosollyal és azzal a mérhetetlen nagy szeretettel, amellyel mindig is szerettelek.”

Berényi Ildikó

 

Legidősebb nő: Kozek Ferencné – született Sárvári Mária – Mari néni

1922-ben született Pilisvörösváron. Körülbelül 40 évig kertészkedett, virágot termelt.

Férjével több, mint 50 évig élt boldog házasságban, melyből 2 gyermekük született. 4 unokája és 8 dédunokája van. A mai napig nagyon aktív, jószívű, pedáns, adakozó asszony.

Legidősebb férfi: Berényi Károly

1919-ben Kunszentmártonban született 8 gyermekes család harmadik gyermekeként. Élete nagy részét Budapesten töltötte, 55 évig élt és dolgozott ott. Idős korára szeretett volna egy nyugodt helyre költözni, így 2005-ben városunkba jött. A Bányatelepen egy befogadó kis közösségbe került, amiért hálás és nagyon jól érzi magát. Műszaki végzettségű ember, aki szorgalmának és precizitásának köszönheti, hogy a Ganz Villamossági Gyárból az Atomfizikai Kutató Laborba került. Technikusként dolgozott Marx György híres atomfizikus mellett. 40 év munkaviszony után ment nyugdíjba. 2 gyermeke, 6 unokája, 4 dédunokája van. Feleségét 6 éve veszítette el. 

Legidősebb házaspár

Schreck János és Schreck Jánosnéösszeházasodtak: 1950.10.18 – idén lesz 65 éve. 

Mindketten 1930-ban születtek Pilisvörösváron.