XV. évfolyam 1. szám - 2015. október

Lezárult a szennyvízprojekt

Szeptember 23-án hivatalosan is befejeződött Pilisvörösvár csatornahálózatának és szennyvíztisztító telepének fejlesztése és bővítése. A projekt záróeseménye egy sajtótájékoztató és egy lakossági fórum volt, mindkettőt a Művészetek Házában tartották, és mindkettőn részt vettek az önkormányzat, a kivitelező és az üzemeltető cégek képviselői.

A beruházás célja

A projekt általános célja a meglévő szennyvíztisztító telep felújítása és befogadóképességének növelése volt, 500 m3/nap-ról 2100 m3/nap kapacitásúra. A beruházás hosszú távú célja pedig az volt, hogy a város szennyvíztisztítással kapcsolatos problémái megoldódjanak az elkövetkező 30 évre: hogy megszűnjön a régi szennyvíztelep működése során jelentkező környezetterhelés, hogy fel lehessen oldani az évek óta fennálló rákötési tilalmat és tovább bővülhessen a csatornahálózat az eddig még csatornával nem rendelkező utcák ingatlanjainak bekötésével. Az ötéves előkészítő munkát követő kétéves kivitelezési munkálatok során felújították és bővítették a meglévő szennyvíztelepet, megújult és bővült a csatornahálózat, és egy csatornatisztító célgép beszerzésére is sor került. 

A szennyvíztelep

Az új szennyvíztisztító telep alkalmassá vált arra, hogy az év bármely időszakában minden időpontban teljesítse a jogszabályban előírt követelményeket és határértékeket. Azzal, hogy a biológiai tisztítómedencét befedték, megvalósult a mesterséges szagelszívás, így a telep környékén élőknek most már nem jelentenek gondot a kellemetlen szagok.

A csatornahálózat

A csatornahálózatot is több helyen felújították és bővítették: egy hibás szakasz és négy szennyvízátemelő újult meg, emellett áthelyezték a Csendbiztos utcai közterületi átemelőt, és teljesen új szakaszok is kiépítésre kerültek, ezáltal 337 belterületi ingatlannak nyílt lehetősége rákötni a „halas és madaras” utcákban, és 10-es úttól északra fekvő néhány utcában. Pilisvörösvár területének 95%-a vált így csatornázottá.

Költségek

A beruházás több mint 1,2 milliárd forintból valósult meg, melyből 94,95%, azaz nagyjából 1,1 milliárd forint Európai Uniós támogatás volt. Az önkormányzat közel 100 millió forintos önrésszel járult hozzá a költségekhez. 

Lakossági kérdések

A lakossági fórumon elsőként a rákötéshez kapcsolódó ügyintézéssel kapcsolatban merültek fel praktikus kérdések: hol és hogyan kell intézni a papírügyeket, hol tudnak segítséget kérni az ingatlantulajdonosok ügyes-bajos dolgaikhoz. Volt, aki a csatornahálózat kivitelezésének ill. az úthelyreállításoknak a minősége  ellen emelt kifogást, mások azt panaszolták, hogy nem tudnak rákötni a rendszerre. A város részéről Gromon István polgármester válaszolt az önkormányzatot érintő kérdésekre (pl. az utak rendbehozatala), a többi ügyben pedig a kivitelező és az üzemeltető cégek képviselői tették meg ezt.

Palkovics Mária