XV. évfolyam 1. szám - 2015. október

Negyedszázad barátság

Korántsem kell meglepődni rajta, hogy szeptember 27-én este csordultig megtelt a Cziffra György Zeneiskola koncertterme a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Fúvószenekar és a Gerstetten Musikverein Harmonie huszonöt éve tartó barátságát megünnepelendő koncert alkalmából. Olyannyira sokan voltak, hogy a létesítmény aulájába pótszékeket kellett elhelyezni azok számára, akik nem jutottak időben ülőhelyhez. 

A rendezvényt Feldhoffer János, a pilisvörösvári zenekar elnöke nyitotta meg. Beszédében visszaemlékezett 1990 pünkösdjére, amikor ez a hosszan tartó barátság – amelyet az utóbbi esztendőkben kétévente ápolnak – megköttetett. Kiemelte, hogy ez a határokon átívelő kapcsolat nem csak a zenekar tagjait, hanem teljes családokat hoz össze időről-időre. Másodikként Gromon István, városunk polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket. A rendezvényt a szóban forgó két település zenekedvelőinek ünnepeként jellemezte, mert az elmúlt huszonöt év alatt a két zenekar tevékenysége nagyban befolyásolta a helyi kulturális élet alakulását. Felhívta a figyelmet az eljövendő esztendőre, amikor is Pilisvörösvár és Gerstetten megünnepelheti húsz éves testvérvárosi partnerkapcsolatát, és megköszönte mindenki munkáját, aki az elmúlt években a két zenekar életében közreműködött. A látogatókat német oldalról Stefan Szabo, az egyesület elnöke köszöntötte. Kiemelte, nagyon örülnek neki, hogy minden alkalommal barátként érkezhetnek Pilisvörösvárra és megköszönte azt a sok élményt, amelyeknek eddig részesei lehettek.

A beszédek végeztével egy kicsit még várnia kellett a zenekedvelőknek a koncert kezdetéig, ugyanis Stefan Szabo a huszonöt éves együttműködést igazoló oklevéllel kedveskedett a pilisvörösvári zenekarnak, amelyet Feldhoffer János vett át. Emellett egy helyi – nyolcvan esztendős – német festő festményeivel is megajándékozta a magyar muzsikusokat, illetőleg Gromon István polgármestert és Schäffer Lőrinczet, a pilisvörösvári egyesület egyik alapítóját. A tájképek a németek otthonának flóráját mutatják be.

Mindezek után kezdetét vette a bő két órás koncert, amelynek oroszlánrészében a német együttesé volt a fő(bb)szerep. Mielőtt a színpadon összebútoroztak volna a pilisvörösvári társaikkal, vagy háromszor tapsolta őket vissza a hálás közönség, amelynek soraiban nem csak magyarok, hanem német vendégek is ültek. Az utolsó fertályórában a két együttes közösen adott elő különféle dalokat, amelyeket hol a magyar, hol pedig a német karmester vezényelt. Mindkét „csapat” számára jogosan járt az estét záró vastaps.

Kókai Márton

vorosvari-ujsag-2015-10-00060Köszönetet szeretnénk mondani Pilisvörösvár Város Önkormányzatának, Pilisvörösvár Német Önkormányzatának, Breier László úrnak (CBA), a Stube Étteremnek, Mátrai Mátyásnak és feleségének, a Müller Kávéháznak, Nyírő Jánosés Erdősi András zenészeknek, a Trió-S zenekarnak, Peller Zoltánnak (a hangtechnikáért), Szabóné Bogár Erikának, a Friedrich Schiller Gimnázium igazgató asszonyának, és nem utolsósorban a vendégfogadó családoknak, valamint mindazon pártoló tagjainknak, akik munkájukkal is segítették zenekarunkat, hisz nélkülük ez a szép hétvége nem jöhetett volna létre.

Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Fúvószenekar