XV. évfolyam 1. szám - 2015. október

Nemzeti Kőbányászati Emlékhely

Dorog, 2015. szeptember 4.

A dorogi mészkőbányászat indulásának 110. évfordulójára a bánya tulajdonosa a BAUMIT Kft. a város önkormányzatával együttműködve 2014-ben pályázatot írt ki egy kőbányászati emlékmű tervezésére. A nevezések közül a zsűri Maurer- Klimes Attila tervét választotta megvalósításra, amelyben az emlékmű kőtömbjeit egy óriási acél ék hasítja szét. Az emlékmű mottója: „Tisztelet azoknak, akik a követ új életre keltik.”

Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület kezdeményezésére az emlékmű a BAUMIT Kft. dorogi kőbányája és építőanyag gyára előtti – mindenki által hozzáférhető – térségben került elhelyezése. Az emlékmű hatalmas kőtömbjeit az ország számos kőbányájából szállították a helyszínre azért, hogy az emlékhelyen szimbolizálják az egyes kőbányákat. Az emlékhely kialakításának feladatait és finanszírozását a BAUMIT Kft. vállalta magára, tisztelettel adózva ezzel elődeinek és a magyar kőbányászatnak.

A 65. bányásznapi ünnepségek keretében az avatás napján – az évszázados bányász hagyományoknak megfelelően – „Bányász szakestély” megtartására is sor került. A dorogi József Attila Művelődési Házban lévő Dorogi Galériában szeptember 5-én nyitották meg a helyi kőbányászat 110 éves múltját bemutató kiállítást.vorosvari-ujsag-2015-10-00013

A BAUMIT Kft. 25 éves üzemeltetése idején a kőbánya számos nagyjelentőségi fejlesztést valósított meg, ezzel bővítette az építőipari, vegyipari, út- vasút és más ipari célú termék kínálatát.

A kőbányászok és a hajdani szénbányászok nevében ezúton is további sikereket kívánunk:

Jó szerencsét!

Zelenai István
bányamérnök