XV. évfolyam 9. szám - 2015. szeptember

A szép munka fejben dől el

Aki a ligeti Szent Család templom előtt elsétál, nem tudja megállni, hogy ne gyönyörködjön a templom előtt álló Szent Erzsébet szobor megkapó finomságában. A szobor Manhertz István díszítőszobrász-mester és felesége, Julianna ajándéka. A Szent Erzsébet szobron kívül Vörösváron, Solymáron és Pilisszentivánon még számos olyan szobor található, amely Manhertz István gondos munkáját dicséri. 

• Mi ösztönzi abban, hogy szobrokat készítsen egy egész város vagy falu számára?

Nem minden a pénz. Az állapotbeli kötelességek teljesítésén túljutva hagyni kell időt olyasmire is, ami örömmel tölt el. A dédnagypapám 7 gyermeket nevelt fel. Miután tisztességgel kiházasította őket, eldöntötte, hogy annak a közösségnek is ajándékozni akar valamit, amelyben ő és a családja az életét élte. Így jöttek létre a vörösvári Kálvária stációi. 

vorosvari-ujsag-2015-09-00105• Milyen tervei vannak a jövőre nézvést?

Mindig vannak terveim. Mindig foglalkoztat valami. És mindig foglalkozom is valamivel. De a terveimről nehezen beszélek, mert úgy vagyok velük, hogy az ember előre ne nyilatkozzon. Akkor örüljön és töltse el hála, ha sikerült valamit jól véghezvinnie.

• Hol születnek meg a szobrok?

A műhelyem a családi házunk alagsorában van. Az általam használt eszközökön és nyersanyagokon kívül sok minden található benne, sok apróságot, szobrot, reliefet őrizgetek, olyanokat is, amiket mások kidobásra ítélnének. 

• És hol születtek meg a szobrok eredetijei?

Budapesten, Máriahegyi (Miereisz) János műhelyében. Miereisz János 1894-ben született Pilisvörösváron és 1973-ban halt meg. Az első világháborúban tüzérként szolgált. A háború után átvette mestere műhelyét és továbbképezte magát. Az 1940-es évekig ő volt Magyarország egyik legelismertebb egyházi szobrásza. Sok emberrel, kőszobrásszal, faszobrásszal dolgozott együtt. Miereisz János fia is szobrász lett. Az unoka, Máriahegyi János őrzi nagyapja hagyatékát, a műhelyben, raktárban, de még a padláson is több száz szobor található. Mindegyik szobor szentekről lett mintázva. Máriahegyi Jánossal baráti kapcsolatban vagyok. Készséggel ajánlotta fel nekem, hogy bármelyik szobrát elvihetem másolásra.

• Milyen típusú szobrokat készít szívesen?

Mindenben meglátom a kihívást. Szívesen foglalkozom egyházi jellegű szobrokkal. Készítettem már Korpuszt, szobrot a Boldogasszonyról, Szent Antalról, Szent Ferencről, Szent Józsefről, Szent Erzsébetről, Szent Istvánról. Csolnokon az ottani német nemzetiségi önkormányzat egy Nepomuki Szent János szobrot kért – és én örömmel elvállaltam. Minden munkámnak örülök, ha elkészülök vele. De a legjobban a Szent Erzsébet szobor nőtt a szívemhez. A szobor másolatát feleségemmel, Juliannával házasságunk 50. évfordulója alkalmából ajánlottuk fel.

vorosvari-ujsag-2015-09-00120

Manhertz István és családja, valamint Balla Sándor plébános a Szent Istvánról készített szobor avatásán a bányatelepi templomnál

• Hogyan kezdődött a pályája?

A díszítőszobrászathoz a bátyámtól, Manhertz Mátyástól kaptam kedvet. 1952-ben tanulónak álltam, és két év múlva szabadultam. Olyan csodaszép műemléképületeken dolgoztunk, mint a soproni Szent György templom, a bükki Szapáry kastély, a keszthelyi Festetics kastély, a budapesti Operaház, a Szent István Bazilika. Az 1980-es évek megbízásaiban már a fiam és Mátyás bátyám fia is részt vett. Rendszerváltás előtt és után is dolgoztunk külföldön, Bécsben, Münchenben, Brüsszelben. A berlini fal leomlásakor is épp Berlinben voltunk. A bátyámmal 60 éven keresztül dolgoztunk együtt.

• Mi a díszítőszobrászat lényege?

Műemléképületek külső és belső díszítése és restaurálása. Kastélyokon, templomokon, középületeken dolgoznak a díszítőszobrászok. A Képzőművészeti Kivitelező Vállalatnál sok művészi alkotással volt dolgunk. Például zsűrizett kisplasztikákat sokszorosítottunk.

• Mi a színvonalas, sikeres munka titka?

A legfontosabb, hogy az ember jó kedvvel dolgozzon. Labbant Lajos atya – amikor még a bányatelepi plébánián szolgált – sokszor gyalog járta a falut. Ha mifelénk volt dolga, bejött hozzánk egy kicsit beszélgetni. Búcsúzáskor mindig azt mondta: Jó kedvet kívánok a munkához! Szerintem is ez a legfontosabb. Hogy jó kedvvel álljunk mindenhez hozzá. Az alkotás, a szép munka igazából a fejben dől el. Idő, türelem és szeretet kell hozzá. Lássuk meg a munkánkban az eredményt, a szépséget és akkor képessé válik az ember szépet alkotni.

• A munka és a család mellett a bányatelepi római katolikus egyházközség aktív tagja volt.

Hetvenéves koromig voltam a bányatelepi egyházi képviselőtestület tagja. Nagyon megtisztelő feladatnak éreztem és próbáltam ott segíteni, ahol tudtam és ahol lehetett. Ebben a világban minden változik. De az Isten, a hit az, ami örök.

Müller Márta

Helyreigazítás a ‘Borszéki időutazás’ című cikkhez

A 2015. augusztusi Vörösvári Újságban 11. oldalon megjelent, Borszéki időutazás című cikkben említett Petőfi szobor egy művész alkotása, nem Manhertz Istváné. A szobornak csak a másolatát készítette és adományozta Manhertz István.