XVI. évfolyam 4. szám - 2016. április

A színesebb hétköznapokért

A Virgonc Alapítványnál jártunk

Az Épülő Virgonc Gyermekekért Alapítványt szülők hozták létre fogyatékkal élő gyermekeiknek. Flórné Csík Éva, az egyik alapítótag avatott be az alapítvány életébe, melynek keretében nemcsak a szervezet Rákóczi utcai otthonában jártunk, hanem egy speciális foglalkozáson, lovasterápián is Vörösvár határában.

Az Épülő Virgonc Gyermekekért Alapítványt 2004 áprilisában Budapesten, egy második kerületi villaépület alsó szintjén szülők hozták létre, akik fogyatékkal élő gyermekeik számára szerették volna biztosítani azt a speciális ellátást, ami sok helyen hiánytevékenység, ám nagy szükség van rá. Az intézmény 12 fővel indult, majd 24 főre gyarapodott a létszám, a hely így egyre szűkösebb lett. Járt akkor már ide egy pilisvörösvári család, ahol a szülők jelezték, hogy Vörösváron pályázatot írtak ki egy régi iskolaépületre. Az alapítók pályáztak is rá, és sikeresen nyertek, így 2008 áprilisában már meg is köthették a szerződést, november elejére pedig megkapták a működési engedélyt. A köztes időszakban a Rákóczi utcai épületet alakították át, megteremtve a működés feltételeit, hogy a falain belül sérült gyerekekkel lehessen foglalkozni.

Így született meg a Virgonc Gyermekház Vörösváron, mely azóta is középértelmileg akadályozott és halmozottan sérült gyermekek ellátását és fejlesztését végzi. Ők nehezen integrálhatóak iskolába, speciális nevelést igényelnek. Az intézmény nagy segítséget nyújt a szülőknek, mivel nappali rendszerű – hétfőtől péntekig nyitva van –, így nem kell valamelyiküknek egész nap otthon maradni a gyermekükkel, ide ugyanúgy járathatják, akár az iskolába, és itt ugyanúgy teljesítheti a „tankötelezettségét”.

A korosztály 3 évestől fiatal felnőttig terjed. Idősebbek nincsenek, de megfogalmazódott már az ötlet, hogy a jövőben létrehoznak egy csoportot az ő részükre is. Az ilyen fajta intézményekből kevés van, bár nagyon fontos feladatot látnak el szociális téren is. 

Flórné Csík Éva bevallása szerint sokszor igen nehéz helytállni, de mivel több kollégának is van fogyatékkal élő gyermeke, tudják, hogy milyen fontos a munkájuk.

Beosztott a napirend

A gyerekek egy napja reggelivel vagy tízóraival indul, utána foglalják el helyüket a csoportjukban. A dolgozók szeretik, ha mindenki időben érkezik, mert ha valaki késik, akkor a köszöntésből kimarad, így a nap elindulásában nem vesz részt. Ezek után délelőtt az intenzív fejlesztésekre kerül sor. A Virgonc Gyermekház pedagógusai és konduktorai a nappali ellátásra épülve fejlesztik a gyerekeket, ez bele van építve a napirendjükbe. A nagy, csoportos foglalkozás pedig délután, az uzsonna után szokott lenni. Ennek során a nagyteremben mondókáznak, labdáznak, játszanak velük a dolgozók. Éva elmondta: az egyéni foglalkozásokon túl nem választják szét túlságosan az ellátottakat, hogy meglegyen a csoportos, közösségi életük.

A gyermekházban nem iskolarendszerű oktatás zajlik, hanem a különböző területek fejlesztése. Az önállóságra nevelés nagyon fontos, ez átitatja az egész napot. Akárcsak a szintentartás, mely ugyanolyan feladatot igényel, mint egy olyan típusú fejlesztés, amely során radikálisan meg tud változni a gyermek. Ez tehát az egyik elsődleges cél, bár volt néhány olyan gyermek is, akit sikerült beintegrálni az iskolába.

A beosztott napirenden túl kutyás és lovasterápiára is szoktak menni az alapítvány neveltjei. Ezek a foglalkozások nagyon jó hatással vannak a gyermekekre. Persze vannak olyanok, akik csak ismerkednek az állatokkal, de vannak olyan esetek is, amikor radikális javulást hoznak. Az ellátottaknak nagyon nagy szükségük van az élményekre. Ezek az állatasszisztált terápiák is sokat segítenek abban, hogy ne szűküljenek be, ne magányosodjanak el, és egyre több információs inger kerüljön az életükbe.

A hétköznapokon túl az Épülő Virgonc Gyermekekért Alapítványnak idáig két szín­vonalas gálaestje volt, amelyeket hozzátartozók segítségével szerveztek. További rendezvényeik még nem voltak. A nyílt napokra általában szülők, hozzátartozók szoktak érkezni.

 A nemes cél támogatása és a jövő

Az alapítványnak állami, önkormányzati és egyéni támogatásban is van része, civil támogatóik legtöbbje hozzátartozó. Az önkormányzat a közelmúltban 5 évre meghosszabbította az épületükre vonatkozó szerződést. Éva elmondása szerint ezzel egy kis levegőhöz jutottak, hiszen legalább 5 éves tervezetnek kell lennie ahhoz, hogy be tudjanak adni pályázatokat, ennek lehetősége pedig így adottá vált. „Eddig kisebb pályázatokat nyertünk, amelyek nem voltak annyira mérvadók, de most, hogy 5 évvel meghosszabbodott a szerződés, újból szeretnénk nagyobb pályázatokat is benyújtani, hiszen nagy szükség van fejlesztő eszközökre és az ellátás biztosítására. Ez nekünk hatalmas segítség, és nagyon hálásak vagyunk a polgármester úrnak és a képviselőtestületnek, hogy hozzájárultak ahhoz, hogy még 5 évig bérelhessük a telephely középső épületét.”

Az intézményben jelenleg 40 gyereket látnak el, a külsős fejlesztős gyermekek viszont, akik ambulánsan kezelésre szorulnak, nagyobb létszámban lehetnek. Igény lenne arra, hogy ez a szám nőjjön, csakhogy ez a középső épület több gyerek befogadására már nem alkalmas. Tervben vannak azonban további fejlesztések és az állatasszisztált terápiák kibővítése, hogy ki tudják elégíteni a felmerülő igényeket.

Szűcs Emese

A szervezet nagyon jó néven veszi az 1%-os felajánlásokat, hiszen minden segítségre szükségük van!

Épülő Virgonc Gyermekekért
Alapítvány,
2085 Pilisvörösvár, Rákóczi utca 8.

Adószám: 18111954-1-13