XVI. évfolyam 4. szám - 2016. április

Helyzetkép a bölcsődéből

Tavaly december 21-én nyitotta meg kapuit ünnepélyes keretek között a Pilisvörösvári Tipegő Bölcsőde, 2016. január 4-én pedig meg is kezdődött a bölcsődei élet a dolgozók és a kisgyermekek számára. Mi is ellátogattunk a közelmúltban az intézménybe, és most egy képes összeállításban megmutatjuk Olvasóinknak is, hogyan telnek itt a kicsik és nevelőik hétköznapjai.

Napsütéses kedd délelőtt látogattam el a bölcsődébe, a gyerekek épp kint játszottak nevelőikkel együtt az udvaron, és egy-két pityergéstől eltekintve teljes volt a béke és a nyugalom. A rengeteg játék teljesen lefoglalta a kicsiket, de volt, aki inkább a fáról lehulló termések összegyűjtésével foglalatoskodott. A nyugalmat egyetlen dolog zavarta meg: a fényképezőgép. A gyerekek egymással versenyezve álltak sorra az objektív elé, és lelkesen nézegették az elkészült képeket. A kinti levegőzés és játék után szép lassan megkezdődött az ebédhez való készülődés. Minden flottul ment, látszott, hogy a napi rutint már megszokták a gyerekek, és folyamatos felügyelet és segítség mellett lassan mindkét csoportban asztalhoz ültek. A bölcsőde vezetője, Kondákor Zoltánné Teca elmondta, hogy kezdetben ugyan kellett kisebb kihívásokkal szembenézniük, ennek ellenére könnyen vették az akadályokat az első néhány hónapban, a beszoktatás időszakában. „Amikor január 4-én birtokba vettük az épületet, már nem volt ismeretlen számunkra, hiszen a nyitást megelőzően közösen rendeztük be, díszítettük, csinosítottuk. A gyerekek érkezése adta meg az eszközök, bútorok, játékok elhelyezésének végső kialakítását, hiszen az ő jólétük, biztonságuk, kiegyensúlyozott, felszabadult játékuk a legfontosabb számunkra. Ez a bölcsőde őértük épült meg.””

A gyermekkor minden szakaszában nagyon fontos a szülőkkel való együttműködés, az ilyen kicsik esetében pedig különösen. Erre itt is nagy hangsúlyt fektetnek. „A bölcsődei élet sok szülőnek és gyermeknek az első olyan élménye, amikor az édesanyától elválva, új közösségbe kell beilleszkedni. Mindkettőjük életében nagy változás ez. Természetes, hogy minden szülő izgul a gyermekéért, hiszen legféltettebb kincsét készül rábízni valakire, akit még nem is ismer, ezért nem mindegy, hogy milyenek az első benyomások, élmények. Sok szülő érkezik hozzánk azzal a meggyőződéssel, hogy az ő gyermekük biztosan könnyen be fog szokni a bölcsibe, mert imádja a gyerekeket. Más szülők pedig tele vannak félelemmel, aggodalommal, hogy mi lesz a gyermekükkel nélkülük, mert nagyon anyás a kicsi.” Tavaly decemberben tartottak egy szülői értekezletet, ahol minden szülő megkapta papír alapon is azokat a tudnivalókat, melyek a bölcsődei élettel kapcsolatosak. Ezáltal felkészülhettek a beszoktatás alatt várható nehézségekre. „Örömmel tapasztaljuk, hogy a szülők rugalmasak, türelmesek és nagyon közreműködőek” – mondta el az intézményvezető.

A bölcsődevezetőnek nemcsak a szülőkkel kell együttműködnie, hanem a fenntartó önkormányzattal is. Ezzel kapcsolatban is pozitív tapasztalatokról számolt be Kondákor Zoltánné: „Az önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal és a GESZ vezetőivel a tavalyi évben, amikor a bölcsőde elindításán közösen dolgoztunk, szinte mindennapos volt a kapcsolatom. A bölcsőde megnyitásától ez a kapcsolat természetesen kicsit lazult. Közvetlen felettesem hivatalosan a polgármester, aki az egyéb munkáltatói jogokat gyakorolja. A munkáltatóm a képviselőtestület, de velük általában csak az éves beszámolók során fogok találkozni. Szerencsére olyan vezetőket kaptam, akik rendszeresen kikérik a véleményemet a bölcsődét érintő kérdésekben, és a döntéseimben támogatnak. Bizalmat, önállóságot kaptam tőlük, és konstruktívan tudtunk együtt működni.” 

A bölcsődevezetőn kívül hatan dolgoznak még az intézményben: 4 kisgyermek-nevelő és két dajka. A két csoportban összesen 26 gyermek számára van férőhely, az egyikben az 1-2 évesek, a másikban a 2-3 évesek számára. Jelenleg nem teljes a létszám, van még három üres hely, ahova szeretettel várják a kicsiket (információk az üres férőhelyekről a bölcsőde honlapján, a városi honlapon és a Vörösvári Újságban találhatóak – a szerk.). És valóban, ha néhány szóval kellene jellemezni azt az időt, amit a bölcsiben töltöttem, azok a következők lennének: béke, nyugalom, türelem és szeretet. És bár a szigor nem látszik, azért mégis kötött napirend mentén zajlanak a dolgok, hiszen a picik számára nagyon fontos az állandóság és a biztonság. „Bölcsődénk reggel 7 órától, délután 17 óráig tart nyitva. A gyermekek nyugodt bölcsődei életét és optimális életritmusát egy jól kialakított napirenddel teremthetjük meg.  A napirend függ a gyermekcsoport életkori összetételétől, fejlettségétől, szükségleteitől, a csoport létszámától, de befolyásolják azt az évszakok, az időjárás is.”

Palkovics Mária

Napirend a bölcsődében

7.00-8.00 Az érkező gyermekek fogadása, átvétele, átvétel közben saját csoportban játéktevékenység

8.00-8.30 Reggeli

8.30-9.00 Reggeli után érkező gyermekek fogadása

9.00-10.00 Délelőtti játéktevékenységek

10.00-10.15 Tízórai

10.15-11.00 Játék az udvaron

11.00-11.30 Készülődés az ebédhez (pelenkázás, WC használat, kézmosás)

11.30-12.00 Ebéd

12.00-15.00 Pihenő idő

15.00-15.30 Uzsonna

15.30-17.00 Játék és a gyermekek átadása, a szülők tájékoztatása a napi eseményekről

Intézményi térítési díjak

  • gondozási díj: 1163 Ft/fő/nap
  • gyermekétkeztetés térítési díja: 460 Ft/fő/nap