XVI. évfolyam 8. szám - 2016. augusztus

X. Schwabenfest

A Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Táncegyüttes idén 10. alkalommal szervezte meg egyesületként saját finanszírozásban a Schwabenfestet. Az elnevezés Wenczl József ötlete volt, és azóta ez a név összefonódott a tánccsoportéval.

A rendezvényt számos előkészületi munka előzte meg, mint például pályázatok megírása, a csoportok meghívása, étel- és italjegyek elkészítése, plakátok és emléklapok szerkesztése, a műsorterv megírása, egyeztetés a szolgáltatókkal, valamint a német vendégeink számára  a hétvégi program összeállítása és koordinálása – csak hogy néhányat említsek közülük. Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak az összes táncosnak és hozzátartozóiknak, akik segítettek a rendezvény előkészítésében és lebonyolításában.

Az ifjúsági csoport Nagy Orsolya és Petrozsényi Ildikó vezetésével kezdte a műsort, és a nemrégen megtanult, Schwung c. koreográfiát is előadták a délután folyamán. A rendezvény első felében lépett a színpadra a tánccsoport két legkisebb csoportja. A tavaly már látott egy-egy táncon felül idén plusz egyet adtak elő, melyeket az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott nyári nemzetiségi tánctáborban tanultak. A kisebbek Mirk Szilvia Sommertanz c. új koreográfiáját sajátították el, míg a nagyobbaknak Wenczl József Újévi Köszöntőjét tanította meg Mirk Júlia. Az egyesület nevében köszönjük a tánccsoportokat vezetők munkáját, nagyon büszkék vagyunk rájuk. Mind a három csoport igazi csapattá vált a kezeik alatt, és a tény, hogy már sok-sok éve hűségesek hozzánk, bizonyítja, hogy a lányok elérték azt, hogy megszeressék a gyerekek a svábtáncot.

A Vörösvári Nosztalgia Táncsoport is színpadra lépett. Ők a nyugdíjas klub tagjaiból álltak össze 1 évvel ezelőtt. Nagy örömünkre szolgált, hogy eljöttek, és még egy vörösvári csapat volt a színpadon. A Leányvári Német Nemzetiségi Táncegyüttes volt még vendégünk a délután folyamán, akik nagy örömünkre Wenczl József-koreográfiákat adtak elő.

Az idén egy német csoport is velünk ünnepelte a búcsút. Tavaly az együttesünk Németországban járt a Wehrheimber Landjugend meghívására, akik 2015-ben ünnepelték fennállásuk 60 éves évfordulóját. Az ott eltöltött hétvége, a jó hangulat hozzájárultak ahhoz, hogy a műsor végén a színpadon meghívtuk a tánccsoportjukat hozzánk, az idei Schwabenfestre. Nagyon örültünk, amikor az év eleje felé megerősítették, hogy el is fogadják a meghívást. Az itt eltöltött idő alatt jártak pénteken Esztergomban, szombaton Budapesten, ahol a Hősök terén egy rögtönzött próbával szórakoztatták a többi turistát. Péntek este közösen vacsorázott a vörösvári és a wehrheimi csoport, ahol a barátságok elmélyültek. Vasárnap részt vettek a német nyelvű szentmisén, majd felléptek a Schwabenfesten is. Hétfőn délelőtt indultak haza, ahogy elmondták: tele élményekkel. Mindkét csapat úgy búcsúzott, hogy már várják a következő viszontlátást.

Szeretnénk megköszönni a támogatóknak a felajánlásokat, pénzügyi és kétkezi segítséget. Főbb támogatóink voltak: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Észak-Magyarországi Németek Országos Szövetsége, Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Önkormányzat, Művészetek Háza, Stube, Retro Café Solymár, Acélosné Ercsi Erika varrónő, Szent Adalbert Központ – Esztergom.

Molnárné Breier Anita
elnök