XVI. évfolyam 12. szám - 2016. december

Nationalitätenwoche

Bericht über die Nationalitätenwoche im Kindergarten in der Szabadság Straße

Ősszel második ízben került megrendezésre a Szabadság utcai óvodában a nemzetiségi hét. A sok előkészületet igénylő projekt igen változatos programot kínált a gyerekek részére.

Hétfőn divatbemutatóval készültek az óvónők. Az óvodások bevonásával felvonultak, bemutatva a kisgyerekek, menyasszonyok, fiatalasszonyok, idősebbek és az egész idős mamák hajdani sváb viseletét. A gyerekek részletesen megnézhették, hány alsószoknyát hordtak régen, hol tárolták a zsebkendőt és az aprópénzt, megtudhatták, mit hordtak a nők télikabát helyett.

A keddi nap konyhává alakult át a tornaterem, ahol a gyerekek a hagyományos „supfnudlit” készíthették el egy nagymamánk segítségével. A morzsát is maguk darálták a kicsik, szorgosan sodorták a nudlit apró ujjacskáikkal. Meg is ettük közösen az ebéd után, a szülők által készített házi baracklekvárral.

A szerda sok érdekes tevékenységet kínált. Forgószínpadszerűen látogattunk el egymás termébe, ahol kipróbálhatták a mosást a mosófával, a kukoricamorzsolást, kukoricán térdelést, sváb mondókát és táncot tanulhattak. A legizgalmasabb játék a régi és mai tárgyak párosítása volt. Ez nagyon sokáig lekötötte a gyerekek figyelmét. 

Csütörtökre lovas kocsikázást terveztünk, de az időjárás sajnos közbeszólt. Nem búsultunk a négy fal között sem, tányért festettünk és emlékplakettet nyomdáztak maguknak a gyerekek. Később, mikor elállt az eső, elsétáltunk a Lahmkruam parkba, és ott a táblákról szereztünk újabb érdekes információkat a hagyományokról.

A péntek is érdekesnek ígérkezett. Sváb zene csalogatott mindenkit a tornaterembe, ahol megismerkedhettünk a sváb hangszerekkel. Ez a program nagypapák és hozzátartozók segítségével alakult vidám kis táncházzá. Később a nagyobbak ki is próbálhatták a hangszereket. Talán belőlük kerül ki később a helyi fúvószenekar utánpótlása?

Egész hét folyamán vidám sváb zenére táncolhattunk, a folyosókon sok-sok régi fényképet és régi használati tárgyat szemlélhettünk meg. Azoknak a kedves szülőknek és nagyszülőknek, akik rendelkezésünkre bocsátották régi emlékeiket, valamint a hét folyamán bármiben is segítségünkre voltak, ezúton szeretnénk megköszönni támogatásukat. Reméljük, hogy sikerült a régi sváb hagyományokat kicsit közelebbről megismertetni a gyerekekkel. 

A Szabadság utcai óvoda dolgozói

Ligeti Cseperedő Német Nemzetiségi Óvoda Szabadság utcai Tagóvoda

Köszönet az 1%-ért

Köszönjük a kedves szülőknek, s mindazoknak, akik a 2015. éves szja 1%-át felajánlották az óvodánkat támogató Szent Márton Óvodai Alapítványnak. A felajánlott összeg 320 730 Ft, melyet az óvodába járó gyermekek sokoldalú fejlesztésére szeretnénk fordítani.

Köszönettel az alapítvány kuratóriumi tagjai:

Tagscherer Angelika, dr. Lehrer Anita, Schellerné Mravinác Dóra

 

Továbbá köszönetet mondunk az óvodánk terasz előtti részének felújításában részt vállalóknak: Ziegler Istvánnak – aki a földet felajánlotta, Peller Csabának – aki a földet szállította, Bruckner Katának (az Oxigén úszósuli vezetőjének) ­ aki a munkagépek bérleti díját finanszírozta, Skoda Zoltánnak ­ a gyepszőnyeg megvásárlásában és lerakásában nyújtott segítségéért, valamint Pál Zoltánnak, Cserteg Zoltánnak, Sárvári Kristófnak, Stéhli Györgynek, Német Zoltánnak, Braun Boldizsárnak, továbbá óvodánk dolgozóinak. Köszönettel és tisztelettel: 

Krupp Jánosné
tagóvoda-vezető