XVI. évfolyam 1. szám - 2016. január

A JÁRDÁK SÍKOSSÁGMENTESÍTÉSÉRŐL

Kedves Pilisvörösvári Polgárok!

Az elmúlt hetek hideg, csapadékos időjárása ismét időszerűvé teszi, hogy beszéljünk a járdák téli síkosságmentesítéséről és a hóeltakarításról.

Bízom abban, hogy a korábbi évek többszöri tájékoztatása után Pilisvörösváron az ingatlantulajdonosok (ill. ingatlanhasználók) többsége már tudja, hogy az ingatlanuk előtti járdaszakasz tisztán tartása, hómentesítése és síkosságmentesítése az ingatlantulajdonosok (vagy adott esetben az ingatlant használó bérlők, haszonélvezők) feladata és felelőssége. 

Ez azt jelenti, hogy az ingatlana előtti járdaszakaszon mindenki köteles a havat ellapátolni, fagyos, hideg, csapadékos, nedves időben pedig a járdát sózással vagy szemcsés szóróanyaggal folyamatosan csúszásmentes állapotban tartani. A felhintésre homokot, hamut, fűrészport, kőporlisztet szabad használni. (Darabos salakot használni nem szabad.)

A jogszabályok szerint, ha az ingatlantulajdonos elmulasztja a síkosságmentesítést, és az ingatlana előtti szakaszon baleset történik, a balestből fakadó károkért az ingatlan tulajdonosa felel. De függetlenül a jogszabályoktól, mindenki megértheti, hogy tartozunk egymásnak annyival, hogy biztosítsuk egymás számára a járdán a biztonságos közlekedés feltételeit. Az önkormányzat biztosítja az összes belterületi út, a terek, a parkolók, a buszmegállók, a vasútállomások valamint az önkormányzati tulajdonú ingatlanok előtt járdaszakaszok síkosságmentesítését. (Természetesen nem egyszerre, egy időben tudunk minden utat gondozni, hanem a forgalmassági sorrend szerint, egymás után.) A magáningatlanok előtti járdák síkosságmentesítése az ingatlantulajdonosok feladata.

Fenitek alapján ismételten kérek minden ingatlantulajdonost, hogy vegye komolyan ezt a kötelességét. Sőt, a kötelességen túl megemlítem azt is, hogy elég sok lakatlan, vagy átmenetileg üresen álló ingatlan is van városunkban. Akinek a szomszédjában ilyen ingatlan van, nagy szolgálatot tesz az utca többi lakójának azzal, hogy az átmenetileg üres ingatlan előtti szakaszon is elvégzi a síkosságmentesítést. Ez nem kötelező, és nem jár fizetség, de elismerés és tisztelet annak, aki megteszi.

Köszönöm mindenkinek, aki a járdák síkosságmentesítésével kapcsolatos kötelességet és egyben közösségnek tett szolgálatot lelkiismeretesen elvégzi.

Gromon István
polgármester