XVI. évfolyam 1. szám - 2016. január

Csillag született

Peller Anna a Mágnás Miskában

Felejthetetlen élményt nyújt Peller Anna Marcsa szerepében a Mágnás Miska című operettben. A Budapesti Operettszínházban ősszel újították fel a darabot, s bizton állíthatjuk, hogy Peller Anna szerepeltetése telitalálat volt. 

A Mágnás Miska a magyar operett történetének egyik legsikeresebb alkotása: fülbemászó dallamok, frappáns dalszövegek, humor, szókimondás jellemzik. Még a sablontól is eltér azzal, hogy nem a primadonna-hősszerelmes a főszereplő páros, hanem a szubrett-táncos komikus.

A darab – számomra úgy tűnik legalábbis – mintha az úri társadalom paródiája lenne: a házigazda Korláth gróf valóban egy korlátolt hülye, az öreg grófné kleptomániás, a Pixi–Mixi páros idegesítően idióta, a grófi kisasszonyok nimfomániások. Az egyedüli életrevaló, talpraesett figurák: Miska, a lovászfiú és Marcsa, a mosogatólány. Persze, ahogy ez lenni szokott, a móka kedvéért mindketten jelmezt cserélnek a második felvonásban: Miskát grófnak öltözteti a hősszerelmes tiszttartó, Marcsa pedig cicomás ruhát kap, s Mary grófné lesz belőle. A végén a félreértések persze tisztázódnak, és a szerelmesek népmesei módon egymáséi lesznek. A mondanivalót gyerekjáték leszűrni: nem a származás, a cím számít, hanem az érdem, az emberi értékek, a tehetség, a jó szándék, a becsület. 

vorosvari-ujsag-2016-01-00019Az operett műfajából következően szatirikus drámai mélységekbe nem merül a darab, megmarad a felszínen, s kacagtató, játékos, habos hullámokat vet: remek színészi alakításokra adva lehetőséget, a nézőknek pedig – a rekeszizmok erős igénybevétele mellett – kétórányi kikapcsolódást. 

A Mágnás Miskát a szerzők (Bakonyi Károly író, Szirmai Albert zeneszerző, Gábor Andor dalszövegíró) egyenesen a Rátkai Márton – Fedák Sári párosra írták annak idején. A siker így garantált volt. A Budapesti Operettszínház legutóbb, 2003-ban Verebes István rendezésében állította színre a darabot Bajor Imre és Oszvald Marika főszereplésével. A sikerszériának Bajor Imre halála vetett véget. Ekkor a darabot levették műsorról.

Tavaly nyáron kezdődtek meg az előadás felújító próbái, és szeptember 18-án tartották meg a premiert. A szereposztás felfrissült, jelentősen változott, több fiatal, tehetséges színésznek nyújtva lehetőséget, hogy énekhangját, tánctudását és komikusi képességeit megcsillanthassa a nézők előtt. A fő szerepekben is változás történt. Miska szerepét Peller Károly, Marcsáét Peller Anna vette át. Remek választás volt mindkettőjükre – de különösen, kiemelten és visszavonhatatlanul Peller Annára – nézve.

Hadd részletezzem:

December 19-én tekintettük meg feleségemmel a felújított darabot – a Peller családtól kapott tiszteletjegynek köszönhetően. Megvallom őszintén, az előadás elején itt-ott unatkoztam, vagy bosszankodtam egy-egy idétlenség miatt. Amikor azonban Anna színre lépett, minden megváltozott. Szinte felrobbant a színpad. Az a rendkívüli báj, kedvesség, humor, életöröm, finom erotika, az a rendkívül jótékony pozitív energia, ami belőle áradt, szabályosan lenyűgözött és ugyanakkor fellelkesített, boldoggá tett. Attól kezdve alig vártam, hogy a színpadra lépjen, s két fellépése közötti jeleneteket közjátéknak tekintettem csak, s talán nem is figyeltem oda kellő mértékkel.

vorosvari-ujsag-2016-01-00021Amikor azonban Anna újra a színpadra penderült, ismét csupa fül lettem, s igyekeztem minden szavát, minden mozdulatát, minden arcrándulását követni, magamba olvasztani, boldogságra váltani.

Anna egyenesen elkápráztatott csodálatos tehetségével, ragyogó alakításával, sodró lendületével. Nem kevesebbet fogalmaztam meg magamban az előadás után: „Íme, csillag született, akinek a nevét egykoron úgy említik majd, mint egy évszázaddal korábban Fedák Sáriét.” 

Ha az olvasó úgy gondolja, hogy elfogult vagyok Annával, ám legyen: tényleg az vagyok. Mert vörösvári. Mert az utcánkban lakik. Mert színészi pályáját a kezdetektől fogva figyelemmel kísérem. Mert egy tehetséges, nagyszerű, szeretni való ember.

De kérem, kedves Olvasó, döntse el maga, hogy elfogultságom ellenére igazat mondtam-e vagy sem. A legjobb módszer erre az, ha megnézi az előadást.

Előre megsúgom: a tapsrend is engem igazol majd. Peller Anna utolsó előttiként lépett a színpadra a tapsrend szerint, és nem mondok sokat: legalább kétszer-háromszor nagyobb tapsot, vastapsot kapott, mint az előtte meghajolók, s érezhetően jóval nagyobbat is, mint az utána következő, címszerepet játszó színész.

Ennek az előadásnak egyértelműen Anna volt a főszereplője, csillaga. Ne is haloványodjék ez a csillag soha el, világítson fényesen a magyar színjátszás egén!

Kedves Anna, őszintén gratulálunk, színházi és magánéletedhez további szép sikereket, boldogságot kívánunk!

Fogarasy Attila

(Fotók: www.operett.hu)