XVI. évfolyam 1. szám - 2016. január

Felújítják az Árpád-hídi autóbuszállomást

Múlt év novemberében kezdődött meg az „Árpád híd autóbuszállomás” átépítése. Az utazóközönséget a beruházás elkészültével nem csupán egy új buszpályaudvar fogadja, hanem Budapest egyik legnagyobb iroda- és szolgáltatóközpontja.

A korábbi buszállomás mintegy harminc éven át szolgálta ki az utasokat, többek között a Budapest–Pilisvörösvár viszonylatban ingázó felnőtteket és diákokat. Ennek azonban lejárt az ideje, a helyén hamarosan egy hatalmas irodaház és szolgáltatóközpont épül. Pontosabban a beruházás ennél nagyobb területen valósul meg, melynek csak egy része a buszállomás ingatlana. A beruházó HB Reavis Kft. 3 ha területet vásárolt a célra.

A nagyszabású építkezés 2015. novem­ber 7-én vette kezdetét. Azóta a teljes állomás – épületestül, kocsiállásostul – eltűnt a föld színéről, és a szomszédos bútoráruházat is lebontották. A készülő épületegyüttesről egyelőre nem sokat tudni. A Volánbusz által kiadott szóróanyag szerint több épületről van szó, melyek között zöld környezetet és tágas közösségi tereket alakítanak ki. Radnóty Zoltán, a HB Reavis magyarországi és törökországi vezérigazgatója tavaly júniusban adott interjút a Portfolio.hu internetes gazdasági portálnak, amelyben elárult néhány részletet „a térség és Budapest városképét gyökeresen megváltoztatható” beruházás terveiről. E szerint az épületegyüttes, amely számára 3 hektáros területet vásároltak, 120 ezer négyzetméter bérbeadható területtel rendelkezik majd. Az irodafejlesztés kapja a legnagyobb hangsúlyt, de fontos szolgáltató funkciót is terveznek, éttermekkel, kávézókkal és egyéb üzletekkel.

A szóban forgó terület a főváros egyik „legértékesebb kereszteződése”, vélhetően ezt kívánja kihasználni a beruházó. Itt találkozik Budapest legforgalmasabb körgyűrűje, a Róbert Károly körút–Hungária körút–Árpád-híd a hatsávos Váci úti irodatengellyel. A kereszteződésben több mint 200 ezer autó halad el naponta. A területnek közvetlen metrómegállója van, érinti az 1-es villamos és több buszjárat. Természetesen a távolsági buszpályaudvar is ismét helyet fog kapni itt, de már a kor elvárásainak megfelelő, 21. századi formában, klimatizálva, korszerű utastájékoztató rendszerrel felszerelve.

Addig azonban az utasoknak el kell viselniük az építkezés okozta kellemetlenségeket. A buszállomás a szomszédos Árboc utcába költözött, ahol egy négyállásos, átmeneti megállóhely működik, közvetlenül az utcán, a szabad ég alatt. Váróterem helyett jelenleg egy 3 ülőhellyel rendelkező, maximum 5 ember tartózkodására alkalmas váróhelyiséget alakítottak ki, egyetlen illemhellyel.

A busztársaság az „átmeneti” időszak várható időtartamáról nem informálta az utasokat. Ezért január elején a környék kilenc polgármestere (köztük Gromon István polgármester úr is) közös levélben fordult Kameniczky Ákoshoz, a Volánbusz forgalmi igazgatójához, kérve az intézkedést a várakozás körülményeinek javítására: „Jelenleg az induló buszokra várakozó utazó közönség igen mostoha körülményeket kénytelen elviselni – írja a levél. – Álláspontunk szerint a Volánbusz Zrt.-nek a beruházás kivitelezésének időtartama alatt is biztosítania kell az utasforgalommal arányos, kulturált és biztonságos várakozás lehetőségét és a megfelelő illemhelyet.”

Lapzártánkig nem történt előrelépés az ügyben, de a további fejleményekről tájékoztatni fogjuk olvasóinkat. 

Vörösvári Újság

Utasinformációk:

Az utasok menetjegyeiket és bérleteiket a kocsiállások mellett található jegyautomatákból, illetve az Árpád Center földszintjén kialakított
pénztárban vásárolhatják meg.

Induló kocsiállások:

1. kocsiállás, induló vonalak: 815, 840

Almásfüzitő, Dorog, Dunaalmás, Komárom, Lábatlan, Neszmély, Nyergesújfalu, Pilisborosjenő, Piliscsaba, Pilisvörösvár, Süttő, Tát, Tokod, Üröm

2. kocsiállás, induló vonalak: 800, 801, 805, 810, 815

Bajna, Csolnok, Dág, Dorog, Epöl, Esztergom, Kesztölc, Lábatlan, Leányvár,
Máriahalom, Nyergesújfalu, Piliscsaba, Piliscsév, Pilisjászfalu, Pilisvörösvár,
Sárisáp, Süttő, Tát, Tinnye, Tokod, Úny

3. kocsiállás, induló vonalak: 805, 820

Dorog, Kesztölc, Leányvár, Piliscsaba, Piliscsév, Pilisjászfalu,
Pilisszántó, Pilisvörösvár

4. kocsiállás, induló vonalak: 830, 831, 832

Piliscsaba, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisvörösvár, Solymár