XVI. évfolyam 1. szám - 2016. január

Megnyílt a bölcsőde!

Egy régen várt, ünnepélyes pillanatra került sor december 21-én, hétfő délután a Szent István utcai volt óvodaépületben. Ezen a napon ugyanis végre megnyílhattak az itt kialakított első vörösvári önkormányzati bölcsőde kapui a kisgyermekes családok előtt. 

Út a megvalósulásig

1997-ben született meg az a törvény, amely minden 10 000 főnél nagyobb lakosságszámú településnek előírja, hogy köteles bölcsődét fenntartani. Vörösváron ennek megvalósítása azonban hosszú éveken keresztül anyagi nehézségekbe ütközött, hiszen a megépítéséhez nem volt sem saját forrás, sem európai uniós pályázati támogatás, a fenntartásához biztosított állami normatíva alacsony volt, a szülőktől térítési díjat pedig nem lehetett szedni.

2008-ban, miután megjelentek az uniós pályázatok, Vörösvár egy több mint 500 milliós pályázatot nyújtott be egy 70 fős bölcsőde létesítésére. A pályázatot azonban forráshiány miatt elutasították. 2012-ben a Pest Megyei Kormányhivatal keresetet nyújtott be az önkormányzat ellen „feladat-ellátási kötelezettség elmulasztása” címén. Ennek az lett a következménye, hogy a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság az önkormányzatot bölcsőde létesítésére kötelezte. Innentől felgyorsultak az események. vorosvari-ujsag-2016-01-00057

Pilisvörösvár önkormányzatának képviselőtestülete 2013 októberében döntött arról, hogy bölcsődét kíván létrehozni a Szent István utca 18-as számú volt óvodaépületben. Először elkészültek az engedélyes tervek, majd a kiviteli tervek is, majd megindították a közbeszerzési eljárást, végül 2015 februárjában megkezdődött a kivitelezés. Emellett pedig zajlott a szakmai program elkészítése, a szakhatósági engedélyek beszerzése, a dolgozók kiválasztása és számos egyéb feladat elvégzése. Az intézmény vezetője Kondákor Zoltánné lett, az ő segítségével választották ki a többi dolgozót. A Munkaügyi Bíróság annak idején három évet adott az önkormányzatnak a bölcsőde létrehozására, de az hamarabb, két és fél év alatt felépült, s karácsony előtt néhány nappal, december 21-én sor kerülhetett az intézmény ünnepélyes átadására.

Az átadási ünnepségvorosvari-ujsag-2016-01-00056

Az ünnepélyes átadón megjelenteket, a hivatali dolgozókat, az intézmény leendő munkatársait, a szomszédokat és érdeklődőket az ünnepség moderátora, Berényi Ildikó, a Művészetek Háza igazgatónője köszöntötte. Ez után Gromon István polgármester köszöntő beszédében elmondta, hogy hogyan is valósult meg az első pilisvörösvári bölcsőde, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik munkát fektettek abba, hogy létrejöjjön az intézmény. Kiemelte, hogy egy település életében midig nagy ünnep, kivételes esemény egy új intézmény átadása:

„Egy új intézmény átadása igen ritka alkalom egy település életében. Az utolsó ilyen aktus Pilisvörösváron a Napos Oldal Szociális Központ átadása volt, csaknem 25 évvel ezelőtt.  Most, a Pilisvörösvári Tipegő Bölcsőde átadásával ráadásul nemcsak egy új intézményt adunk át, hanem egyben egy teljesen új intézménytípussal bővül városunk intézményhálózata, s egy új korosztály: a három év alatti gyermekek korosztálya kerül be az önkormányzati gondoskodás körébe. Úgy gondolom, hogy minden pilisvörösvári polgár büszke lehet arra, hogy ez megvalósult, méghozzá önerőből, a saját eredményes és sikeres gazdálkodásunknak köszönhetően. […]Befejezésül engedjék meg, hogy megosszak Önökkel néhány személyes érzést. Hálás vagyok a sorsnak, hogy a bölcsőde átadása éppen karácsony előtt néhány nappal történik – amikor a jászolban fekvő kisdedet ünnepeljük. Azt hiszem, keresve sem lehetett volna jobb időpontot találni a bölcsőde felavatására. Kívánom, hogy a most megnyíló bölcsőde hathatósan és sikeresen járuljon hozzá azoknak a szülőknek a boldogságához, akiknek a gyermeke – a jövőben bármikor – ide fog járni, és azoknak a gyermekeknek a boldogságához, akiknek életében ez a bölcsőde lesz az első családon kívüli közösség, amit megismernek, amelybe betagozódnak!”

vorosvari-ujsag-2016-01-00058A polgármester beszéde után Balla Sándor plébános megáldotta és megszentelte az épületet, majd a  polgármester és az intézmény vezetője közösen átvágták a nemzetiszín szalagot, és egy fogadásra invitálták a jelenlévőket a megnyitott épületben.

Január 4-én pedig már meg is kezdődött az élet a bölcsődében, zajlik a kisgyermekek beszoktatása, és a jelentkezések alapján márciustól telt házzal, azaz 26 fővel fog üzemelni Vörösvár legújabb intézménye.

Palkovics Mária