XVI. évfolyam 6. szám - 2016. június

DAL ÉS ZENE LÁTÁSTÓL SÖTÉTEDÉSIG

Május 20-án tartotta immár hagyományos rendezvényét, az Udvari vigadalmat a Zeneiskola. A rendezvényre ezúttal csak a „vigadalom” volt igaz, hiszen a kiszámíthatatlan időjárás miatt a fellépők és közönség beszorult a színházterembe. A hangulat azonban így is nagyon vidám volt, a szervezők pedig gondoskodtak arról, hogy a közönség semmiben ne szenvedjen hiányt. Volt étel, ital, jó hangulat és persze sok-sok zene.

Hogy már a legfiatalabbak is bekapcsolódjanak a közös éneklésbe, vendégként léptek színpadra a Zrínyi utcai óvodások Tóthné Wenczl Éva vezetésével. Ők nyitották meg a színpadi produkciók sorát, majd a Hangliget énekverseny döntőbe jutott lelkes versenyzőit hallhatta a közönség. A fiatalok a legkülönbözőbb jellegű és stílusú dalokkal készültek. A pop műfaj önmagában is elég tág, de volt, aki musical-, volt, aki filmbetétdalt választott, hallhattunk kortárs és múlt századi műveket. Ki egyedül, magnóról szóló kísérettel, ki zongorakísérettel énekelt, de olyan is volt, aki egész zenekart kapott háttérül. A népzenei előadások között magyar és sváb zenék csendültek fel, és nemcsak szólóénekesek neveztek, hanem egy alkalmi kórus is fellépett. Így igazán nem volt könnyű dolga a háromtagú zsűrinek.

Az ifjú énekeseket kategóriában értékelték (népzene és könnyűzene). A bírálók szerepében idén Vadon Irén jazzénekesnő, Szabó Adrienn népzene tanár és Nagy Csaba, a Zeneiskola tanára voltak. A legjobbaknak járó aranyminősítést mindkét kategóriában többeknek is odaítélték. A népdalokat éneklők közül aranyminősítést kapott az az öt Vásár téri iskolában tanuló kislány, akik a Mei muade kezdetű sváb népdalt adták elő: Griff Anett, Hernás Janka, Majnek Lilla, Rákosfalvi Réka és Wiesner Zoé. Szintén arannyal jutalmazták Kozek Hanna produkcióját, aki a Mini Sramli kíséretével énekelt.  Könnyűzene kategóriában Berchy Flóra, Csiszér Nóra és Mravinac Anna kapott aranyminősítést. Szintén arany minősítéssel díjazták, és emellett külön kiemelték Oláh Csenge előadását, aki Shawn Mendes Stiches című számát énekelte. Persze nemcsak a profiknak volt véleményük, hanem a többi résztvevőnek is, amit egyrészt hangos tapssal, másrészt a kedvencre leadott szavazattal is kinyilváníthattak. Ez alapján a közönségdíjat a két kategóriában Kozek Hanna és Berchy Flóra kapta.

A művészeti iskolának, a rendezvény szervezőjének azonban nem a zene az egyetlen profilja, hanem képzőművészet oktatás is folyik. Erről számot adandó az iskola falait a képzős diákok műveivel díszítették, a háromdimenziós alkotások pedig asztalokon kaptak helyet.

A rendezvény annyiban megőrizte korábbi vigadalom jellegét, hogy a hallgatóság nem szigorú sorokban, hanem asztaloknál foglalhatott helyet, és azért, hogy bírják a hosszúra nyúló programot, a szülői segítséggel készült lángossal és süteményekkel, valamint a büfében jótékony célra vásárolható italokkal csillapíthatták éhüket és szomjukat. Kellett is a muníció, hiszen a versenyzők után a Zeneiskola növendékeiből és tanáraiból álló zenekarok szórakoztatták a közönséget. Fellépett a zeneiskola kórusa, akik nemcsak angyali hangjukkal, hanem angyali ruhájukkal is elbájolták a hallgatóságot. Hallhattuk Marlok Kata és Borossa Balázs cselló-zongora duóját, a Vörösvári Tücskök és a La Campanella vonószenekar előadását, ezt követte egy fiatal lányokból álló popcsapat, a  Sound of the Roses (Oláh Csenge, Borossa Lilla, Gátmezei Virág és Gátmezei Diána), akik most első koncertjüket adták. Majd fény derült a titokra, hogy kiket rejt a meghívón beharangozott Ismeretlen zenekar: a zeneiskola kiemelkedő növendékeiből álló formáció igényes könnyűzenei műsorral szórakoztatta a kitartó közönséget. Az utánuk következő Mini Sramlit és a Pilis Brass Bandet már jól ismeri a vörösvári közönség, ezúttal sem okoztak csalódást. Végezetül újra hallhattuk a Szabó Anita Bandet, a zeneiskola igazgatónőjével az élen.

A zárt színhely ellenére a rendezvény idén is nagyon jó hangulatban telt, rengeteg résztvevővel és lelkes közönséggel. Reméljük, jövőre az időjárás kegyesebb lesz, és újra az udvar ad majd helyet az Udvari vigadalomnak.