XVI. évfolyam 5. szám - 2016. május

Egy tisztább városért

„TeSzedd!” akció Pilisvörösváron

A Országos Hulladék Ügynökség által indított, négynaposra bővített országos „TeSzedd!” akcióhoz idén harmadszor kapcsolódott Pilisvörösvár. Az önkormányzat és a Szebb Környezetünkért Egyesület április 30-án, szombaton szervezett szemétgyűjtést a város több pontján.

A korábbi évek tapasztalataira támaszkodva hirdették meg a helyi szervezők a szemétgyűjtést a szombati napra, számítva elsősorban a lakosság, az oktatási intézmények diákjai és a civilszervezetek részvételére. A várostakarítás két nyitott helyszínen: a Kacsa-tó környékén, illetve az Áfonya utca és a Szabadság utca által határolt területen folyt, de az önkormányzat szervezésében a hét folyamán a Csobánkai úton is felszámoltak egy illegális lerakót.

Az akció keretében csak kisebb méretű, a szervezők által kiadott zsákba tehető szemetet lehetett gyűjteni, építési törmeléket, törött üvegeket, veszélyes hulladékot nem. A nap végére összesen 365 zsáknyi szemetet gyűjtöttek össze a vörösváriak, a hulladék elszállításáról az országos szervezők gondoskodtak.

vorosvari-ujsag-2016-05-00019Temesvári Anna, az egyesület elnöke, az akció koordinátora az idei gyűjtés tapasztalatait így összegezte: „Minden évben megírjuk az országos szervezőknek a tapasztalatainkat: hogy a magasra nőtt fűben nehezebb megtalálni, összeszedni a szemetet, nagy a kullancsveszély, egy április eleji időpont szerencsésebb lenne az akció megszervezésére. Idén ráadásul ez az időpont programokkal zsúfolt volt a ballagás, az Anyák Napja és a május elseje miatt.”

Temesvári Anna azt is elmondta, hogy a szervezés során azt tapasztalja, sokan felháborodásuknak adnak hangot: Miért kell mások után szemetet szedni? Miért nem tartja be mindenki a természet és a hulladékgyűjtés szabályait? „Igazuk van, de azt is látjuk, hogy ezzel együtt nem fölöslegesen dolgozunk. A szemétszedés után legalább egy ideig nincs, ami vonzza a többi szemetet. Ezért köszönetet mondunk az országos szervezőknek, az OKTF-nek, Pilisvörösvár Város Önkormányzatának, a Horgász Egyesületnek, a résztvevő óvónőknek, az egyesület tagjainak és magánszemélyeknek, akik helyben is sikeressé tették az Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akciót. Külön köszönet a helyi szolgáltatónak, a Zöld Bicske Nonprofit Kft-nek, aki a zsákokat rövid időn belül elszállította.”

Szebb Környezetünkért Egyesület

További részletek, fotók: a www.tegyvalamit.hu-n és a Facebookon.

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma, idén immár hatodik alkalommal valósult meg. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban „tavaszi nagytakarítanak” a TeSzedd! önkéntesei. Azért szervezik meg ezt a mozgalmat minden évben, hogy közösen megtisztítsuk szűkebb-tágabb környezetünket. Pilisvörösvár Város Önkormányzata és a Szebb Környezetünkért Egyesülete is részt vett idén ezen az akción. Az elhagyott hulladék szedésére több helyszínen került sort.

Önkormányzatunk a Pilisszántói út mellett, de még pilisvörösvári területen, a Bende tanyához vezető földút – ez a Pilisszántói útba csatlakozó bekötőútnál található – környékén gyűjtötte össze az illegálisan elhelyezett hulladékokat. Az önkormányzat részéről két délelőtt megközelítőleg 180 zsáknyi hulladékot gyűjtöttünk össze. Az emblémás zsákokat, melybe a hulladékot begyűjtöttük, a Zöld Bicske Nonprofit Kft szállította el. Örömmel tölt el bennünket, hogy Pilisvörösvár határán belül még egy hulladékkal borított terület tisztult meg.

Pándi Gábor
alpolgármester

 

Az egyesület ezúton kéri, hogy ne hagyják veszni a személyi jövedelemadójuk 1%-át, ajánlják fel pilisvörösvári bejegyzett civilszervezeteknek! Ha a környezetvédelmet támogatnák, a Szebb Környezetünkért Egyesület adószámát tüntessék fel: 18706653-1-13.