XVI. évfolyam 5. szám - 2016. május

Két kerékre fel!

Újabb mozgási lehetőségre nyílt alkalom a közelünkben! A Pilisi Parkerdő Zrt. nagyszabású kerékpár-turisztikai fejlesztése eredményeképpen április 27-től 28 kijelölt biciklitúrával mintegy 600 kilométernyi erdei kerékpáros útvonal áll a kirándulni vágyók rendelkezésére.

Az erdőgazdaság az utóbbi években azt tapasztalta, hogy egyre nagyobb igény van az erdei kerékpározás korszerű feltételeinek megteremtésére, hiszen egyre többen keresik fel az erdőket akár a Pilisi Parkerdő közelében fekvő településekről, akár a belvárosból. A Pilis Bike névre keresztelt kerékpár-turisztikai fejlesztés során ezért egyaránt próbáltak kedvezni a túrakerékpárosoknak és a hobbiból biciklizőknek, éljenek az erdő szélén vagy a főváros másik szegletén.

A túrakerékpárosok számára az eddiginél is hosszabb és komplexebb útvonalhálózatokat alakítottak ki. A nem versenyszerű biciklisták pedig kilenc, személygépkocsival könnyedén megközelíthető, úgynevezett „Parkolj és bringázz!” (P+B) kiindulópontról, különféle távú és nehézségű túrákon próbálhatják ki magukat. A vörösváriakhoz legközelebb eső P+B pont a pilisszántói parkolónál és a pilisszentiváni sportpályánál van, de a Budakeszi Vadasparkból, Nagykovácsiból, a Hideg-völgyből, a szentendrei Skanzenből, a visegrádi Telgárthy-rétről és Pilisszentlászlóról, a Kis Rigó Vendéglőtől is el lehet indulni tekerni egyet a természetben.

A bicikliutak ünnepélyes átadójára április 27-én Pilisszentlászlón került sor; az eseményen köszöntőt mondott dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár, Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, Simonyi Ákos, a Magyar Kerékpársportok Szövetségének alelnöke, valamint Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója. Ő beszédében a Parkerdő elmúlt évekbeli fejlesztéseire hívta fel a figyelmet, azokra a kilátókra, turista- és menedékházakra, illetve komplett turisztikai rendszerekre és hálózatokra, melyekkel az emberek kikapcsolódásához és rekreációjához szükséges infrastruktúrát és szolgáltatásokat igyekeznek biztosítani. „Ezekre az alapokra a későbbiekben különféle szolgáltatásokat fogunk felépíteni, illetve elindulunk egy másik, számomra nagyon izgalmas irányba is: a lovas turizmus felé. Remélem, még az eddigieknél is többen találnak majd örömet, élményt és kikapcsolódási lehetőséget az általunk kezelt erdőkben” – tette hozzá.

A Pilis Bike kijelölt, csaknem 330 kilométeres úthálózatának egy része az erdőterületeken kívül halad. Megépítéséhez a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai erdei üzemi utakat nyitottak meg és erdészeti utakat kötöttek össze, új túraútvonalakat jelöltek ki, továbbá információs táblákat helyeztek ki, és új jelzéseket festettek. A biciklizők előtt így most már szabad az út, ám arra oda kell figyelniük, hogy a megnyitott erdészeti utak nem kizárólagosan kerékpáros turistaútvonalak, így a Parkerdő engedélyével rendelkező gépjárművek is közlekedhetnek rajtuk, de a tekerők gyalogosokkal, köztük gyerekekkel vagy akár erdei állatokkal is találkozhatnak. Ezért a kerékpáros közlekedési szabályok betartása az erdőben is nagyon fontos.

További részletek a pilisbike.hu-n, ahol a részletes térképek és útvonaltervek mellett hamarosan a lelki és testi feltöltődési lehetőségekről (természeti kincsek, történelem, evés-ivás) is lehet tájékozódni.

Szűcs Emese

  • Jelzett turistaúton csak akkor tekerhetsz, ha kerékpáros útként is ki van jelölve.
  • A KRESZ szabályai az erdei kerékpáros utakon is érvényesek.
  • Mindig az útviszonyoknak megfelelően válaszd meg a sebességedet, ami az erdőben legfeljebb 30 km/óra lehet.
  • Az erdészeti utakon kijelölt kerékpáros útvonalakon rosszul belátható, egyenetlen úttestű szakaszok, nagy lejtésű utak, kis ívű kanyarok, gépjármű és munkagép forgalom várható.
  • Természetvédelmi területeken a kijelölt kerékpáros és turista utakról letérni nem szabad.
  • Az utat mindenki csak saját felelősségre veheti igénybe.