XVI. évfolyam 3. szám - 2016. március

CSALÁDI OTTHONTEREMTÉS

A kormány családi otthonteremtési programjának nem titkolt célja, hogy fellendítse az építőipart, és felrázza az ingat- lanpiacot. Arról, hogy milyen hatásai látszanak a rendelet- nek Vörösvárott, Manhertz Éva ingatlanszakértőt kérdeztük.

• A CSOK sok családnak adott reményt arra, hogy építkezésbe fogjon, megvalósítsa álmai otthonát, kényelmesebb vagy éppen méltóbb körülményeket teremtsen magának. Sokan kezdtek el tervezgetni, számolgatni, felmérni az új lehetőségeket. Lát-e fellendülést ennek nyomán itt, a városban?

Igen, nagy mozgolódás látszik az ingatlanpiacon, legalábbis ami a keresletet illeti. Elsősorban a telkek iránt nőtt meg az érdeklődés, de újépítésű házakat is keresnek. Az internetes hirdetések látogatottsága is megugrott: volt olyan ház, amit egy hónap alatt tizenötször annyian néztek meg, mint a rendelet megjelenése előtt.

• Jellemzően mit keresnek?

Sok érdeklődő érkezik úgy, hogy nincs megtakarítása, csak a 10 millió támogatással és a 10 milliós hitellel számol. Ezért a húszmilliós összeg körül legnagyobb a kereslet. Ebben az árfekvésben azonban nincs annyi eladó ingatlan a városban, mint amennyire igény volna. 

• A külterületen sem?

A külterületen nem lehet családi házat építeni. Az ottani telkek maximum 3%-ban beépíthetők, és csak gazdasági épületet lehet felhúzni. 

• Akkor Vörösváron nem várható nagyobb építkezési hullám?

Azért az idei építkezések elindultak, a kőművesek már foglaltak, az új részen most is épül 5-6 ház. De az is igaz, hogy hatból öten biztosan nem a csok miatt építkeznek. Az eddigiek alapján tehát úgy tűnik, itt nem lesz nagy „csokos” építkezési hullám.