XVI. évfolyam 3. szám - 2016. március

Dallamok szárnyán

A Cziffra György Zeneiskola Színházterme adott otthont a IV. Ifjúsági Fúvóstalálkozónak március 5-én. A színvonalas zenei eseményen fellépett a Pilisszentiváni Ifjúsági Zenekar, a Solymári Ifjúsági Zenekar, a Pilis Brass Band, a Pilisvörösvári Minisramli és idén először a Pomázi Ifjúsági Fúvószenekar is Széplaki Zoltán vezényletével.

Négy évvel ezelőtt Kozek Balázs, a zeneiskola trombitatanára vetette fel a fúvóstalálkozó ötletét, ő kezdett neki a szervezésnek. Azóta is a Cziffra György Alapfokú Művészeti Iskola a rendezvény házigazdája, mely az évek folyamán egyre nagyobb lett, kialakult az állandó vendégek listája; mára pedig elmondható, hogy hagyománnyá vált, negyedszer rendezték meg a helyi zeneiskolában. A négyes mellett a másik fontos száma a találkozónak a tízes volt, a fellépők közül ugyanis az egyik vörösvári zenekar, a Pilis Brass Band idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját. A fúvószenekar 2006-ban indult Tóth Csaba tanszakvezető tanár vezetésével, eleinte szűk keretben, majd egyre több zenész csatlakozott hozzá, és a fiatalok körében is népszerűvé vált. Hosszú utat tett meg idáig, számos kórussal, zenekarral, zeneiskolával muzsikált már együtt, és több versenyen is részt vett. Bár a jubiláló formáció a kezdetekkor még más néven indult, útközben kapta a Pilis Brass Band nevet, mely megkülönböztetésül szolgál, csak az övé.

Az alapító Tóth Csaba, aki maga is ott volt a mostani találkozón, 13 évig dolgozott a Cziffra György Zeneiskolában, ezeket az esztendőket tartja pályafutása legszebb időszakának. Elmondása szerint a kezdetekkor a hagyományőrzésen, a sváb dallamokon volt a hangsúly, mára azonban a zeneiskola több lábon áll, tanulói több műfajjal találkozhatnak, sokoldalúbbak lehetnek.

A fúvóstalálkozón a vörösvári zeneiskola másik zenekara, a Minisramli is színpadra lépett. Tagjai a német nemzetiségi hagyományápolást tartják a legfontosabb küldetésüknek. Nagyon szép eredményeket és sikereket értek el eddig is, ma pedig már az egyik legtöbbet hívott együttes az intézményből.

A fúvóstalálkozón a hagyományos német dallamokon és komolyzenei műveken túl filmzenéket és modern slágereket is hallhattak a résztvevők. Idén először Pomáz is képviseltette magát, népszerű fúvószenekara tovább színesítette a zenei palettát. Előadásukban felcsendült többek között a Queen Want it all-ja, illetve a Gladiátor, a Star Wars és a Tarzan filmzenéje is.

Szűcs Emese

A koncertről felvételt készített a PilisTV, a műsort március folyamán megnézhetik a tévében, vagy bármikor a tévé honlapján: 

www.pilistelevizio.hu.