XVI. évfolyam 3. szám - 2016. március

Nem lehet elég korán kezdeni

A sportot nem lehet elég korán kezdeni. Vörösvár számos mozgási lehetőséget biztosít minden korosztálynak, még a legeslegkisebbeknek is. Hercze Patrícia egy Toldi utcai családi ház medencéjében tart babaúszást az apróságoknak és szüleiknek. Vele beszélgettünk erről a különleges foglalkozásról.

Öt-hat apróság ül a medence szélén anyukája, apukája ölében. Van, aki még ülni sem tud, de érdeklődve pocsolja a vizet. Kezdődik a vízbe hívogatás, a mondókázás. Patu nagy figyelemmel és türelemmel mutogatja a mozdulatokat a szülőknek, a szülők próbálják utánozni a mozdulatokat, és lesik a piciket: vajon élvezik? A válasz nem várat sokáig magára, a babák gondolkozás nélkül vetik magukat a vízbe a pöttyös gumiteknős után, és vigyorogva tűrik a hintáztatást, a dobálást, a vízben ringatást.

• Mikor lehet elkezdeni a babaúszást?

3 hónapos kortól már el lehet kezdeni, ha a baba megvan legalább 6 kg. Van, aki 4-5 hónaposan kezdi csak el hozni a kicsijét, mert szereti előbb beadatni a kötelező oltásokat. Az első oltás viszont már elég védettséget ad a babának. Összességében azt tudom mondani, hogy érdemes minél korábban kezdeni az úszást, kihasználva a babák búvárreflexét. Ez azt jelenti, hogy ha a baba a víz alá kerül, akkor ösztönösen visszatartja a lélegzetét, és nem nyel vizet. Csak később válik tudatossá ez a cselekvés.

vorosvari-ujsag-2016-03-00041• Mi a tapasztalat az első néhány foglalkozáson? Hogy érzik magukat a babák a vízben?

Az anyuci pocakjában 9 hónapot vízben töltöttek, így nem meglepő, hogy a foglalkozáson az első találkozásuk a vízzel 90%-ban nagyon szuper. A legtöbb baba már az első alkalommal nagyon élvezi a vizet, és nyugodtan végigcsinálja a foglalkozást. Persze szokniuk kell az új környezetet, a hangokat, az embereket, de ez nagy százalékban nem probléma. Természetesen a kisebb babák gyorsabban elfáradnak, de ezzel sincs baj.  Szoktuk kérni a szülőket, hogy otthon ne fürdessék a babákat nagyon meleg vízben, hogy a 30-32 fokos medencevíz ne érje őket sokként.

• Mi a cél a foglalkozásokkal? Hogy jól érezzék magukat? Hogy megtanuljanak úszni? Vagy csak hogy mozogjanak?

Mindegyik egyszerre. Az egyik – és legfontosabb – dolog a kezdetekben, hogy a baba-szülő kapcsolat nagyon megerősödik. Másrészt a vízben végzett mozgásoknak nagyon sok jótékony hatásuk van, erősítő és fejlesztő egyaránt. Ha a baba már vízben van, minden izomzata dolgozik, és ha ezt játékos feladatokkal tovább fokozzuk, ennél jobb, szabadabb mozgást nem is tudunk biztosítani neki. Természetesen, mint mindenhol, itt is nagyon fontos a rendszeresség, ez heti egy vagy két alkalmat jelent.

• Amit te csinálsz, az „franchise” módszer, ugye? Mi a sajátossága?

A Stoller Babaúszó Akadémia abban különbözik más babaúszástól, hogy az úszásoktatás felől közelíti meg a babaúszást. A mi babaúszóink már 2-3 évesen sokkal könnyebben, hatékonyabban sajátítják el az úszás elemeit, ami nagyon fontos: egészen baba koruktól kezdve tanítjuk őket arra, hogy ha beleesnek a vízbe, hogyan jöjjenek ki onnan, tehát életmentő is. Igen, franchise, hiszen országszerte ugyanazzal a koncepcióval dolgozunk, ugyanazokkal a gyakorlatokkal, játékokkal, mondókákkal, énekekkel találkozhattok minden foglalkozáson. Ugyanaz a minőség és a színvonal is, csak az oktató egyénisége és a helyszín más. 

• Mesélj egy kicsit arról, hogy mit csináltok a picikkel a vízben.vorosvari-ujsag-2016-03-00040

A foglalkozásaink egymásra épülnek korosztály és tudásszint szerint. Egészen a kezdetektől rengeteg mondókát és éneket használunk, amiket minden esetben ugyanahhoz a mozgáshoz kötünk. Így nagyon hamar megtanulják, mikor mit kell csinálni. Természetesen az órák nagyon játékosak, amellett, hogy minden mozgásnak van fejlesztő része.

• A nagyobbakkal mennyiben zajlik máshogy a foglalkozás?

A nagyobbakat is több csoportra osztjuk, hiszen vannak, akik babaúszó nagyok, és vannak, akik 2-3 évesen kezdenek el foglalkozásokra járni. Nagyon nagy a különbség közöttük. Míg mi a kinevelt babaúszóinkkal 2 éves korukra oda jutunk, hogy az óra felénél a szülő nincs a vízben, csak oktatóval úsznak, és már az úszás alapjait tanuljuk,  addig ezt a később elkezdő babákkal sokkal hosszabb idő alatt érjük el. De természetesen minden gyerek más és más… A nagyoknak a foglalkozása is játékos, de sokkal több úszó elemet tartalmaz már, rengeteg vízbe ugrással!

• Azt mondtad, te a szülőket tanítod – mit értesz ezalatt?

Mivel a babák még nagyon picik, csak a szüleikben bízhatnak. Őket tanítjuk meg elsősorban arra, hogy hogyan fogjuk a babákat, mit csinálunk velük, és azt is, hogy miért. Így a szülők is értik, mit miért úgy teszünk. Természetesen mindenki a legjobbat szeretné a gyermekének, mi meg a legjobbat a babának és a szülőknek.

• És mi az a „legjobb”? Mit tud adni nekik a víz?

Örömöt, boldogságot, tudást…