XVI. évfolyam 11. szám - 2016. november

Dalolva a városért

Nagyjából 10 évvel ezelőtt a Nyugdíjas Klub néhány tagja úgy gondolta, hogy milyen jó dolog is együtt énekelni, és megalapították a klubon belül a Nosztalgia Dalkört. Azóta jó néhány év eltelt, és a lelkesedés nem csökkent. A Nosztalgia Dalkör tagjai ott vannak a város minden jelentős eseményén, Vörösváron kívüli sikeres szerepléseikkel pedig öregbítik Pilisvörösvár jó hírét. Ezért és hagyományőrző munkájukért az önkormányzat Pilisvörösvárért emlékéremben részesítette a dalkört. Az elismerést október 23-án Guth Ferenc, a dalkör vezetője és Prohászka István, a Nyugdíjas Klub elnöke közösen vették át Gromon István polgármestertől. Velük beszélgettem kezdetekről, dalokról, sikerekről.

• Hogy jött az ötlet, hogy kórust alapítsanak?

P.I.: Mi ketten kezdtük el…

vorosvari-ujsag-2016-11-00024G.F.: Minden hónapban kétszer megyünk kirándulni, és egy ilyen alkalommal merült fel, hogy próbáljunk énekelni a buszon. Ez így ment két hónapig, majd a bálokon a szünetben elkezdtünk egy-egy számot énekelni. Ekkor jött meg a bátorság… Próbálni kezdtünk, Manhertz Istvánné és Körmendi Ica vezetésével, és úgy éreztük, egész jól megy. Pilisen volt az első fellépésünk, elég szép sikert értünk el. Akkor eldöntöttük, hogy ko­­molyan kell ven­nünk, és kerestünk valakit, aki ért is hozzá. A zenei kíséretet az elejétől Tagscherer János tangóharmonikán biztosítja. 30 fővel kezdtük, most 28-an vagyunk. Komoly munka kezdődött, és már hamarosan szerepeltünk a városi ünnepségeken. 2010. június 5-én mentünk az első minősítőre, és mindjárt aranyérmet szereztünk ­ nagy boldogság volt. Ekkor Schlotter Feri volt a karnagyunk, 2011-ig, utána pedig Piroska (Holló Miklósné – a szerk.), a Vásár téri iskola tanára vette át a vezetésünket.

P.I.: Minket úgy szólít, hogy kedveskéim… Nagyon jól ért a kórusvezetéshez, az énekléshez, jól tud beszélni az emberekkel. Nagyon meg vagyunk elégedve, reméljük, sokáig fog tanítani minket.

• Hogyan választják a dalokat? Ki dönti el, hogy mit tanuljanak?vorosvari-ujsag-2016-11-00025

G.F.: Általában megbeszéljük, például most készülnünk kell az évzáróra. Van négy vezetőségi tag, ők ajánlanak pár éneket, megbeszéljük Piroskával, és így megy a dalkör elé, közösen döntünk. A sváb délutánra is készülünk. 

• Vegyes a repertoárjuk. Vannak kedvencek, amit különösen szívesen énekelnek?

G.F.: Rengeteg dalt tanultunk a 10 év alatt. A célkitűzésünk az volt, hogy felkutassuk és műsorra tűzzük a szép magyar népdalokat, német és sváb dalokat. Nagyon sokféle éneket tudunk. Van olyan, hogy Spiegelberger András régi dalokat hoz, ezeket is szeretjük.

• Mennyi elfoglaltsággal jár a dalkör tagjának lenni?

G.F.: Hetente próbálunk, évente 12-14 fellépésünk van.

• Mennyi idős a legidősebb tag?

G.F.: 88 éves, az átlagéletkor 74 év. 

• Mire a legbüszkébbek?

vorosvari-ujsag-2016-11-00026G.F.: Az az igazság, hogy nagyon jól érezzük magunkat együtt, sokszor egy hónapban két névnapot is ünneplünk. Van szendvics, egy-egy pohár bor, és együtt énekelünk. Együtt van a csapat, ez nagyon jó. Mire vagyunk büszkék? Hogy a Landesrat kórusminősítő versenyen idén aranyminősítést értünk el, többször is sikeresen szerepeltünk a Nyugdíjas Szövetség által szervezett „Életet az éveknek” országos fesztiválon, állandó résztvevői vagyunk a városi rendezvényeknek, megyünk sokfelé az országban.

P.I.: Sok közös programunk van a tagokkal, nem unatkozunk. Hét éve alakult a Margaréta tánccsoport Takács Ili vezetésével, ők modern feldolgozásokat adnak elő, nagy sikerrel. Egy éve megalakult a hagyományőrző tánckarunk is. Úgy alakult, mint a dalkör. Elkezdtünk beszélgetni, régen milyen táncokat táncoltak a nagyszülők. Járnak ők is fellépni, olyan szépen táncolják a régi hagyományos táncokat. 70 év fölött van mindenki, sőt van 80 éves is!

• Mit szóltak a kitüntetéshez? 

G.F.: Nagyon örülünk neki. Lefénymásoltattam a kitüntetést, mindenki megkapta. Ezúton meg is köszönnénk mindenekelőtt a kórus tagjainak. Köszönet illeti a támogató szervezeteket és személyeket is, külön köszönet annak a közel 50 főnek, akik aláírásukkal javasoltak bennünket a címre, valamint polgármester úrnak és a képviselőtestületnek. A kórus jövőbeni tevékenységével is igyekszik a várost szolgálni, embertársainak örömet szerezni és Pilisvörösvár hírnevét öregbíteni.

• Gratulálunk mi is a kitüntetéshez, és sok örömet és kitartást kívánunk Önöknek!

Palkovics Mária