XVI. évfolyam 11. szám - 2016. november

Gerstettenben jártunk

A Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Fúvószenekar 2016. szeptember 30. és október 4. között németországi testvérvárosunkban, Gerstettenben vendégszerepelt. A Gerstetten Musikverein Harmonie zenekar 1990 pünkösdjén jött először Vörösvárra. Tavaly, a szüreti napok keretében városunkban ültük meg a két fúvószenekar 25 éves barátságát. Idén Gerstettenben ünnepeltünk, mivel fúvószenekarunk 1991-ben látogatott el először német barátainkhoz. 

Péntek este 18 órakor érkeztünk az újjáépített Turn- und Festhalléhoz, ahol a zenekar és vendégfogadóink zeneszóval és frissítőkkel fogadtak minket. Szombaton útra keltünk Aalen-Wasseralfingenbe, ahol egy ércbányát látogattunk meg. Ez a program mindenki számára felejthetetlen élmény volt. Este a Turn- und Festhalléban közös vacsorán vettünk részt, ahol Roland Polatschek polgármester úrral és Stefan Szabó elnök úrral közösen vertünk csapra egy hordó sört, majd szétosztottuk a zenekarok között. Utána a vörösvári, majd a gerstetteni fúvószenekar szórakoztatta a szép számú közönséget késő éjszakáig.

Vasárnap Frühschoppent játszott zenekarunk a Turn- und Festhalléban. Az érdeklődő környékbeli zenekedvelőknek egy kellemes ebédidei muzsikával kedveskedtünk. Este fél 6-kor kezdődött a két zenekar közti 25 éves partnerkapcsolat megünneplése. Köszöntőmben visszaemlékeztem a számtalan, felejthetetlen németországi és magyarországi eseményre. Először a vörösváriak fúvóskoncertje következett, a közönség elismerő tapssal hálálta meg fellépésünket. Ezután német barátaink léptek színpadra, majd a koncert végén sor került a közös zenélésre is. Ezt követően kölcsönösen megajándékoztuk egymást, jelképesen kicseréltük a német, illetve magyaros ízeket. A koncert után a Central Bistróban egészen hajnalig emlékeztünk az elmúlt 25 évre. 

Hétfő délelőtt folytatódott az ünneplés a német újraegyesítés, valamint Gerstetten és Pilisvörösvár város 20 éves hivatalos partnerkapcsolatának alkalmából. Este a szomszédos heldenfingeni Kliffhalléban került sor a búcsúestre, a német és magyar zenészek éjfélig szórakoztatták a közönséget.

Kevés magyarországi fúvószenekar mondhatja el magáról, hogy 25 éves barátság fűzi külföldi zenekarhoz. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Fúvószenekar zenéjével városunk hírnevét ilyen régóta öregbíti, és remélhetőleg ez a számunkra nagyon fontos kapcsolat még évtizedek múlva is ugyanígy fog működni.

Köszönjük Pilisvörösvár Város Önkormányzatának, valamint Pilisvörösvár Német Önkormányzatának, hogy ismét támogattak minket. Köszönöm a zenekar tagjainak hozzáállását és közreműködését mind a próbák, mind pedig a vendégszereplés alatt. Köszönöm német barátainknak, elsősorban Stefan Szabo elnök úrnak, hogy ismét felejthetetlen napokat tölthettünk együtt. Találkozunk 2018-ban Pilisvörösváron!

Feldhoffer János
elnök