XVI. évfolyam 9. szám - 2016. szeptember

Ki is az a Zuzu?

Fiatalabb, avagy újonnan Vörös­várra költözött olvasóink számára bizony nem feltétlenül egyértelmű, hogy ki a névadója a Zuzu kupának, pontosabban ki volt az a Steckl János, akinek a nevét az emléktorna viseli. Nekik próbálunk segíteni ezzel a rövid írással. 

1950. február 20-án született Pilisvörösváron. Általános iskolai tanulmányait is a településen folytatta. 1967-ben géplakatos szakképesítést szerzett Budapesten. 1990-ig dolgozott szakmájában, amikor egészségi állapotának romlása miatt leszázalékolták. 2002. december 13-án hunyt el szívelégtelenségben. 

Két szenvedélye volt: a madarak és a labdarúgás. Szabadidejében galambjaival foglalatoskodott. A galambsport helyi egyesületének tagja volt, az egyesületi tagok közül ő tenyésztette a legtöbb fajtát. Sok megnyert serleg és oklevél sokasága bizonyítja hozzáértését, tudását. Steckl János egészen fiatal korától foglalkozott a helyi sportélettel. Aktív játékosként évekig erősítette a helyi csapatot. 1981-ben sportedzői szakképesítést szerzett labdarúgásból. Kinevezett tagja volt a Járási Testnevelési és Sportfelügyelőségnek, illetve a Pest megyei Labdarúgó-szövetségnek. A helyi csapatok, főként az utánpótlást szolgáló gyermekek edzőjeként több mint harminc évig tevékenykedett. Egy ideig edzette a Pest megyei labdarúgó válogatottat is.

A mérkőzések szervezésében, lebonyolításában nélkülözhetetlen szerepet játszott. A Pest Megyei Hírlap, a Népsport, később a Nemzeti Sport és a Népszabadság állandó tudósítója volt. Munkáját többször is elismerték: 1983-ban a közösségért végzett munkájáért a Pest megyei Tanács Testnevelési és Sporthivatala oklevélben részesítette. 1955-ben Pilisvörösvár Pro Urbe díját kapta meg. 2003-ban Pilisvörösvár Emlékérmet kapott posztumusz.

Összekötő láncszem volt testvérvárosaink, Göbenzell és Gerstetten, illetve a helyi futballisták hosszú évek óta tartó kitűnő kapcsolatában. Derűs személyisége, jó szervezőképessége és az ezekből adódóan szerzett széles ismeretségi köre nagyban hozzájárultak a helyi futball népszerűségéhez és ahhoz, hogy fociszerető pilisvörösváriak generációi emlegetik szeretettel a nevét.