XVII. évfolyam 4. szám - 2017. április

Átadták az új fizikoterápiás rendelőt

Március 9-én került sor a Fő utca 122-ben megnyílt új Gyógytorna és Fizikoterápiás rendelő hivatalos átadására. Az ünnepélyes átadót az épület udvarán rendezték meg, a városvezetés, a hivatali dolgozók és a meghívott vendégek részvételével.

Az ünnepség

A megjelenteket Berényi Ildikó, a Művészetek Háza igazgatónője köszöntötte, majd a Szakorvosi Rendelőintézet igazgatónője, dr. Surjánné dr. Tóth Margit mondott beszédet. Ismertette a fizikoterápiás rendelő múltját, elmondta, hogy hogyan működött az intézményrész eddig, és hogy milyen újításokkal kezdődött meg a rendelés az új épületben. Az új rendelő kialakításának indokairól, előzményeiről és magáról a beruházásról Gromon István polgármester beszélt, majd beszédét a következő gondolatokkal zárta: „Közös munkánk eredményeként városunk egy újabb nagyszerű létesítménnyel gazdagodott. A gyógytorna és a fizikoterápia immár nem egy hátsó udvari bérleményben, hanem egy szépen felújított, önkormányzati tulajdonban lévő épületben működik, a városközpontban, közel a Szakorvosi Rendelőhöz és a gyógyszertárhoz, új, korszerű eszközökkel felszerelve. Bízom abban, hogy ebben a kellemes és szép környezetben jó hangulatban és eredményesen tudnak majd dolgozni a rendelő dolgozói, illetve gyógyulni az ide járó betegek.”

A polgármester beszédét a Nosztalgia Dalkör műsora követte, az „A csitári hegyek alatt…” kezdetű népdal és a „Nemcsak a húszéveseké a világ…” című sláger előadásával. A Nosztalgia Dalkör műsora után Ott József nyugalmazott lelkész mondott rövid beszédet, melyben a szociális és egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját helyezte a figyelem középpontjába, majd megszentelte az új rendelőt. A rendelő megszentelése után dr. Surjánné dr. Tóth Margit igazgató és Gromon István polgármester átvágták a bejárati ajtónál kifeszített nemzeti szalagot, majd az épület megtekintésére és egy kis fogadásra invitálták a jelenlévőket.

Az épület megvásárlása

A gyógytorna és a fizikoterápia rendelés 1999 óta működött a Fő utca 47. szám alatt. Mivel ez a helyszín viszonylag messze volt a rendelőintézettől, nehéz volt a kapcsolattartás a rendelő főépülete és a fizikoterápia között, s ez mind az orvosoknak, mind a betegeknek sok nehézséget okozott. Az önkormányzat és a rendelőintézet vezetése évek óta igyekezett megoldást találni a helyzetre. Több lehetőség is felmerült (Szakorvosi Rendelő, Mentőszolgálat, Egészségház, Okmányiroda), de különböző okok miatt végül egyik helyszín sem bizonyult megfelelőnek.

A Fő u. 122. szám alatti épület megvásárlásáról 2014-ben döntött a képviselő-testület úgy, hogy a korábbi tulajdonos továbbra is ott lakhatott, örökös haszonélvezeti joggal. 2015-ben a haszonélvező meghalt, ezután döntött úgy a képviselő-testület, hogy felújíttatja és fizikoterápiás rendelővé alakíttatja az épületet.

Külső felújítás

A teljes körű építészeti felújítási munkálatok 2016. augusztus 16-án kezdődtek meg. A kezelőhelyiségek kialakítása érdekében építészeti, elektromos és épületgépészeti munkálatok elvégzésre is szükség volt. Az átalakítással érintett nettó alapterület 83 m2. A felújítás keretében megújult a homlokzat, kicserélték a nyílászárókat, utólagos vízszigetelést végeztek, kicserélték a burkolatokat, festettek, mázoltak, és az udvarra térkőburkolat került. Mindezt a helyi értékvédelmi rendelet előírásai szerint, mivel helyi értékvédelem alatt álló épületről van szó. A kivitelező a T-Invest ’91 Építőipari Kft. volt, a munkálatok 2017. január 26-án fejeződtek be. A beruházás nettó 35 587 283 forintba került.

Belső megújulás

A Gyógytorna és Fizikoterápiás rendelő nemcsak új épületbe került, megújult egyúttal a kezelőgépek egy része is. A rendelőintézet igazgatónője ugyanis azzal a kéréssel fordult a szomszédos települések polgármestereihez, hogy járuljanak hozzá a fizikoterápiás rendelő gépparkjának megújításához. Pilisszentiván, Piliscsaba és Pilisszántó támogatták is a kezdeményezést. A kapott 3 millió forint támogatásból nagy teljesítményű, modern kezelőgépeket tudtak vásárolni a rendelőbe. Az új gépekkel elektroterápiás és ultrahangos kezelést lehet végezni, mely többek között fájdalomcsillapításra, a keringés fokozására, a gyulladások csökkentésére alkalmas, az elektroterápiás kezeléssel pedig izomerősítő és idegi eredetű bénulásokat lehet kezelni.

Jól ismert szakemberek

Az önkormányzat által korszerűen felújított épületben továbbra is a régi szakemberek közreműködésével, de a korábbinál sokkal modernebb és kényelmesebb körülmények között gyógyulhatnak a betegek. A rendelőben 3 fő dolgozik, két műszakban. A gyógytornán Mikó Laura mozgatja meg a betegeket, a fizikoterápián pedig Mikó Antalné és Leányváriné Tardi Katalin végzi el azokat a kezeléseket, amelyeket reumatológus szakorvosok, sebész szakorvosok, valamint az ortopédus szakorvosok kérnek. A fizikoterápia – gyógytorna reggel 7 órától este 19 óráig áll a betegek rendelkezésére.

A fizikoterápiás rendelő telefonszáma változatlan: 06-30/268-1099.

Kép és szöveg: Palkovics Mária