XVII. évfolyam 4. szám - 2017. április

Tavaszi Munkálatok

Vasúti perontakarítás

A vasútállomások peronjainak takarítása a MÁV feladata. Mivel a MÁV hónapok óta nem takarította el a téli síkosságmentesítő anyagot a peronokról, az azokhoz vezető lépcsőkről, valamint a vasútállomás épülete körüli burkolatról, a városgondnokság munkatársai – esztétikai okokból és a balesetek megelőzése érdekében – 2017. március 30-án megkezdték a három pilisvörösvári vasútállomás peronjainak megtisztítását. Az önkormányzati dolgozók három nap alatt több mint 6000 m2 felületet söpörtek fel, majd az így összegyűlt síkosságmentesítő anyagot (murvát) zsákokba gyűjtötték és elszállították. Gromon István polgármester levélben hívta fel a MÁV Zrt.-t kötelezettségük teljesítésére, nyomatékosan kérve, hogy a mostani eset a jövőben ne forduljon elő.

Tavaszi temetőtakarítás

Márciusban folytatódtak a tavaszi temetőtakarítási munkálatok, amelynek keretében a városgondnoksági osztály dolgozói és a közfoglalkoztatottak megtisztították a temető alsó, nádassal borított részét. Sort kerítettek az elburjánzott aljnövényzet kiirtására, az ősz óta kinőtt vadakáchajtások kivágására is. A tavaszi temetőtakarítási akcióban hét ember dolgozott három munkanapon keresztül.

 

Tavaszi virágosítás a Fő téren

vorosvari-ujsag-2017-04-00014

A tavasz köszöntésére, illetve a közelgő húsvéti ünnepekre készülve a kertészeti csoport 200 db árvácskával díszítette fel a Városháza előtti teret. A Fő utcán és a tereken a virágosításra május elején kerül majd sor. A telepítendő több mint 7000 darab egynyári növény beszerzését és a növények telepítését ajánlatkérési eljárás eredményeként egy külső cég végzi majd el.

Harcsa utcai ároktisztítás

vorosvari-ujsag-2017-04-00015

A Harcsa utcai nyílt árokban az évek során jelentős mennyiségű iszap, hordalék halmozódott fel. A városgondnokság alkalmazottai március közepén elvégezték az árok teljes tisztítását, több mint 100 méter hosszon. A többnapos ároktisztítási akció során 5 m3 mennyiségű iszapot szállítottak el a helyszínről. Az ároktisztításnak köszönhetően a víz most már akadálytalanul folyik az árokban, és remélhetőleg megszűnik a szaghatás is, amely gyakran zavarta a környéken lakókat.

Rózsaültetés a Lahmkruam Helytörténeti Emlékparkban

vorosvari-ujsag-2017-04-00009

A tavaszi növényültetési időszakban a kertészeti csoport a korábbi, nehezen gondozható és be nem vált fűzfakapuk helyett 36 db futórózsát ültetett a volt fűzfakapuk boltíveinek tövébe, hogy az ide látogatók még az eddiginél is szebb környezetben tölthessék el szabadidejüket.

Fapótlási munkák

Tavaly ősszel az önkormányzat nagyszabású fatelepítést végzett a város több pontján: összesen mintegy 80 db fát ültetett el a Bányatelepen, a Templom téren, a vasútállomáson, a Lahmkruam Helytörténeti Emlékparkban, a Báthory utcában és még egy-két helyen. Az ősszel elültetett fák közül sajnos az elmúlt fél év során jó néhány fa a közterületi rongálások áldozatául esett. A kertészeti csoport most a megrongált, kitört fák helyett újakat ültetett. Remélhetőleg ezek a fák megússzák, és nem esnek a rongálók áldozatául.

Küzdelem az illegális hulladéklerakás ellen

vorosvari-ujsag-2017-04-00012

Az önkormányzat folyamatosan igyekszik a város szélein újra és újra felbukkanó illegális hulladéklerakókat rövid időn belül felszámolni, hogy ezzel elejét vegye a további hulladékelhelyezésnek. A Csobánkai útról nyíló mezőgazdasági bekötőutak kedvenc helyei az illegális hulladéklerakóknak – az önkormányzat által kihelyezett „Tilos hulladékot elhelyezni!” táblák ellenére.

2017. március 31-én a városgondnokság ebben az évben már a harmadik alkalommal számolta fel a Csobánkai útról nyíló egyik mezőgazdasági bekötőút melletti illegális szeméthalmot. Négy ember tisztította meg a helyszínt és gyűjtötte össze az összesen 2 m3 illegális hulladékot.

Az önkormányzat kéri, hogy aki illegális hulladéklerakó személyt ér tetten, az a szabálysértő autója rendszámának rögzítése után (feltételezhetően sokan gépjárművel szállítják ki a város szélére a hulladékot) tegyen bejelentést a polgármesteri hivatalban.

Szemételtakarítás a Tó-dűlőben

vorosvari-ujsag-2017-04-00013

A városgondnokság 2017. április 3. napján megkezdte a Tó-dűlőben található illegális szemétlerakóhelyek felszámolását. A művelet első szakaszának keretében a városgondokság munkatársai 40 db autógumit szedtek össze és szállítottak be a városgondnokság telephelyére, továbbá a darabos, nagyobb méretű hulladékokból elszállítottak mintegy 4 m3-t, az ömlesztett szemétből pedig megtöltöttek egy 8 m3-es konténert. Egy közelben lakó polgár személyesen, fizikai munkával segített a szemét összegyűjtésében.

A területen lévő hulladék becsült mennyisége még legalább 16 m3. Ezt a takarítási művelet második szakasza keretében szállítja el a városgondnokság. Az önkormányzat kéri, hogy aki a Tó-dűlőben illegális hulladéklerakást észlel, tegyen bejelentést a polgármesteri hivatalban.