XVII. évfolyam 8. szám - 2017. augusztus

A Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Táncegyüttes hírei

Július 10­15. között a felső tagozatos csoport egy nemzetiségi tánctáborban vett részt, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatott. A gánti tánctáborról részletes cikket olvashatnak Mirk Szilviától. 

2017. július 13­14. között egy ifjúsági sváb táncegyüttes járt nálunk Clevelandből. A Duna-Menti Svábok Világszövetségének szervezésében egy európai turnén vettek részt, Németország, Ausztria és Magyarország szerepelt az útitervben. Nálunk Pilisvörösvárra és Taksonyba látogattak el.  Egyben a clevelandi svábokkal való első kapcsolatfelvétel 25 éves évfordulóját is ünnepeltük a pénteki napon egy Magyar–Amerikai Folklórdélután keretében. A programot az ÉMNÖSZ támogatta.

Csütörtökön este érkezett a csoport Pilisvörösvárra, a családoknál való lepakolás után egy közös estét töltöttünk a Stubéban. Másnap, pénteken ellátogattunk Esztergomba, ahol megnéztük a bazilikát, felmentünk a kilátóba, lesétáltunk a Duna-partra, és egy finom ebédet ettünk a Szent Adalbert Központban. Délután öt órakor a könyvtár udvarán megkezdődött a műsor, ahol az amerikai csoport 3 blokkban (sváb, amerikai és osztrák) mutatta be tánckultúráját, versekkel és énekekkel fűszerezve. A két szünetben a Leányvári Német Nemzetiségi Táncegyüttes és a pilisvörösvári felnőtt táncosok léptek fel. A zenéről a Heimattöne Kapelle gondoskodott. Büfé is volt Erk Róbert jóvoltából. A clevelandi csoport egy megható meglepetéssel készült. Az utolsó táncuk Wenczl József Finálé, vagy más néven Bis Bald auf Wiederseh’n című koreográfiája volt, melyet később az est folyamán immár civilben a két csoport együtt is eltáncolt. A rendezvényről német nyelven bővebben olvashatnak Müller Márta cikkében.

Az amerikai táncosoktól a búcsúzás csupán csak 1 hónapra szól. Táncegyüttesünk abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a ’90-es évek után ismét meghívást kapott az Amerikai Egyesült Államokba. Augusztus 6-án pedig a Ludwigsteini várból érkezett haza a táncegyüttes, ahol utoljára a 80-as években lépett fel a csoport. A két külföldi útról szóló beszámolónkat az újság következő számában tesszük majd közé. 

Köszönjük, hogy programunkat támogatják: Emberi Erőforrások Minisztériuma, ÉMNÖSZ, Vörösvár és Környezete Kulturális Alapítvány, Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Önkormányzat, Pilisvörösvár Város Önkormányzata, Pest Megyei Német Önkormányzat, Művészetek háza és Városi Könyvtár.

Molnárné Breier Anita